onsdag 30 september 2009

Mixed pictures on more tips and tricks.











Tips får man aldrig nog av sägs det och vi fortsätter på den vägen med lite kring Dipsmixning, Tiger nuts, fodermajs och stickmix. Saker som jag redan har varit inne på, men lite nytt dyker alltid upp i mitt huvud.
Jag predikade att du kunde mixa dina flavours och oljor mm i senaste inlägget och på översta bilden ser du en litten smidig stavmixer som säljs av Ikea för runt 30 kronor, den drivs av två stycken AA - batterier och den tar ingen plats i din utrustning. Du kan nu blanda vad du vill, var du vill! Skulle du ha tråkigt kan du ge din polare en Afrofrissa på tio minuter - Hopefully it would`nt not get tangled!
Tiger Nuts, detta vidunder till bete som älskas av Karp och Gräskarp, är egentligen en Spansk Jordmandel. Börja med att tvätta dem i ljummet vatten tills dem är rena, solla bort allt skit, stenar mm. Blötlägg dem i 2 dagar med 1 msk Salt, 2 msk Socker och 2 dl mörk eller ljus Sirap per kilo torra nuts.
Därefter kokar du dem i samma vatten i 35 - 40 minuter och därefter hällar du dem tillbaka i hinken och ställer ut dem i solen 3- 4 dagar. Ett slemm bildas som är sött och väldigt klibbigt, nu är dem som bäst! Mäska sparsamt med Tigers, dem är väldigt mättande och slemmet använder du i din methodmix eller blötlägg pellets eller andra partikelbeten.
Fodermajs (Maize) samma procedur som Tigers och samma koktid. Salt, socker och sirap framhäver jäsningen och både Karp och Gräskarp älskar dessa guldkorn. Du kan färga dem och smaksätta dem med boiliefärg och flavours som du tillsätter vattnet innan blötläggningen. Billigt bete som du köper hos Lantmännen eller Granngården i 25 eller 50 kilos säcker.
Både Fodermajs och Tigers kan efter kokningen krossas i en köksassistent och det skaper ett moln av småpartiklar i vattnet. Jag använder detta mycket i såkallade sloppy spoddmixar som nästan är flytande.
Bild 4. Jag tror redan nu att du förstår vad jag menar eller hur? I en Kalles Kaviar har du fisksmak, fiskdoft och saltet som Karpen älskar. Jag skojar inte med dig! Jag fick idéen när jag fiskade med en stickmix och det gick fisk runt denna utan att jag hade ett bleep. Under min frukost kom jag på att prova att blanda ner lite av kalles Kaviar och testa en sådan stick.
Jag fick vänta en kvart, sen ylade mitt larm och förmiddagen gav sedan 3 fiskar till. Jag har även provat varianten med ost och kaviar och den funkar också. Prova, vad har du att förlora?
Bild 5. Jag hittade detta bly vid sjön häromdagen och flinade för mig själv - det lyset Dangerzone kring denna skapelse! Jag ser också folk som fiskar med dem och jag har frågat dem varför dem använder dem och svaren har varit att man köpte dem billigt, dem trasslar sig aldrig i kastet och dem kastar långt och rakt!
Du ska få min åtsikt om dessa bly och jag hoppas inte du blir ledsen om du läser detta (du vet vem du är) och jag vet att du sade att du hade köpt ett 30 - tal för tio kronor styck! Jag ska sticka ut min hake lite och ge dig/er en tankeställare: Dom trasslar sig visst på grund av den höga kant det finns mellan blyet och tuben, den är för stor! Dem kastar bra, det gör dem, men rakt? Nja, bara om tuben är rak! Är dem säkra för fisken? Bara om gummiet gör att det släpper lekandet eller i värsta fall från tuben längst fram i nosen!
Dem kan och vill skada din tafs om du kastar var det är grunt vatten och samtidigt stenig botten, då kan din tafs få stryk genom att blyet slår i bottnen med nosen först! Du måste fjädra av dina kast i dessa lägen och då fastnar din tafs i den höga kanten mellan blyet och tuben, vilket innebär att din tafs snurrar sig runt tuben. Så är det inte säger du! För varje gång du vevar in är det trasselfritt och så är det! För när du vevar in rättas hela din tafs ut (ibland) och du tror att allt är okay! Prova att kasta nära land och be din polare att kolla hur det ser ut, då får du en annan uppfattning.
Dessa bly ställer sig i bottnen med tuben i en vinkel på 45 grader och det syns väldigt bra! Sitter det ordentligt i dybotten, så hjälper det inte om du så hade 30 gram kulbly i andra änden, tuben skulle böja sig av kulblyets tyngd och det hela skulle se ut som en pilbåge! Vi är nu framme på mäskplatsen, hur ser det ut här?
Jo, det ligger en massa godsaker som Karpen vill ha och mitt i middagen ligger en lång svart grej som verkar lite misstänkt (Ett hårstrå i din Pizza märkar du kanske inte, men en cykelpump?) Jag tror du förstår vad jag menar! En annan sak är att det stannar en massa luft inne i tuben under kastet och det är ytterligare en anledning till att den inte lägger sig på bottnen.
Ett litet tips är att du kapar av den styva tuben 10 mm från blyets bakdel och montera en mjuk tub från Korda med ett tailrubber, då lägger tuben sig och du eliminera nästan alla trassel. Hoppas du fick dig en funderare över dessa in - line bly! Det finns betydligt bättre bly på marknaden och bättre sätt att skapa trasselfria riggar.




tisdag 29 september 2009

Variera dina beten och lura Karpen!











