fredag 30 april 2010

Karpträff i Linnéasjön?

Jag var en runda i går kväll runt alla vattnen med karp i min kommun för att kolla läget kring fiskdöd bland karparna och andra arter. Jag hittade inga döda fiskar som tur var, men det som fick mig att göra det var vad man kunde läsa om i Danmark och Norge var en hel del hade gått till the carpy heaven efter den långa vintern. De flesta av mina vatten har bra vattenföring och bra djup och klarar sig väldigt bra från detta öde.Linnéasjön börjar vakna till liv efter en lång vinter och synen av 2 karpar som visade sig på ytan genom ett uppträdande som kallas Head and Shoulders, så fick jag tillbaka en gammal tanke. Man skulle kunna göra ett litet jippo kring sjön, vi har 10 platser var det kan sitta ett 2 - mannalag och fiska utan att det stör laget bredvid.
En avgift på 500 kronor per lag och priser till största fisk och största samlade vikt. Hela summan av anmälningsavgifterna går oavkortad till dessa priser och ett par sponsorer kan ställa upp med lite priser eller presentkort.
Kan detta vara av intresse, så kan ni höra av er via mejl, mitt syfte är att få lite beten i sjön och vi får en rolig helg vid sjön tillsammans. Får vi ihop ett gäng, så kör vi!

Home swim, Linnéasjön. Hur många karpar och gräskarpar jag har landad på denna plats under mina 28 år som karpfiskare, vet jag inte, men det är många. Det är ingen lätt plats, det gäller att ligga helt rätt på dem heta platserna.

Vad som var fel här vet jag inte, men Nybro Komun gjorde en renovering av ett rör av något slag och nu har vi ännu en fin plats att fiska karp på. Se dock upp med dunken som ligger 30 - 35 meter ut och loda djupet, det börjar bli djupt nära land, men det är väldigt lätt att hamna i "no mans land" här.


En äldre bild från Rismåla, kvällen gav inget speciellt, men på natten fick karparna spelet fullständigt och jag landade 14 stycken på 26 timmars fiske. Efter en solig dag med hyfsat värme kom molnen och lade sig som ett skydd för frostnatten och den svaga brisen från sydväst förde i fisken till mina beten. Det var cirkus från första runnet och jag tror att det kunde ha blivit flera, men en nära vän fylde år och jag var tvungen att bryta fisket.
Jag tar gärna denna plats igen under samma förhållanden, när vi kör vårt Fish - in mellan den 7 - 9 maj, vårfisket kan vara allt ifrån trögt och segt fiske till rena rama rajset under dem rätta förhållanden och jag hoppas att vi får roligt och att alla får fisk. Att vinna är kul, men vi är där för att ha roligt först och främst.Man pratar om Cell, Pulse och en massa nyheter från Mainline, men glöm inte bort dem gamla superbeten, dem finns kvar och många karpar har inte glömt dem på både gott och ont.
Mina favoriter var Grange och N - R - G och skulle dem mot alla odds inte fungera tillfredsställande, så var det bara att dippa i Assasin eller Activ - 8 så blev det fart på spolarna vill jag lova.
torsdag 29 april 2010

En liten munnfull partiklar på 100 meters avstånd? No problems here!

Detta är ingen nyhet, varenda hemmakemist vet att konserveringsmedlet salt konserverar alkoholprodukter och så även PVA (Poly Vinyl Alcohol) och du känner nog säkerligen till detta lilla mysterium och Korda visade det på sin nya gratis CD i tron att det var lite Whauv över det hela, själv har jag använd detta sätt under flera år.
Men det finns dem som inte vet om detta och dem ska få vetskapen här och nu! Korda visade detta lilla trix under ett par minnuter och alla kanske inte hängde med i svängerna, här tar vi det lugnt och metodiskt!Till vänster ser du två olika skålar med vanligt vatten och till höger ser du att jag blandar ner vanligt salt i den röda skålen. Att karpen älskar salt vet väl alla vid detta läget, so far, so good!
Rör ut saltet i vattnet tills det löser sig med en sked och lägg ner dina utvalda partikelbeten direkt från hinken var du bevarar dem och rör om igen, så dem får saltet överallt.

