torsdag 17 december 2009

Ismete efter karp? Denna vinter ska jag prova det!

Jag har bestämmt mig för att prova karpfiske från isen, om vi får en bra is även denna vinter. Det måste gå med tanke på att vattentemperaturen är stabil vid bottnen och kommer att ligga runt 4 grader. Jag har lite idéer om hur det ska gå till och vilka vatten man skulle kunna bedriva detta tilltag, utan att det känns allt för avlägset. Frågorna är dock många, kommer karpen fram till en ljus fläck med dagsljus eller ska man fiska dem under mörke?
Mina tackel blir dem samma som vid normalt fiske, men hur får man tacklet utsträckt och hur döljer man lina som går rakt upp till spöet? Jag ska försöka att lokalisera fisken med ekolod och sedan mäska ett tag och ge det en rejäl chans, det vore kul om det lyckades!
Men än är vi inte där och det kan dröja ett tag med tanke på all snö som bara vräker ner över Småland, detta isolerar den tunna skorpan som hade bildats och kommer nog att bryta sönder denna. Vi får se hur det blir med tiden, blir det bara is, så ska jag testa detta fiske och ni får snart reda på hur det går.Det blir bättre tider, bilden är från mitt senaste karpfiske. Tyvärr blev det bara Braxen och ingen karp, men passet innan tappade jag dock en vid håven. Det gav mig ett intryck att jag var nära en bra sittning, men det blev förstörd av vädret som så många gånger förut. Så det får bli lite gäddmete i väntan på att det går upp eller sätter ett brutalt tvärstopp för mitt fiske.
Denna blandning av Mungbönor, Adzukibönor, Pintobönor, salt, chillipeppar och Anis älskar karpen och jag hade den under sista fisket och jag kommer att dumpa den i mitt hål under isfisket. En bra och billig blandning som alla kan göra och sen ta del av resultatet.

Du kan skapa en betydligt mera aggresiv vinkel på dina riggar genom att knuta en Knotless knot och efter ett antal varv, så viker du ut ditt hair och lindar ytterligare ett par varv innan du avslutar knuten. Det brukar vara svårare för karpen att spotta/skaka ut kroken med knuten på detta sätt. Jag har märkt att man får bättre krokfäste i fisken och man kan komma ner rätt långt i krokstorlek genom detta. Jag tror att man får flera runs genom att man eliminerar en hel del av dem gångerna, var karpen har ditt krokbete i munnen, men snabbt blir av med det igen.


Blandade pellets, dippade beten och lite rigg - foam i din PVA - bag ger dig dessa fördelar: Du har olika upplösningstider på dina pellets och olika dofter, ditt dippade bete lockar karpen från långt håll och det sticker ut bland dem andra odippade. Rigg - foamen gör att din bag sjunker lite saktare och när foambiterna kommer till ytan kan du använde dem som riktpunkt och mäska över dem.
En annan fördel med rigg - foam i din bag, är att du kan inte få några bitar från pellets eller annat på krokspetsen, som kan störa krokens penetrering när fisken tar ditt krokbete.
Är det någon som har provat isfiske efter karp eller har erfarenheter av detta, så får ni gärna höra av er till mig. Jag har lite svårt att tro att jag är först om detta lite spännande projekt eller ska jag bli den första som sitter med en karp på isen i landet? Kul vore det!



En burk med kokosmjölk i din feederblandning kommer att göra susen, karpen tycker om denna doft och denna mjölk har en bindande effekt på mixarna. Den skapar även ett bra moln i vattnet över din mäsk/feeder och karpen har lite svårare att urskilja om något inte står rätt till med din rigg mm. Kokosmjölken kan vara lite klumpig, så rör ut den med lite vatten och sedan ner i din methodmix. Det är en effektiv produkt som inte många använder, vilket bara kommer till din fördel.
Ett vanligt mjölkpaket ger också ett moln i vattnet och jag brukar använda mjölk ffrämst när jag mäskar från båt, jag mäskar först och sedan häller du ner mjölken över mäskplatsen. Det blir ett långt stråk med mjölk i vind/strömriktningen och det kan locka fram karpen från långt håll.
Det blir än bättre om du blandar ner ett par tre matskedar med O´boy chokladpulver i mjölken och har samma mängd i ditt mäsk eller i din methodfeedermix. Det finns så otroligt många produkter i våra välfyllda mataffärer som kan användas till karpfisket och det är bara din fantasi som kan stoppa dig!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.