Det blir lite närgångna bilder i detta inlägg och vi ska titta lite dips, snowmans, justerbar D - rigg för dina pop - ups, balanserad snowman och lite betesvariationer. Vi kan inte påstå att vi har ett hårt fisketryck i Sverige när det gäller karpfisket, men just ditt vatten kanske har haft en del fisketryck under året och då kanske dessa tips kommer till nytta för dig?
Ju längre fisken har blivit jagad, drillad, landad och ju senare fram på året vi kommer, kan och vill göra fisken lite skyggare och du kanske får variera dina tackel och beten efter detta för att lyckas. Jag ser bara på Linnéasjön var det i år har varit folk i farten varenda helg sedan mitten av april och fiskad med boilies mm. Själv har jag härjat därnere med stalkingspöet och fiskat på ytan, så karpen har inte haft många lugna stunder under året. Ditt vatten och dina fiskar kanske fick samma behandling och det märks på fiskarna. Dem blir svårflörtade och skyggare allt eftersom tiden går, men du ska få lite tips här som kanske kan hjälpa dig under hösten och framåt.
Bild 1. Dippa dina beten och prova gärna lite udda saker som inte används så ofta typ äldre flavours, oljor, enhancers, powder dips mm. Jag har själv lagt märke till att ingen använder Mainlines produkter i min region och det funkar kanon. En gammal flaska med Halibut enhancer har gett fisk när annat inte har fungerad, jag provade med Hutchinson flavours på floaters och det funkade o s v. Lite av nyhetens behag kanske, men båda Mainlines och Hutchys produkter är bra.
Prova att mixa olika dippar eller flavours i mindre flaskar, det ger ofta fisk, då karpen aldrig har känt doften förrut och blir därför inte skrämt av den. Prova olika typer oljor som Druvkärneolja, Sesamolja, Jordnötsolja och framför allt en vanlig Olivolja som du blandar 1 dl olja till 4- 6 ml valfri flavours, den gör undervärk! Skaka ihop blandningen rejält och dippa dina beten, bäst är en Ethyl Alcohol flavour som drar med sig ut oljemolekylerna.
Bild 2. Dubbla beten eller Snowman med olikt doftande boilies brukar också gå bra och ett tips är att om du ska mäska med boilies innan ditt tilltänkta fiske, så kan du sätta ihop dina boilies två och två med en liten bit spaggetti och lämna 3 mm mellanrum, så vattnen kan göra spaggettin mjuk mellan dina beten. Dem sitter ihop och karpen lär sig att dem inte är farliga och tar ditt dubbla krokbeten utan tvekan! Kordas hair stops är suveräna när det gäller att variera sina betesstorlekar, det är så enkelt att öka eller minska sina beten med dessa stops som finns i small , medium och large. Jag klarar mig inte utan dessa!
Bild 3. Justerbar D-rigg! Som du ser har jag använd en krok med lite längre skaft och du kan nu genom att flytta den lilla shrink tuben på krokskaftet, bestämma hur stort D:et ska vara och hur långt din pop - up ska röra sig. Du ser även att jag knuter fast mina pop - ups, detta för att dem ska flyta längre, tråden är en pärltråd som tar upp betes färg, när det ligger i vattnen och blir nästintill osynlig. Prova att fiska denna rigg från stående på bottnen och upp till 12 - 15 cm över bottnen, du kan även prova med två mindre pop - ups och se om det fallar karpen i smaken.
Bild 4. Här har jag balanserad en Snowman till den milda graden att det är krokens tyngd som hållar nere dessa beten. Suger en Karp betet flyger det in en bra bit i munnen och kommer att ge ett bra krokfäste, igen är det två olika boilies med olika dofter som jag använder.
Ett bra tips till dig som kanske inte har flavours eller oljor hemma, pys ner och köp en liten flaska med saft, du vet dem högkoncentrerade för 7 delar vatten till 1 del vatten. Nej! Köp två helt olika smaker och en liten del av varje smak blandar du ihop och du har nu tre flavours till ditt förfogande! Jag har Lime/Citron och vanlig blandsaft och efter blandningen har jag blandsaft, Lime/Citron och en flaska med en blandning av Lime, Citron och blandad frukt.
Jag tar sedan ett gäng boilies och lägger i varje blandning, men jag tar också lite färdiga korn av fodermajs och lite Tiger nuts som jag lägger på tork i rumstemperatur i ett par dagar. Partiklarna bli lite skrynkliga och därefter hamnar dessa partiklar i blandningerna, var dem suger upp saften, färg och doft. Alla dessa beten tar upp doften, färgen och smaken från saften och en rödaktig Tiger nut eller fodermajskorn som dofter lime, citrus och frukt är alltid intressant sett med karpens ögon!
Bild 5. Variera dina beten, du kan ha samma bete, men ha dem i olika storlekar och blanda lite under fisket gång. På bilden ser du en av mina favoriter Terry Hearn´s The Source: 2 x 10 mm Barrels på tvären, 2 x 10 mm, 3 x 10 mm, 1 x 20 mm och en 20 mm boilie som delas och fiskas som butterfly. Prova dig fram, sitt inte och glo och förvänta dig att det ska hända! Jobba och ligg hela tiden steget före fisken, fiskar du med 3 eller 4 spön, så prova en metod på varje spö och se vad fisken föredrar,. Sen kan du ändra till den givande metoden på alla spön och få fart på fisken.




måndag 28 september 2009

Some Carpy tips for you to try!