Ta upp dina partiklar från det salta vattnet och gör en liten PVA - bag, jag har använd den finaste mesh jag har i demosyfte och som du ser så smälter inte bagen sönder, utan den håller ihop.


Här har jag lagt tillbaka PVA - bagen i det salta vattnet och klockan står på 15.15, vilket kanske är lite svårt att se på bilden. Till höger har det gått ungefär 9 minuter och som du ser är PVA - bagen fortfarande hel och intakt.Här har jag lagt PVA - bagen tillbaka i det färska vattnet (sjön) och efter 20 sekunder exploderade bagen och jag har mina partiklar runt mitt krokbete. På detta sätt kan du hemma göra dig ett gäng med PVA - bags med dina Tigers, bönor mm och bevara dem i saltad vatten och du har dem klara för att montera på din rigg och fiska med dessa beten på vilket avstånd, du än orkar kasta.
Vem fiskade senast med en liten partikelbag på 100 meters avstånd i just ditt karpvatten? Som du ser så har du en stor fördel av att kunna och använda detta i ditt fiske. Dem flesta som ska fiska med partiklar spoddar ut dem och det blir en sanslös spriddning på det hela, en liten munnfull beten kan vara det som ger resultat när fisken är trög eller annat.
Exempelvis fungerar Tigers genom att någon mäskar med hela tigers och karpen kommer in och tar dessa utan att fångas, karpen krossar dessa Tigers i sina svalgtänder och fiskens långa tarmsysten utvinner vad fisken behöver. Resterande saker kommer ut på naturlig väg någon annanstans i sjön och nästa karp hittar dessa krossade Tigers, så sprids dem i ditt vatten och det är just det, du efterliknar genom små bags med färska, men krossade Tigers. Testa själv, så ska du få se och glöm inte bagen med Chillihampan! Good luck!
onsdag 28 april 2010

Fjällkarp på 83 lb 4 oz landad av Clive Gibbins!

Det lär inte dröja länge till innan Gräskarpen kommer att visa sig i ytan och bland dina bottenbeten. Detta är en spännande och intressant fisk som ena gången ger en lite dålig fight, men oftast ställer till ordentligt inne vid håven, vi ska denna gång titta lite på fisket efter denna stridbara firre.Vid bottenmete riktad efter Gräskarp använder jag stora bly på minst 4 oz och gärna tyngre, detta på grund av fiskens hårda munn. Bland krokarna är det för min del wide gapes som gääer och dem skall vara vassa och starka.
Rigwise är det för pop - up beten en vanlig off - lead som gäller och dem krokar fisken när den rätter upp sig efter att den har tagit betet. För bottenmete använder jag oftast en kombilink - rigg med Kryston Snake - bite i 25 lb och igen en wide gape krok i storlek 4.
Tigers och fodermajs älskar dessa fiskar och det är dessa beten jag mäskar med och oftast fiskar med om jag inte använder en fruktig pop - up boilie. 3 - 4 majskorn på bottnen eller som en balanserad snowman med en bit foam i rätt färg.
Vid fiske med tiger nuts fiskar jag likadant, fast jag balanserar betet med en skiva kork eller har dem liggande på bottnen. Ett bra tips är att du skalar av lite av skinnet på dina Tigers, så att mjölken och dn sprids ut snabbare.

För ytfiske är det inte många eller några beten som slår en Maskrosblomma, det fisken vill åt är den vita oljan som sitter i stjälken, som du ser till höger på bilden.
Kroken trycker du genom stjälken och här får du bästa fästet och kroken syns inte och krokspetsen sitter döljd bland dem gula mjuka bladen. Superbetet nr 1!


