

Ska du toppa upp efter en fisk, så gör det försiktigt, lite och ofta är vad som gäller när det är kallt. Fruktiga boilies, All season boilies, Tigers, fodermajs, Hampa och black beans är vad du behöver. Jag använder ofta boilies som syns bra och har ofta lite extra doft i dem genom att dippa eller rulla dem med lite extra doft.
Bild 2. En nerkapad 20 mm boilies på en Amnesia rigg kan vara ett mycket bra alternativ i vatten var alla har använd mjuka material under våren och sommaren. Karpen vet inte riktigt hur dem ska bemästra denna styva saken och oftast blir det panik och du får ett run. Kroken är en Nash Demon och betet är en Nash Scopex Squid liver, ett bete som fungerar överallt och alltid.
Bild 3. Tre av mina vinterriggar, små korta kombi - riggar med mindre krokar i storlken 10 - 6 beroende på vart jag fiskar, den nedersta är en lead - core rigg som har en bit mjuk material närmast kroken. Lead - coren gör att riggen ligger mot bottnen och tyngden av lead - coren gör att kroken hela tiden dras mot fisken underkäke när den tar betet.
Jag använder blyhagel på dem flesta av mina riggar för att få ner kroken i underkäken och det eliminera en massa plockande med mina beten, dem pricker sig snabbare med ett hagel vid kroken.
Bild 4. Dessa riggar är mina favoriter för pop - up fiske, den översta är styv och det är svårt för fisken att spotta ut betet, den andra är bryten precis under knuten, så den styva biten med betet hamnar i fiskens munn, men på grund av att det finns en brytning på tafsen viker den sig och fisken får inget fart på betet när den spottar och samtidigt kommer betet lättare in i fiskens munn om den suger från ett längre håll på grund av mjukheten vid just brytpunkten. Du kan justera ditt D väldigt enkelt och du kan enkelt byta kroken om du behöver det.
Bild 5. Amnesia Swimmer - rigg. Kan användas även för bottenfiske, men jag har den endast för pop - ups och den är suverän i alla hänseenden. Jag har den väldigt kort om jag fiskar med methodfeeders eller off- lead, var fisken oftast står över bete, går ner och tar det och sedan rättar upp sig. Feedern eller blyet naglar fast denna sylvassa Demon från Nash.
Vi ska ta lite om lokalisering. Karpen ställer sig ofta på platser som är skyddade mot kalla nordanvindar, den älskar värme och du bör leta efter platser i sjön norra del och var solen ligger på under dagen. Det är östra sidan av sjön och finns det gammal växtlighet kvar eller om du vet vart den fanns under sommaren, har du ett guldläge!
Jag brukar leta efter dessa platser och helst en sådan plats med lite olika djup typ en brant. Nu kan du mäska försiktigt på den lite djupare branten och inne på grundvattnet, karpen förflytter sig allt eftersom det blir varmare eller kallare. Varma dagar fisker du på grunt vatten och under kvällen och natten fiskar du djupare.
Tänk på att varma fina soliga dagar ger svinkalla stjärnklara nätter. Bästa fisket har du under molniga dagar var temperaturen ligger hyfsad stabilt, men nu är det frågan om vart karpen är? ute på djupet eller inne på grundvattnen? Fiska både ute och inne och se vad som sker! Vasskanter, snags, överhängande träd som sticker ut över lite djupare vatten är bra platser att prova. Fiskar du i mindre dammar, så är mitten av dammen ett bra utgångspunkt, här ligger vattentemperaturen mera stabilt och dem kan står där och vänta.
Bra sommarplatser kan också vara bra under den kalla årstiden, fisken vet att det finns mat och söker av dessa platser i jakt på föda och har du något som kan tipsa dig är det nog det bästa du kan få.
Mäska på flera ställen i dem nämnda områden, jo mera föda fisken hittar, jo mera kommer den att leta. Detta letande koster energi som måste byggas upp igen, likaså är det med den energi som fisken förbränner under en drillning. Jo flera som fiskar, mäskar och landar fisk, jo enklare blir det att fånga vinterkarp.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.