Vi kör lite tips denna gång som du kan ha användning av i framtiden. Jag ser aldrig någon som flötmetar efter sina Karpar, lite synd, för det är effektivt genom just det att ingen gör det och karpen kan inte lära sig en fara som den inte utsätts för. Jag tycker att du ska mäska upp en plats i närheten av din bivvy nästa gång du är ute och prova detta spännande fiske. Det går fisk väldigt nära land och dem missar många för att det ska bara kastas ut, fiska mot vassen på andra sidan o s v. Alla gör det, men dem fiskar inte framför sig eller lite längs med kanten.
På bild 1 ser du hur jag tacklar upp mitt flötmete och notera att jag aldrig har linan genom flötet eller annan flytande indikator. Det gör att jag snabbt kan byta till frilina eller till en Flower stick - rigg eller vice versa. Jag lodar upp djupet och fiskar med för mycket bly (överblyad), mitt bete ligger på bottnen och likaså blyhaglen. När fisken tar mitt bete och lyfter blyhaglen, lägger flötet sig på ytan och jag krokar.
Jag har mellan 8 - 12 cm mellan betet och blyhaglen och när flötet lägger sig har fisken betet i munnen varje gång! Jag använder oftast ett Drennan Loafer som klarar 2 swan shots, flötets form och bärkraft gör att det poppar upp väldigt snabbt och det ger en mycket bra och tidig nappindikation. Beten som majs, bröd (flake och crust) partikelbeten på hair mm ger fisk och syns bra i det klarnande vatten vi får under höst och vinter. Flötmete är en bra metod för vinterkarpen om du kan hitta den, sök i gammal växtlighet eller i närheten av denna.
På bild 2 ser du min Flower stick bredvid ett Kolvassstrå, karpen ser inte skillnaden, men kanske Gräskarpen gör det? Vad du än gör, så ska du efterlikna dem naturliga växterna och du ska gömma din lina. Fiskar som Karp och Gräskarp har en otrolig förmåga att upptäcka dina små fel och brister.
Bild 3. Min Flower stick - rigg med betet. Fisken ser blompinnen som ett vasstrå och märkar inte lina som jag lindar runt och den tar betet 9 ut av 10 gånger, kroka när pinnen tiltar i fiskens ände eller om den dra ner pinnen. Monteringen sker vid hjälp av två små gummibitar och du ska bara ha 1 - 2 cm lina mellan betet och pinnen, lagom för att fiskens läppar kommer över betet. Denna pinne ger dig bättre kastlängd och bättre kontroll och dem som stalker sina fiskar vet att dem oftast suger hårdare när det ligger beten bland växtlighet och stjälker - Vill en karp ha ett bete, så hittar dem alltid ett sätt att komma åt det! Gör dessa sticks av blompinnar och ha dem i lite färger som passar in i karpens värld.
Jag har lurad en del Gräskarpar genom att montera ett färskt kolvastrå på samma sätt med kroken i ena änden och Gräskarpen tar alltid dessa strån från ena änden och tuggar ner det, igen ska du kroka när Gräskarpen sakta drar ner strået.
Bild 4. Jag ser ofta att man fiskar med på tok för uppstramade linor, hangers eller Swinger sitter tryckt upp mot klingan eller första spöringen. Varför? Hur ska du kunna märka om du har ett linebite? Det går inte! Och strama linor syns och märks mycket väl av fisken, dem är inte blinda eller okänsliga. Fiska med lite drop på dina indikatorer och du kommer att både se och höra om du får linebites och du kan var beredd. Det kanske är så att du ligger en meter fel och fiskar går och tar dina beten rakt över din lead - core eller huvudlinan, oftast är det fiskens fenor som lyfter eller går emot dessa?
Ett annat tips är om du får en indikation från fisk som missar att pricka sig, vänta då 5 - 10 minuter och veva in ditt tackel. Byt inte bete eller annat om det inte är absolut nödvändigt, rengör och kolla, därefter "kastar du ut på exakt samma ställe" igen. Du hamnar aldrig på samma ställe sett med Karpens ögon. Vad som sker är följande: Karpen tog ditt bete och märkte att något var fel och spottade ut ditt bete utan att pricka sig, Karpen memorerade att detta bete var lurigt och kommer inte att röra det igen! Du har nu kastad ut på samma ställe, men du hamnar aldrig på den plats igen och med Karpens ögon är ditt bete inte farligt längre och du får en secund chance!
Bild 5. Back - leading. Att fiska med Back - leads har många fördelar, Du får ner dina linor till bottnen och dem syns inte, det är lättare att drilla fisk om du använder flera spön och det blir lättare för dig att se dem små knycken en Karp kan göra utan att ditt larm piper, vilket är viktigt! Om du tittar på bilden ser du att det flyter en massa löv och Grannålar som kan och vill fastna på din lina, med back - leads sker detta inne vid land och det är okay, men hade jag fiskat utan back - lead och med strama linor hade dessa löv mm fastnad hela vägen längs vattenytan och sett ut som en tvättlina. Väldigt enkelt för Karpen att genomskåda eller hur?
Det ska inte finnas långa linjor i vattnen med löv och annat, när det inte finns under alla andra tidspunkter.
Samma sak gäller under andra årstider, det bildas en massa skit på våra linor, kolla hur din lina ser ut på morgonen efter att ha legat ute under natten! Dem syns väldigt enkelt även i färgad vatten och mitt tips är att när du vevar in för att byta beten, så veva in din lina genom en fuktig trasa och rengör den. Lite små tips som kanske kan göra att den landa en extra fisk eller två? Fundera om du behöver back - leads, är det bättre med slacklines? Kan dina back - leads släppa om dem skulle fastna i bottnen? Jag är såld på dessa små Gizmos och använder dem jämt och än har dem inte varit något hinder, snarare tvärtom.