En vanlig brödbit från en färsk långfranska är också supereffektiv, gör en längre bit av brödskorpan och rulla den hårt, så sitter dem längre tid på kroken och det tar längre tid för småfisken att plocka bort den.
Inkråmet från franskan använder du för bottenmete med frilina, krama brödet hårt kring krokskaftet och kasta ut och låt det sakta singla ner fram för fisken. Tar dem inte detta kan du prova att boosta brödet med en fruktig sprayflavour.
När du får Gräskarpen i håven är det viktigt att du stängar håven med ena handen, dessa fiskar har en ptrolig förmåga att hoppa ur håven i sista sekund och nu är du varnad! Leta efter Gräskarpen var den har sin föda och det är i växtligheten som snart står uppe i ytan, här har den föda och samtidigt skydd från ovan. Placera ditt bete så den inte kan uppmärksamma din lina på ytan och kroka först när ditt bete sugs ner och linan resar sig vid toppöglan och kroka alltid i sidled om det går.
Tar fisken hårt och bestämt, det är du som ska bestämma, inte fisken! Skulle den gå fast i växtligheten är det bara att hålla spöet högt och sätta full press hela tiden, för eller senare kommer den att själv explodera sig loss och fighten fortsätter tills den är i håven.Jodå, det ryktas att Clive Gibbins har landad en megastor fjällkarp på hela 83 lb 4 oz, det är omräknad ungefär 37,8 kilo och den togs i franska sjön: Etang la Saussaie. Jag har tyvärr inte fått någon bild än, men det kommer nog ganska snabbt och då ska vi visa upp detta monster till fjällkarp.
Clive har alltd varit användare av Nutrabait sedan Bill Cottam tog över rodret för detta betesmärke och jag tror att det troligen rör sig om Trigga boilies, men vi får se vad som står i mejlet från honom.
tisdag 27 april 2010

Tips!

Jag kör lite tips denna gång, lite saker som kan och vill göra ditt fiske effektivare och även lite smidigare. Reciever, Hangers, vattenpass, lineclips och back - leads, fundera lite över dessa grejor, kanske är det något för dig? Ultimate har en reciever med namnet striker som klarar upp till 4 spön, sladdarna är vältilltagna och markerade med olika färger. Den drivs av ett 9 volts batteri i varje enhet och där finns en standardgänga som gör att du kan ha den på podden eller som här på en kortare banksticks, jacksticksen är 2,5 mm och dem passar till dem flesta av marknadens nappalarm som har ett sounderboxuttag.
Själva enheten som du har i fickan eller stående på ditt bivvytable har volumekontroll och diodlampa samt ett clips för fäste i byxlinningen.
Ett liten vattenpass på din pod gör att du varje gång får allt rakt och du slipper att springa fram och tillbaka flera gånger för att ställa in poden rätt. En liten, men ganska bra Gadget som många inte tänker på och du sparar tid.

Använd Backleads så ofta du kan, men bli inte en slav under dem. Dem får ner dina linor, så dem blir mindre synliga för fisken och det blir lättare att drilla fisk över dessa linor.
Du bör ha koll på bottnen och vad som finns mellan dig och fiskeplatsen, annars kan dessa små bly ställa till stora problem för dig. Dem är bra, men se upp vid varje fisketillfälle om du verkligen behöver dem.


Fyra hemmagjorda Hangers, kroppen av gamla pennor, lite tyngd fastlimmade, lite gummi i bra färg träddes på och en kulkedja med ett clips monterades - allt detta är i princip gratis och det ända som kostar lite är själva linclipsen och dem ska vi titta lite närmre på.Jag valde Solars stainless Steel Hanga - Ball lineclips till mina hangers. Dessa gör det till en barnalek att fiska med slacklina och dem trasslar sig aldrig oavsett hur du använder dem. För slacklinafiske lägger du bara Hangern på backen och det är klart, du kan lägga den platt på backen och då ser du om du have been done by the carp genom att den rörliga delen står upp!
Det händer och det blir ett bleep på mina Delkims och när man kollar riggen, så har tuben på krokskaftet flyttats upp till knuten. Nice Mr. Carp, we now know what you have been doing to my rig!
måndag 26 april 2010

Man blir lurad av det fina vädret, vattnet är fortfarande kallt.

