måndag 30 april 2012

Kvintett på Mistral I 40 dippade Doggy.

Efter senaste fisken, var hämnaren tillbaka igår, fast besluten på att det skulle upp fisk, fisk blev det och hela 5 stycken, men så enkelt, var det inte som det låter.

Man fick ta till en del knep för att dels få upp fisken och dels att få fram dem till mina fötter. Det höga vattenståndet var bra, det ger lite mera djup under buskarna och det är under dessa, de tar mina beten, men först, när vinden har pressat in dem under grenarna.
Första fisken var denna, som jag inte känner igen sen tidigare och det är roligt med lite nyheter. Den tog en Doggy 30 cm från land under spötoppen och gav en sällan skådat fight.

Man får vara lite tuff ibland och den fick ge sig, vikten blev 7,3 kilo och den skulle bli dagens största. Jag haffade en snygg blondin, som var ute med hunden och hon hjälpte mig med bilden och jag ska tillägga att jag frågade inte vart hunden bodde! Man är inte 50 längre!
Efter den lite sinnessjuka fighten på kort lina bland grenar och buskar, så fick hon vila ut lite, innan jag släppte ut henne igen. Det var en ganska biffig fisk med fin ryggbred och bra längd, härligt att kunna revaschera sig lite.
Om blickar kunde döda, så vet jag inte vart jag hade legat nu, en något mer argsint karp får man leta efter. De blir väl lika besvikna över att fångas, som vi blir, när vi missar krokningen, antar jag?
Här simmar dem lite molucket tillbaka till gölens regnfärgade vatten och jag tror och hoppas att vi ses en annan gång i framtiden. Helt klart en fisk med potential för att bli stor.
Jag märkte under min dag, att det var dels svårt att få upp fisk på grund av det kalla nordostvindar som rådde och sen var det svårt att få fram fisken till ett behagligt avstånd, de hade verkligen ögonen med sig igår.

Det löste jag genom en camohuva och ett par handskar i samma färg, dessa saker tillhörde det camoställ, som jag köpte förra året.

Igår kom det verkligen i bruk och det hjälpte mycket, lägg till ett par polaroidglasögon och man smälte in väldigt bra. Det gäller att få bort alla vita delar, ansikte och händer ibland.

Camoflagen var så pass bra, att 2 Regnbågsfiskare passerade mig på 6 meters avstånd, utan att se gubben som stod lutat mot ett träd, men när den ena öppnade min hink på T - bryggan, blev de väldigt förvånade över min närvaro och de bad lite försynt om förlåt, fan man kunde ha blivit av med grejerna!
Gårdagens meny var blandade hund och kattmats bitar, en salig röra, som gör att karpen kan välja, men samtidigt måste gapa lite större, om de vill ha dem större bitarna.

Det funkade bra, men det gick även bättre med lite I 40 spray över pouchen, innan de skickades ut till karparna.
Jag såg inte så förfärligt mycket fisk igår, visst jag fick 5 stycken, men det var över ett tidsperspektiv på 9 timmars fiske.

Sen var det inte lätt att se dem under grenarna och buskarna, man fick mest gå på deras läten, när de åt och i de flesta fallen, var det bara en karp i farten och det är inte den lättaste uppgiften.

Denna lilla turbomaskin hörde jag sörpla en bit ner i Stenviken och smög mig ditt, den gick under lite uthängande grenar och med linan över en av de yttersta grenarna, så var det bara en tidsfråga, om när den skulle göra bort sig.
Jag letade vidare och hamnade så småningom vid T - bryggan och här fick jag upp en karp på ena sidan av bryggan och två på andra sidan. Den som var ensam, var helt omöjlig och jag höll den bara kvar med lite beten under tiden, jag koncentrerade mig på de två andra.

Denna kom så pass nära, att jag kunde placera mitt bete framför en större buske vid inloppet och det blev ett krig utan dess like.

Karpen ville in i rötterna och jag ville ha ut den därifrån, det gick min väg, men jag garvade åt det hela sen - hur fan håller bara grejerna?
Den ensamma fisken var den berömda "Bulan" som fångas med jämna mellanrum och det var hon som var ensam på ena sidan av bryggan Jag såg henne i solljuset passera under bryggan och hur hon gick bort till inloppet och började ta för sig.

På med handskarna och huvan igen och sen smög jag ut och ställde mig, så långt ut stövlarna räckte. Hon var väldig försiktig och det tog mig nog mer än en timme, innan hon gjorde sitt misstag.