söndag 27 september 2009

Lövfällningstid! Vattnet kyls ner snabbt nu och det märks på fisket.











Det blev en kort sittning i Joelskogen under eftermiddagen och en bit in i skymningen. Jag lade ut lite partikelbeten och 15 - 20 boilies i går innan jag åkte hem. Meningen var att jag skulle ha fiskat där under morgonen, men det kom lite annat i vägen, så är det ibland.
Jag var nere vid 2 - tiden och fiskade fram till 19 - tiden och det blev en spegel och jag hade på en fjällkarp som tyvärr steg av ett par meter från håven. Jag är dock nöjd med mitt resultat och man ska inte klaga eller som man säger "Tiggare kan inte välja"
Jag fiskade med två spön, varav ett var med fodermajs och det andra var en boilies som blev coatad med en fruktaktivator, mäsken blev en liten blandning av fodermajs, Tiger nuts, hampa och lite kikärtor, en skopa på varje spö och väntan kunde börja. 16.10 kom fjällisen som steg av, den tog min boilie och vid 17.55 när jag satt i tankarna att plocka ihop grejorna, fick jag ett drop på spöet med fodermajsen.
Jag såg att det var lite slaklina och att den skakade, jag krokade och jag måste faktiskt säga att dessa skakninger var nog när den sög och spottade, för den satt väldigt dålig. Men det gick vägen och ännu en Linnéafisk fick syna håven från insidan. Vädret var blåsigt och lite halvruggigt, det märks vart det bär och nästa vecka ska det bli kallare.
Jag ska fortsätta länge till, jag bryr mig inte om vädret, jag har inte tid att vänta på bra väder, jag fiskar så länge jag kan - bara is och sjukdom stoppar mig, kalla mig gärna fanatiker eller idiot! But it´s only Rock "n" Roll and I like it!




lördag 26 september 2009

Det går fortfarande på ytan!











I går var jag och fiskade ett par timmar efter Gräskarp, jag var tvungen att slappa lite efter allt trädgårdsarbete. Fisket var inte lätt, men den lilla halvtimmen var solen bröt genom räckte! Tyvärr var det en fisk som jag redan har landad för ett tag sedan, då vägde den 5,2 kilo och jag brydde mig inte om att kolla någon vikt. Surfacecontroller och en brödbit som vanligt.
I dag skulle det upp en Karp i Linnéasjön och det var inte så lätt det heller! Jag hade två spön, ett med Tigers och ett med boilies, men det ville sig inte. Jag smög ut på en annan plats och lade ut mina sista små Doggys och väntade, men nej, ingen fisk där heller. Den hårda vinden förde mina doggys ut på öppet vatten och dem drev ner mot Joelskogen.
Nu gick det plötsligt upp en fisk i närheten av bojen och det var bara att följa efter den. Jag insåg att den följde efter strömmen av beten och jag satte mig i Joelskogen och väntade. Sakta kom den närmre och till slut gick den vid mina fötter och mumsade. När den var tillräckligt nära lade jag ner en liten brödbit och den var inte sen att gapa, 5,8 kilo och dagen var räddad.
Jag lovar att detta var den sista Bengt! Jag ska skärpa mig och satsa hårt på tvättningen av Boilies och Tigers framöver, f-n dem spöna är väldigt dammiga nu, får se om Karin kan damma av dem innan jag ska åka igen. ; - )




fredag 25 september 2009

Feature finding.