Det var många ute och luftade spöna för både första och femte gången i min region den gångna helgen, vädret var skitfint och visst en del fick fisk och flera fiskar, något som man måste räkna som goda resultat. Men efter vackert väder kommer kylan och den niten åkte många på som var ute under natten.

Mr. Sharpercarper drog kosan till Skånetrakten och tyvärr blev det neråt 7 minus under natten och fisket blev därefter, Bengt fiskade dagtid och missade ett run och en annan fiskare i samma vatten hade exakt samma resultat tyvärr.Själv åkte jag och mäskade ett vatten och sedan blev det en dagtids sittning i Linnéasjön på peggen "Old Pitch" en plats var det är grunt med en slutande botten ut till tre meters djup och 65 meter ut ligger det en liten grundtopp, så 4 spöna placerades vid 6 på morgonen på detta område och grundtoppen.
Hur många minus det var vet jag inte, men Bengalängan hade 5 minus i Trekanten och sov en timme längre. Jag vet att frosten i gräset var inte borta förän vid 9 - tiden, så kanske 6 - 7 minus?
Ett spö placerades under en buske som Halftail besöker dagligen, men inte denna dag! Det fanns en mindre spegel där när jag tog bilden, men den syns väldigt dåligt. Den står dock i öppningen.
Jag trodde att den skulle rädda min dag, men inte. Mina boilies var dock borta när jag åkte hem och man blev blåst än en gång :-) visst är fisket härligt!

Efter en liten stund fiske fick jag ett run ute på grundtoppen och det var en karp, stoppet i krokningen, 2 dunkar i spöet och en liten rusning i sidled och ännu en kraftig knyck och den var borta!
Jaha, det finns väl flera i området och ett nytt bete och bag placerades igen därute, vinden kom och plötsligt kommer det en jävla smiley drivande in just vid det spöet som jag tappade fisken på!?
Har Karparna börjat dela ut smileys till dem som tappar deras kompisar eller vad är det frågan om? Nästa gång jag fiskar ska jag sitta i medvind och landa karpen och sen ska jag skicka tillbaka denna över ytan, på baksidan ska jag skriva WHO DA BOSS?


Detta bör du alltid ha liggande i bilen, du vet aldrig när dem dyker upp på ytan under varma dagar och karpen älskar dessa beten. 84 kronor går det på sammanlagt och det räcker gott till flera dagars fiske.
Ett tips är att du köper färska franskor och byter ut påsen med en lufttät sådan, sug ut luften och knut påsen och sedan raka vägen ner i frysen. På det sättet har du alltid ett färskt bröd som sitter bra på kroken och karpen är precis som oss, vi tycker inte om gamla brödbitar.En som lyckades redan i fredags är Martin Furbring, han hade fiskat hela kvällen och natten utan en tillstymmelse till napp, men 06.30 var solens första strålar värmer upp ytan vid udden i Linnéasjön, så kom hans första för året.
En mindre fisk, men som Martin sade, en karp är en karp. Helt rätt inställning! Bilden tog jag igår och Martin skulle fiska igen över natten, men hur det gick för honom vet jag inte. Det var inte lika kallt i natt, men det råder fullmåne och det kan störa fisket, jag hoppas dock att han fick utdelning i sitt fiske.
söndag 25 april 2010

Städ och röjdag vid Rismåla göl.

Igår inträffade den årliga städ och röjardagen vid Rismåla, som vanligt skulle jag vilja säga kom det bara ett fåtal personer som ställde upp och resultatet var hela 6 man! Det är lätt att sitta på ett årsmöte och gnälla, men att ställa upp, det är väldigt svårt.
Som tur var kom det inga korvnassare som brukar vara brukligt under dessa dagar, då hade jag exploderad. Vi löste det som karpfiskare brukar göra det på ett enkelt sätt och det blev bra till slut.Lille Bengt var helt klart trött efter att han och jag hade röjd och sedan spikat nät på en lång spång. Jag röjde en peg som var totalt igenvuxen med en sekatör och nu kan man springa där barfota.
Den Röde här till vänster passade på att öva sina färdigheter som arbetsledare och sen drog han en runda tillsammans med Kjell som står på spången och plockade skräp på land och i vattenkanten. Mannen i mitten på bilden är Bengt i vaket tillstånd!