Feature finding är ett sätt att läsa av vattnen under ytan, du kan kolla djup och dem olika bottenförhållanden på ett ganska enkelt sätt. Du behöver bara ett spö och en rulle samt lite små tillbehör och hur du gör kommer du att få serverad här.
Vi börjar med spöet, som bör vara ett som kastar långt och har en känslig topp, dem flesta som tillverkar spön, har dessa spön i sin range. Jag skrattar dock åt detta, jag har provat många speciella featurefinder spön, men jag känner inte någon större skillnad, nog mera av ett försäljningsknep kanske? Jag har ett 12 fots North Western med 4 lb testkurva och nu skriker nog någon och säger att det är för styvt! Kanske det, men jag har använd dessa spö till spodding och featurefindings sedan 1996 och är vana vid dem.
Sen ska man tänka på en sak! Det är ingen mening att leta features på ett avstånd, som man kanske inte kan kasta till nästa morgon på grund av hårda sidovindar eller annat. Jag har inte dessa problem, jag kommer ditt med mina NW Kevlite 13 ft 3,25 lb.
Ett långkastande 3 lbs spö med en liten markering 30 cm över rullefästet och en bra rulle med baitrunnerfunktion eller konversion är vad du behöver. På rullen skall du ha en tunn braid som är stum och ger dig besked om vad som finns på bottnen. Du behöver lite tillbehör som flöte och bly för att du ska kunna loda djupet.
Bild 1. Här ser du lite olika flöten som man använder till feature finding, dem är smala, vilket gör dem lätta att kasta långt och dem är oftast gjorda i balsaträ som har en otrolig flytkraft. Dessa flöten är målade i färger som syns bra även på långt avstånd och det finns flera färger att tillgå på marknaden.
Bild 2. Du ska använda runda blysänken när du leta features, detta på grund av jo mera yta från blyet som vidrör bottnen, jo bättre indikation får du genom linan och spöet. Bommen till vänster har jag gjord av en wire och i ena änden monterar jag mitt bly i beteslåset och min braid går genom öglan till flötet. Ringen på denna bom är från Free Spirit, egentligen är det en SIC - ring i en liten metallögla och din lina glider väldigt lätt genom denna ring, vilket är en stor fördel om du lodar djup i växtlighet eller på väldigt mjuka bottnar.
Bild 3. Skydda alla dina flöten, spoddar mm i en tub, det behöver inte vara en dyr från Fox, en vanligt plasttub räcker bra för detta. Flöten och spoddar är dyra och behöver skyddas under transport. I denna tub har jag även ett par tunna skinnhandskar (högerhanden) som jag använder när jag kastar, dem skyddar mitt pekfinget mot den vassa braid och ger ett bra grepp om spöet.
Bild 4. Ett kompas är bra att ha med sig, du ser snabbt vart vinden kommer i från och du hittar snabbt nordöstra hörnet av sjön, ditt den varma sydvästvinden blåsar in, här hittar du oftast karparna och den delen av sjön är alltid ett bra utgångspunkt.
Bild 5. Hela mitt Featurefinder set - up. Kraftigt spö, rulle med bra linelay, braid, baitrunnerkonversion, flöte, bom och bly. That´s it! Nu ska jag förklarar hur du går tillväga och du! Ha gärna med dig ett litet noteringblock, så kan du skriva upp djup, avstånd, vilken botten det är o s v. Mycket bra att ha i bagaget för framtiden, du sparar en massa tid som du kan lägga på fisket.
Tackla upp ditt spö som du ser på bild 5. Börja med att kasta ut och sök av platsen från vänster och vidare mot höger. När du har kastat ut ska du strama upp din lina mot blyet och du frigör du din spole genom baitrunnerfunktionen och matar ut en fot i taget. Räkna hur många fot du behöver mata ut tills ditt flöte står i vattenytan, är det 10 fot, har du ett djup på 3 meter.
Veva nu ner flötet tills din lina är stram mot blyet och med 4 fingrar mot klingan och spöet lodrätt drar du nu sakta i spöet ett par meter och du känner hur bottnen är. Är det ett segt och jämnt motstånd är det dybotten, är det lättare motstånd kan det vara ler eller sandbotten och är det lite knyckande i spötoppen är det hård stenbotten.
Upp med flötet och kolla djupet, nu kanske djupet bara är 7 fot och efter nästa drag, kanske det är 1o fot igen, då har du hittar en såkallad bar och den kan vara en bra fiskeplats då karparna oftast följar dessa i jakt på föda. Det kan vara tvärtom att du hittar en liten svacka i bottnen och där samlas det föda och där ska du fiska. Så här håller du på tills du har kammat över hela området och glöm inte att skriva upp vad du hittar.
En fördel är när du hittar en sådan plats, att du kan låta flötet stå i vattenytan och ha det som riktpunkt och sedan spoddar du direkt på flötet och därefter lägger du ut ditt tackel så nära flötet som möjligt, du fiskar på en het plats.
Vad du ska leta efter är features som till exempelvis var bottenen är dyig, men plötsligt blir hård. Hård botten som plötsligt blir mjuk, musslor, steniga bottnar, sand eller grusbottnar, bars, brantar, djupare partier, grundplatåer, svackor i bottnen, växtlighet mm. Alla dessa features samlar föda och Karpen visitera dessa platser med jämna mellanrum och har du skrivit upp allt, så ligger du bra till.
Jo mera du letar, jo snabbare lär du dig vad som är vad på din fiskeplats och med tiden kommer du inte att behöva leta, du lär dig snart att varje fiskeplats har sina hotspots. Platserna på fiskeplatsen var hugger kommer oftare än på andra platser.




torsdag 24 september 2009

Spodding, ända sättet att få ut din mäsk på avstånd, om du inte har båt!











Ibland finns fisken långt ut från land och har du inte tillgång till en båt, så är spodding det ända sättet att få ut din mäsk. För många är det inget nytt, men du kanske är ny och då ska jag hjälpa dig lite att komma igång. Det finns lite att ta i beaktning när det gäller att få ut sina beten och mäsk, det kan finnas ett och annat tips för den som redan använder denna metoden.
Vi ska börja med utrustningen och se vad du behöver och jag säger det igen, köp kvalitét från första början!
Det finns lika många spodspön som det finns firmor och du ska titta på ett 12 fots spö med en testkurva på 4 - 4 ½ lb som har minst en 40 mm buttring och en tipring på 12 mm. Spöet ska vara starkt och kasta bra, gärna med en slimline klinga som reducerar luftmotståndet när du kastar. Ett bra och kraftigt rullfäste så din rulle sitter fast är ett måste, jag rekommenderar att du tittar på spoddspön från föjlande firmor: Daiwa, Fox, Free Spirit Chub, JRC, Shimano och North Western, alla har spön med gott rykte.
Jag använder North Western sedan 1996 och än har jag inte haft några problem, jag har även ett JRC Skyliner spodspö som är lite mjukare och det använder jag för stora spoddar. Båda spön har bra kastegenskaper och bra presition.
Bland rullarna finns det en tendens att använda något billigt, det gjorde också jag och det går sönder! Du måste tänka på hur mycket dessa rullar används jämfört med dina karprullar. Du ska skaffa dig en rulle med bra invevningshastighet, bra linelay, ett flertal kullager, bra lineclips och framför allt en säker bygel. Jag använder Okuma Axeon 90 och JRC X-Press 10 000 till spodding och kan inte hitta några fel på dessa rullar. Daiwa har en speciell rulle för spodding och jag är lite sugen, men först ska dem gamla slitas ut och det verkar inte gå.
Du behöver ingen superlina till spodding, det räcker med en vanlig 0, 25 mm lina, den ska bara transportera in en tom spodd. Däremot behöver du en chockleader av kvalité, den ska vara minst 10 meter lång, så du har en del varv av den på rullen. Jag använder Berkeley Whiplash och Power Pro till mina leaders med en 45 - 60 lb styrka. Du skarvar din leader med nylonlina vid hjälp av en Mahin knot eller en 4 turn water knot och i änden av leadern knutar du fast ett kraftigt beteslås.
När du ska välja spodd ska du tänka på vilket avstånd du ska använda den på, hur mycket bete klarar den av att frakta, klarar ditt spö denna spodd mm. Det finns många modeller på marknaden och du kan behöver lite olika typer. Mina val är Korda och Gardner, men Fox, MCF, Ultimate, Wychwood m fl är märken som jag rekommenderar dig att titta på.
För att få bra presition i dina kast bör du använda ett såkallad overhead kast, kast ut din spodd till den önskade platsen och clip upp din lina i rullens lineclip och veva in. Nu har du det rätta avståndet och nu är det riktningen kvar och den kommer med lite övning. Nu kan du kasta din spodd och den stoppar genom att linan är låst i linclipset. Det är en fördel om din rulle har två lineclips, då är det enkelt att spodda två platser utan att behöva ändra linan. Två saker är viktigt när du ska kasta, det ena är att du stramar din spole rejält, börjar den rotera under kasten kommer du att få skärsår på pekfingret på grund av påfrestningen i kastet och den tunna braiden. Det andra är att du följer din spodd under färden mot mäskplatsen och du kan ha spöet lite upprätt under kastet, spodden kommer att dra ner spöet mot vattnet och på det sättet fjädrar du av kastet och din lina går inte av vid linclipset.
Fyll aldrig din spodd helt, du tappar en del under kasten och du kan stoppa ett par bitar rigfoam i spodden, det minskar mycket spill. Ska du mäska med Hampa eller andra mindre partiklar och bara har en spodd som är periforerad med hål, så kan du tejpa till alla hålen och då slipper du mycket spoddspill.
Du bör doppa din rulle i vattnet så din lina blir blöt, det minskar risken för vindknutar när du kastar. Du bör även ha dina beten eller mäsk framför dig, så du slipper springa runt när du spoddar, det gäller att skapa en rytm i spoddningen och du får bättre presition i dina kast, ha gärna ett extra spann med vatten så du kan skölja av handen och spodden mellan kasten.
När du ska kasta är det bästa avståndet för spoddens positition ungefär på halva spölängden typ var spöet är delad, det ger bra kast och presition. En annan viktig sak är att du alltid ser till att din leader inte är trasslar runt spötoppen innan du kastar, annars blir det dyrt, inget spö klarar av det!
Så här spoddar jag: Jag stramar min spolen helt och kastar ut spodden tom för att få rätt avstånd, kommer jag inte dit fyller jag min spodd med vatten eller lite småsten och kastar tills jag hamnar rätt. När jag ligger på rätt avstånd drar jag ut ytterligare ett par meter lina, detta för att spodden kan studsa tillbaka lite innan landningen. Jag sätter lina i linclipset och vevar in. Sen ställer jag en hink med vatten och hinken med mina beten framför mig. Jag har redan tagit ut en riktning i form av en fast punkt typ ett högt träd eller et hus mm.
Nu börjar jag med att fylla min spod och kastar hårt och när det är dags för spodden att landa ställer jag spöet lodrätt upp och spodden fjädras av och landar mjukt på vattnet. Jag skakar spodden med spöet och vevar in, fyller, kastar o sv tills jag har den mängden beten ute jag önskar, svårare än så är det inte. Du kommer att märka hur jobbigt det kan vara att lägga ut 5 kilo partiklar, men du blir van med tiden. Vill du veta mera om mäskning och spodding, kan du gå in på min sajt: www.carpio.com.dinstudio.se och titta under mäskning i menyn, där finns lite mera material kring detta.
Bilderna viser lite kring spodding och du har Mahin knuten på bild och dem spoddar jag använder mest i mitt fiske. Något du ska tänka på är att visa andra lite respekt, du blir inte populär om du kommer ner och sätter dig bredvid en fiskande och börjar spodda. Fråga om det går bra först, du ska även överväga om det är lämpligt att spodda, det kan finnas fisk på platsen redan och en fulladdad spodd över ett par karpar brukar vara dödsstöten för platsen, så se upp! Jag spoddar under veckan och väldig sällsynt under mitt fiske, bara om jag är övertygad om att det inte finns fisk på platsen.