Jens Hermansson och Jens Gustavsson i förgrunden tog ett par varv med båten och rensade skräp, jag vill minnas att vi fick ihop 8 stycken 125 liters sopsäcker med skräp. En bra laddning skit tillsammans med campingstolar, flaskor, burkar, fiskespön och annat bråte som flöt i gölen.


Spånger och bryggor renoverades, lite problemastiska träd i vattnet togs upp för hand! Och Bengt blev bara tröttare och tröttare, han sitter han och väntar på att dem 80 Bullens pilsnerkorvar som vi åt upp med diverse tillbehör ska bli klara, endast 7 korvar gick till Räven!Kapten Hermansson i högst person efter en rekning efter grenar och träd i Bloms vik, inga döda karpar hittades och det var skönt, man vet aldrig efter en sådan vinter som vi har upplevt.
Nu står gölen skinande ren till vårt Fish - in som vi kör mellan den 7 - 9 maj, priser till högsta samlade vikt av karp och till största karpen - i år tror jag det blir mycket fisk och jag hoppas att alla deltagare får, glöm inte backleads grabbar!
Jag vill tacka Jens H, Jens G, Bengt, Kjell, Henke och Mats för en trevlig dag vid gölen, både gölen och vi behövde det.
lördag 24 april 2010

Chilli Con Carpe och massbaiting.

Vi lägger motorsporten åt sidan lite och fortsätter med bönorna och vad du kan göra med kokvattnet efter kokningen av bönorna. Jag får be dig om att scrolla ner lite i dag då jag har två inlägg med detta koncept. Jag hoppas att du provar detta i dina karpvatten, det är så otroligt effektivt och något du inte vill missa.Här står bönorna klara för kokning efter 3 dagars soaking, jag tillsatte lite hela Anisfrön och lite Cayennepeppar precis innan kokningen för att ytterliga piffa upp bönorna och vattnet.
Koktiden blev 15 minuter på högsta temperatur och du ska röra om i grytan lite då och då, du ser hur fina dem blir under kokningen. Fina och fasta beten som du lätt kan krossa mellan fingrana och montera på din hair - rigg.

Koka på hög temperatur och koka allt samtidigt om du kan, du får samma mjukhet och konsisten på det sättet. Rör om i grytorna med jämna mellanrum så inget fastnar.


Ju fortare du koka dina beten, jo mindre av doftämnen försvinner i ångan, visst ser det gott ut, nästan så man skulle kunna äta det själv om det inte var så starkt.Här har du dem färdigkokata bönorna och nu kan du fiska med dem eller ställa ut dem i en hink i solen. Det gör dem än bättre om dem får stå och jäsa till sig lite, vill du frysa in dem i portionsförpackningar, så går det bra. Fiska med två bönor på ditt hair och håll dig vid spöna, karpen älskar denna heta gryta och blir som galna.
Scrolla ner och titta på vad du kan göra med kokvattnet från bönorna, släng inte vattnet utan använd det till minipartiklar eller för att ge dina gamla torra boilies ett nytt liv. Vattnet är fullt med doft, fett, oljor från bönorna och det är dumt att inte ta tillvara på dessa ämnen.
Massbaiting.

Vattnet från dem kokta bönorna använder jag som sagt igen eller åtminstone en del av del för soaking av gamla torrade boilies eller som här i lite minipartiklar. Jag använder denna blandning av flera skäl, nämligen för att dra in fisken och hålla dem på platsen länge när jag inte är vid vattnet och fiskar. Samtidigt hjälper dessa små beten att hålla bottnen ren genom att all fisk äter dessa och river upp bottenvegetationen och platsen blir åtminstone renare när jag ska fiska.Gör en blandning av ris, bovete, röda linser och gul hirs och blanda det rejält i en 10 liters hink.
Häll kokvattnet från bönorna över denna blandning och låt det stå och dra, det kan vara så att du måste tillsätta mera vatten genom att alla dessa små partiklar suger åt sig vätskan i stora mängder.