Tips för fiske över partikelbeten.











Det finns en hel del du kan göra när du fiskar över en matta med partikelbeten, det gäller att få karpen till att ta ditt krokbete och då måste det vara lite mera oemotståndligt än dem beten som ligger runt omkring på bottnen. Du kommer här att få lite tips som kan hjälpa dig att få karpen till att nappar lite fortare på just ditt krokbete.
Bild 1. Prova att fiska en fluoro pop - up över dina partiklar och gärna med en effektiv rigg som denna Withy pool, som karpen har svårt att handska med. Du har ett synligt bete och det kan få karpens nyfikenhet i gungning, du kan också poppa upp andra beten som sticker ut lite över mattan av beten.
Bild 2. Alla partiklar kan användas i en bag, men du måste torka till dem i en handduk eller i solen. Jag använder ofta denna metod vår och höst, in i den döda växtligheten med bagen och det är klart. Den döda växtligheten alstra alltid lite värme och det finns alltid lite naturlig föda kvar, vilket karpen vet och den genomsöker alltid dessa områden. Små bags blir en väldig fin liten presentation som inte mätter karpen och den tar dem med glädje under våren, var dem vill ha mycket kolhydrater och under hösten, var det gäller att bli så tjock som möjligt för att klara vintern.
Bild 3. Skiva upp några Tiger nuts och balansera dem som en snowman, ett mycket effektivt sätt att lura karpen. Du kan också ha dem stående ett par cm över bottnen eller varför inte kombinera tigers med en liten pop up boilie i en bra färg som syns? Kanske du ska ha en mörk boilie med en liten Tiger nuts, du kan blanda hur du vill.
Bild 4. Klipp eller skär gärna lite i dina Tiger nuts, den vita mjölken och sötman läcker ut snabbare och sprider sitt budskap. När jag fiskar med Tigers mäskar jag med hela, halva och sen spoddar jag med Tigers som jag har kört i en köksassistent tills dem är krossade och jag blandar det med Starbaits Tiger Sugar Crusch, så det finns alla förutsättninger för att få in fisken snabbt.
Bild 5. Paranötter är ett bra alternativ till Tiger nuts i vatten var Karpen har börjat att skygga lite för Tigers, det kan hända och då kommer dessa nötter som en räddning från ovan. Jag har dock märkt att nästa säsong funkar Tiger lika effektivt igen, men det kan uppstå lite problem allt eftersom du tar mycket fisk. Paranötter använder jag bara som krokbeten och mäskar med småbitarna som blir, när jag skär till mina beten. Se upp med Paranötterna, en del flyter och en del sjunker! Vill du poppa upp dem kan du borra hål i dem och montera en bit foam i lämplig färg.
Andra beten som ger karp är: Russin, Hasselnötter, Sötmandel, Cashew nötter, Pistacenötter mm, du har massor i köket du kan prova. Tänk även på att dem allra flesta partikelbeten kan färgas och doftsättas, Karpen älskar kryddor så prova dig fram, salt, peppar, Anis, vanilj, chilli, cayennepeppar, socker, sötningsmedel, som du ser så är det bara upp till dig att sätta gränsen annars kanske fisken gör det?




Komponera dina partikelblandningar efter eget tycke.











Du behöver inte ha bestämda partiklar i dina blandningar för att få bra resultat. Du kan blanda vad du vill och testa dig fram till vilket du tycker är bäst för ditt vatten. Här har du lite bilder på hur det kan se ut.
Bild 1. En blandning av mindre partikelbeten som grund och innan jag börjar spodda ut det, blandar jag ner lite extra godsaker som Tonfisk, vete och ett par burkar med majs. I principp en året runt blandning som jag använder ofta.
Bild 2. Tiger nuts, fodermajs och pellets samt väldigt lite chillihampa, denna blandning är min favorit under sommaren och vill jag ha mera Hampa, tillsätter jag det under fisket gång. Jag vill inte ha för mycket störande fiskar som förstör mina betespresentationer, men tyvärr händer det ibland.
Bild 3. Trout pellets. Ett varningens ord kring dessa! Använd inte för mycket av dessa om dem har ett högt innehåll av olja, karpen klara inte en för hög konsentration av olja och dem kan få skador på levern mm. Man producerar numera dessa pellets med ett betydlig lägre innehåll av olja och då klarar det sig. Man kan på Lantmännen köpa pellets för Regnbågsforell och dem ska man se upp med, små kvantiteter är okay, men flera kilo i veckan skapar problem för karpen.
Bild 4. Min vinterblandning. Svart bönor, röd och gul Hirs, vete och Mungbönor, dessa är torra och du täcker dem med kokande vatten kvällen innan och på morgonen är dem klara. Jag tillsätter chillipeppar och salt till denna blandning och tillsätter exempelvis pellets och hampa efter behov under fisket.
Bild 5. Testa dina blandninger genom att lägga ut lite var du kan se det på bottnen, du märker snabbt om dina beten är populära. På bilder ser du klart och tydligt att det har varit fisk inne och rensad platsen, lite korn ligger kvar. Du ser även att bottnen är ren, vilket är en fördel för din betespresentation. Det ser likadant ut ute var du har mäskat under veckan och det skaper en bra känsla i kroppen att veta att dem äter din blandning och din rigg kommer att ligga fritt från löv, grenar mm.




onsdag 23 september 2009

Partikelbeten för sommarfisket.