5 dl ris och 200 gram av dem nämnda småpartiklar ger faktiskt nästan 8 liters volume av karpgodis. Först kommer småfisken in genom anisdoften och sedan lite större fiskar som Braxen och sen flytter Karpen in och hittar dina beten.


Titta noga på denna bild och ställ dig tanken, hur länge håller detta en karp på platsen? Hur lång tid tar det innan den har ätit allt? Det är länge det! Riskornen representera vita maggots och har du förmån att ha tillgång till ett Carp only water, så är fiske med maggots över denna blandning fruktansvärd effektivt.För spodding av dessa massbaits behöver du en spodd utan hål eller en som du har tejpad annars ramlar dem små beten ut under kasten och du får en okontrollerad spridning av betet. Prova detta, gör dig den tjänsten och upplev hur effektivt detta är. Inget av detta kostar skjortan och det är så enkelt att göra.
Nu ska jag till Rismåla och genomföra städ och röjardagen som vi har och sedan är det hockey vid 15.30 på kanal 5 och söndag fiskar jag igen.
fredag 23 april 2010

I dag kom den!!!

Jag måste bara sticka emellan här! Bengt och jag ska köra lite Mudrace i sommar och i dag kom den efterlängtade maskinen : ÖoB´s nya Mudrazor Traxter reload Mk 4 in silver and red handlebars, what a machine! Vi valde den i silver, men den finns även i Guld och Muddy samt Pondweedgreen. Priset än så länge är uppe i 229 kronor och så säger en del att fiske är dyrt, jo-jo du, börja med racing, så ska du få se på kostnader! Observera att däcket är explomderfritt och det är minst 3 års garanti på ståpäls!Tyvärr fick jag inte alla delar i dag, men dem ska kommer directly from united bluff of Us of A. Det som fattas är stripes, diffspärren, vattenkylningen, burkhållare och turbon, men det löser sig. Jag ska under eftermiddagen fixa till en störtbåge i titanium, så Bengt sitter säkert och en brandsläckare ska också monteras.
Avgassystemet var inte med och heller inte vara nya hjälmar, Bengt´s flammsäkra väst är på gång och den sys just nu hos hemtex i Smedby som även är vår första sponsor. Monteringstiden är ungefär en halv arbetsdag, men Bengt som är mekaniskt lagt kan fixa det fortare påstår han.

Bengt vill ha en boxarmotor under baljan och den ska sitta mellan stödbenen, han vill även ha att vi får 4 wheel drive på framhjulet!? Bra tänkt och nu ser ni hur teknisk han är! Jag har provkört den lite försiktigt och jag slog hastighetsrekordet på Skabrovallen med 23 sekunder, fast det var lite problem i starten och vädret inte var det bästa.
Haglet som kom gav mig lite problem och jag anser att vi måste utöka reservdelslagret med ett par spikdäck. En annan sak jag märkte var att 4 - punktsbältet till Recarostolen inte riktigt passade min kropp, så det ska fixas.
Precis som alla andra race, så ska eller måste vi fixa två snygga brudar, ni vet hur dem ser ut på Formel 1 tävlingerna, just det, två sådana pinglor ska vi skaffa. Då säger Bengt att det finns inte i Småland!? Är det sant undrar jag? Hur eller hur så återkommer vi, när det närmer sig premiärracet.
I värsta fall får jag ha med mig frugan i något väldigt, väldigt tight som sitter åt som ålaskinn och sen får Bengt antigen hitta en egen racebrutta eller vara utan, jag ska fanimig ha en vid min sida när vi tar emot förstapriset. Va faan, det löser sig, det finns fina perykar och smink, lösnaglar och en massa annat trams som tillhör racingvärlden. Det blåser ändå åt helvete när vi lämnar poole position i ett rökmoln dem sent ska glömma i Monaco, stackars målare som får mycket jobb efter vi har lämnad starten. Glöm inte dagens bönor en bit längre ner på sidan!


Chilli Con Carpe!

Nja, något recept på tillagad Karp får du aldrig av mig, men en hink full av heta bönor som Karpen älskar, det kan jag ställa upp på vilken tid av dygnet. Det är enkelt och dessa bönor är fulla av energi i form av kolhydrater, fett och andra nyttiga ämnen som Karpen behöver och det framförallt nu på våren.
Det ända du behöver tänka på är att mäska med dem efter metoden lite och ofta, samt att du inte slänger vattnet du kokta dem i, det kan du ha till annat och det kommer jag till på slutet.Här har jag ungefär 2,5 kilo Pinto, Berlotti och Black eyed beans i en 10 liters hink, dessa bönor har ungefär samme storlek och hårdhet och kräver samma blötläggningstid.
Kolla för hand om det finns stenar och annat skräp bland dem och ta bort detta, därefter spolar du av dem med ljummigt vatten.
Därefter spolar du på varmt vatten och tvättar bönorna så dem blir rena och fina, låt det står ett par minuter och dem som är dåliga kommer upp till ytan och dessa tar du bort. Upprepa denna procedur två gånger och det är klart för att kryddas.

Här är en blandning av stark chilli och Piripiri, två heta ingredienser som Karpen älskar. Jag har förmån att jobba med flera som tar hem dem rätta sorters kryddor till mig från sina hemländer och det är rätt fantastiskt hur många styrkor det finns på röd chillipeppar.
Jag väljer alltid det starkaste jag kan få tag på och det är verkligen hot stuff vill jag lova. 150 gram av denna blandning och 200 gram salt blir perfekt för 2,5 kilo torra bönor.


Lägg ner Chilli, Piripiri och saltet och häll varmt vatten över bönorna tills dem är täckta med 8 - 10 cm vatten och därefter rör du om med en slev, inte med händerna!
Har du små sår kommer det att svida och det är inte skönt med heta kryddor i såren. Obs! Bönorna sväller upp och du måste hela tiden se till att det finns vatten över dem!Låt detta stå i hinken 48 timmar och gosa till sig, som sagt, håll koll på att det hela tiden finns vatten över bönorna. Efter 48 timmars blötläggning är det dags att koka dina bönor och du bör koka dem i 15 - 20 minuter tills dem har en fast konsistens var du får trycka lite innan dem mosas mellan fingrana, då är det rätt konsistens på dem och dem är klara för fiske. Jag brukar hälla dem tillbaka i en hink med tätslutande lock och ställar ut dem ett par dagar innan jag använder dem, men du kan använda dem direkt om du vill.
Vattnet ska du spara och använda till methodmixar, blötläggning av gamla torra boilies som får ett nytt liv efter bara några timmar i det heta vattnet. Du kan även använda vattnet genom att lägga torra Hampfrön i en kylbag och koka upp vattnet igen och hälla det över hampan och låta det stå över natten med locket på kylbagen.
Mäska lite och ofta med dessa bönor och fiska med två bönor på din hair - rigg, använd lite PVA - tejp eller rigfoam runt bönorna innan du kasta ut. Bönornas form gör att dem gärna vill spinna lite under kastet och PVA - tejpen eller rigfoamen eliminera risken för trassel.
Karparna går ibland bersärkagång över dessa bönor och du kommer att se det på din avkrokningsmatta eller i säcken hur mycket dem har ätit av dem, det formligen rinner ur analöppningen på fisken.
Billiga beten, enkla att förbereda, karpen älskar dem och du får bara inte missa detta, du kan använda dem hela året, men under riktiga kalla förhållanden är dem inte bland dem bästa beten du kan använda och jag rekommenderar i stället Tiger nuts för riktigt kalla vatten.
torsdag 22 april 2010

Det är vår och här har du metoderna som ger fisk!