Jag träffade en kille för några år sedan och vi började prata om olika beten, han berättade vilka boilies han använde och efter en stund talade jag om att jag använde en hel del olika partikelbeten. Han talade om för mig att det var inget som han använde i sitt fiske, varefter han tog fram en hink med pellets och började spodda och sen monterade han en PVA-bag med pellets på varje spö!? Pellets är också partikelbeten!
En vecka senare fiskar jag i Linnéasjön och det kommer ner 2 killar från västkusten och vi började prata lite, den ena frågade vad jag fiskar på och jag svarade Tiger nuts. Killen glodde på mig och såg ut som ett frågetecken i ansiktet, jag bad honom titta i hinken, han körde ner näven och sade - fy fan va slemmigt, är det bra för karp? Men hallo! Har ni varit på månen dem senaste 30 åren! Det finns knappt något bättre och mera instant bete än Tigers, båda herrarna skulle minsann prova detta bete, nu lät det spännande och dem fick en beskrivning på blötläggning mm.
Bild 1. En blandning av majs, vete, hampa och black eyed beans och som krokbeten ett gäng fishmealboilies, inga konstigheter annat än att jag blandar i lite salt innan jag mäskar. Vid fiske med partikelbeten för man räckna med lite störande objekt i form av Braxen och Sutare, men är dessa arter på plats, är inte karpen långt borta.
Bild 2. Blandade pellets. Det kan vara en stor fördel att blanda dina pellets och gärna en blandning var du har olika dofter, olika upplösningstider och olika storlekar. Detta ger en långtidseffekt och du har hela tiden dofter som lockar karpen. Jag använder pellets från 3 - 15 mm i mina pelletsblandningar, Mört och annan småfisk tar dem minsta och en del tas av större fiskar och karpen har dem största kvar, samt det som har hunnit lösa sig till ett pulver på bottnen.
Bild 3. Dynamites Lupin frön, vilket bete för både Karp och Gräskarp! Det jag tycker är lite konstigt är att andra fiskar som Sutare och Braxen tar dem inte gärna lika begärligt som andra partikelbeten, varför vet jag inte. Jag använder dem ofta i mindre kvantiteter i mina partikelblandningar och har dem sen på ett eller två spö som krokbete, för er som fiskar med partikelbeten och vet hur effektiva dessa beten är, kan jag nämna att jag får flera Braxen på Tigers än på Lupinfrön och det säger inte så lite. Sen tycker jag att Tigers är ett bättre bete än Lupinfröna, men dem har sina dagar eller är det nyhetens behag?
Bild 4. Fodermajs och Tiger nuts är suveräna beten för Karp och Gräskarp, relativt billiga att köpa in och processen med blötläggning och kokning har genom årens lopp blivit en vana för mig. Jag använder stora mängder av dessa beten och har alltid ett par tunnor stående klara, man vet aldrig när det är dags för en mäskkampanj.
Om du ska mäska med dessa beten en längre tid under den varma årstiden, så kan du bara dra på för fullt typ var annan dag, men under fisket ska du ta det lugnt, då dessa beten mättar fisken, så lite och ofta är den rätta melodin.
Socker, salt och lite sirap framskynder gäsningen och du får dina Tigers slemmiga snabbt, detta kletiga slem är rena sockret och karpen älskar det. Du ska inte slänga detta slem, när dina Tigers är slut, spara det till din methodmix, det finns inget effektivare bindmedel. Blanda ner pellets i detta slem och låt det stå över natten och din spodmix är klar, blanda ner andra partikelbeten i slemmet och låt det stå ett par dagar. Hur effektivt som helst och det drar till sig fisk.
Bild 5. En mumsig sommarblandning med Tigers, hampa, vete, fodermajs, socker, salt, sirap och lite Salmon Oil från Premier Baits. Sanslös effekt under sommarmånaderna, det formligen rinner ur fiskarna efter ett par dagars mäskning. Jag dra ut en 10 liters hink av detta typ söndag kväll efter fisket, tisdag och torsdag, sen kommer jag fredag kväll till ett dukat bord. Men under själva fisket kanske jag gör av med 2 - 3 liter under hela helgen, resten åker ut innan jag åker hem och på det sättet fortsätter jag tills jag är nöjd med mitt resultat.
Jag kommer längre fram att gå in på hur du får det bästa ut av dina partikelbeten och hur du använder dem som krokbeten, det är inte bara att dra på exempelvis ett gäng Tigers på en hair-rig och tro att allt perfekt, det finns så mycket du kan göra för att få fisken till att ta just dina krokbeten, att dem inte ska trassla sig i kastet o s v, men det kommer vi till lite senare.