Många har redan varit ute och en del har redan fått sina första fiskar. Det finns fortfarande dem som sitter hemma och avvaktar sin premiär. Här har du lite enkla varianter på vad du kan göra för att lura din första eller nästa karp.
Ut med spöna, fisken är i rörelse åtminstone i dem södra delarna av vårt avlånga land och du behöver lite fresh air efter dem långa vintern. Mina tips fungera överallt och i alla vatten, men du måste fiska på rätt plats och än så länge hålla dig från kalla nordan och ostliga vindar. Fiskar du dagtid, så fiska var solen ligger på och värmer, gärna i närheten av snags som buskar, vasskantar eller gammal växtlighet. Dessa features håller alltid en del naturlig föda och karpen vet om detta.
Nattetid kan du fiska med spöna både på grunt och lite djupare vatten typ i närheten av en brant eller djupkant, karpen växlar mellan dessa platsen allt eftersom vattentemperaturen stiger eller sjunkar under kväll, natt och morgonen.
Välsynliga pop - ups på en Chod - rigg kan du fiska med överallt, du bestämmer bara hur mycket frigång din korta rigg ska ha. Små nätta snowmans fungera också bra med en fluoro pop - up på toppen.
Partikelbeten fungera också bra under våren, men se upp med mängden och ha gärna en massa salt och chillipeppar i dem, karpen älskar dessa ingredienser.

Alla dina sticks, boiliesticks och pelletsbags ska vara små. Dem lockar inte mera för att dem är stora som handbollar, utan deras syfte är att få karpen till just ditt krokbete och resten kan du. Gör dessa saker hemma i lugn och ro, så du har ett gäng färdiga under fiskets gång.
Under våren samlas oftast karparna i mindre stim och det kan från ena stundens tystnad bli en väldig fart när dem väl kommer in och börjar öppna munnen, så ha ett gäng bags och sticks klara hela tiden du är ute.


Under varma dagar med solsken kommer karpen in på grunt vatten och en floaters kan vara rätt melodi för dessa fiskar. Efter en solig dag med bra värme, blir det oftast en kall natt som kan innehålla flera minusgrader till och med en bit in i majmånad och det drar ut karparna på djupare vatten.
Ett effektivt sätt för att stoppa dessa fiskar är att fiska med starkt dippade beten, beten som har legat i dipp länge och som är genomsyrade av doft. Dessa starktdoftande beten tillsammans med fluoro pop - ups är även ett perfekt vapen om du fiskar med single baits.Jag har tidigare beskrivit på bloggen hur du kan koka ris i 5 minuter och sedan låta det stå och kallna, det blir ett stort gäng med fakemaggots och du kan färga riset och doftsätta det innan eller efteråt. En stor näve med dessa riskorn under en buske och sedan en välsynlig pop - up över denna matta brukar inte karpen kunna låta bli, dem är som tokiga och bökar på platsen väldigt länge.
Små stringer med 2 hela boilies eller 4 - 6 boiliehalvor är också ett effektivt sätt att lura karpen och jag bruker montera mina boilies Butterfly - style genom att dela mitt krokbete och montera det så att boiliehalvorna sitter med den runda delen mot varandra. Karpen ser dem som 2 halvor och märker inte misstaget förän det är för sent.
Håll koll på vattnet framför dig, minsta lilla bubbla kan vara ätande fisk och du bör lägga ett bete på platsen. Ibland kan det räcka med att man ser en ryggfena för att veta vart karparna befinner sig och kan du vara flyttbar är det en stor fördel nu på våren var fisken rör sig mycket. Glöm inte heller att ha ett spö, var du snabbt kan tackla om till en zig - rigg, karpen går på det djup var det är varmast och under stilla soliga dagar är det oftast direkt i ytan eller en liten bit under denna. Under kalla dagar med hårda vindar går den oftast vid bottnen var det då är varmast.
Sitt inte inne och vänta på bättre tider, jag personligen är lite rädd för att vi får en pissig sommar med en massa regn och efter semestern går det snabbt över i höstrusket och sen...ja, ni vet vad vi nyss har genomlidit av snö, is och annat. Så passa på nu, kolla dina gamla hak var du tidigare har fått karp, dem är inte långt därifrån och det är på hög tid att du börjar etablera dina beten för framtidigt fiske.