Tung som hon är och med den djupa kroppen, så är det inte så lätt att från den positionen att vända och landa henne, men det gick bra och jag stod flinande med henne i håven och kallt vatten i båda boots, men det var det värd.
Under tiden jag får bort henne på bryggan och tar loss min krok, så ser jag att ytterligare att två karpar är uppe längs vasskanten, fast de går en bit bort och tar de beten, som vinden ha fört dit.

Fram med en Surfacekontroller och på med ett korkbete, lite I 40 spray och det fick torka till lite i solen. Bulan fick sin frihet efter fotot och jag tog en kopp kaffe...4 karpar och här går två till...vilken dag! Skulle jag nypa en till?
Så blev det och den femte för dagen hamnade så småningom i håven, men den skulle troligen missas två gånger innan på korkbiten. Väl på land skulle jag ta ut min krok och hittade två krokar!

En liten bit tafsmaterial (Kryston Merlin) stack ut och i överläppen satt det en Korda Wide gape storlek 6! Jag tog bilden och den fick sin frihet igen och nu befriat från sin börda.

En strålande dag var över och i dag ska jag torka byxor och stövlarna, så de är klara till tisdagens bedrifter med Slättengren. Vi ska ut på en runda igen med var sitt spö och vad som sker, visar vi här på bloggen på onsdag. Idag ska jag ta det lugnt med gräsklipparen! See ya!

söndag 29 april 2012

Revenge in Stone Bay!

Hämnden är ljuv sa jag till Pär och Alvar under vårt Fish - in, då märkte jag ganska snabbt åt vilket håll det bar. Nu efter lite jobb och dålig mage, var det dags för hämnden och så enkelt till en början var det inte igår.

Inte en karp i hela Bloms vik, men Regnbåge var det gott om och är de framme, så brukar karpen hålla sig borta och det var bara att leta vidare.

Nere i Stenviken var det dött på ytan till en början och jag satte mig på handikappsbryggan och lade ut 3 - 4 nävar med små doggy, som sakta drev ner i viken med vindens hjälp. Jag var även borta vid badplatsen och lade ut lite, som drev fint förbi vassen och ner mot min plats på bryggan. 

En karp visade sig, men försvann och jag spenderade 30 minuter på att hitta den, men lyckades inte, dock såg jag en, som var uppe längst ner i Stenviken och den fick bli mitt target för dagen.
Jag traskade runt viken och satte mig på hinken och spanade och lade ut lite extra beten och några större doggy mot en buske på andra sidan viken.

Småfisken var snabbt igång på de små doggys och de flöt sakta in mot där jag satt, ibland kom det en svag vind från Bloms vik och den tog med sig lite beten in mot en större grästuva och det var här jag såg den.

En stor mun gick sakta fram på ytan och ena doggyn efter den andra skyldes ner med Rismålavatten, saken var klar, inte bränna den och hålla den hårt på den lilla spö, som jag hade med mig.
Mitt vapen igår var denna lilla 6 fotare, ett hemmabygge av Guds nåde! Det är byggd på toppdelen från ett 13 fots NW Dyneema och har en testkurva på nästan 3.0 lb, så krämen finns där!

Shimano Aero GT 4010 med sin lilla fighting broms, som jag mig veterligen aldrig har använd och JRC Connection SIC i 0,30 mm, en superstark lina, tyvärr i brun färg.
Kroken, den vanliga i mitt fall, en JRC Connect MBT 1 i size 4 och en stor doggy med en bit öronpropp i lila färg, skulle karpen falla för detta?
Kanske, men för att vara helt 100 procent säker på att den skulle öppna munnen, så fick mitt krokbete ett par sprayer med 50/50 Mistral I 40 och vatten, en otroligt doft, som de inte kan låta bli.
Ett snabbt dopp och test, för att se att det hela flöt på på ytan och min tankeverksamhet avbröts av ett sörplande i ytan mellan mig och tuvan!

Karpen var väldigt nära och jag satt som förstenad, karpen gick förbi mig på 2 meters avstånd, tog en liten doggy och gick tillbaka mot tuvan och där vände den och kom tillbaka.

Jag lade ner mitt krokbete på ytan innan karpen kom fram och den gick upp och stannade och sjönk ner igen sakta - Den märkte min lina och gick lite mot vänster, förbi mig, vände och gick mot grästuvan igen.
Inne vid tuvan tog den lite beten och regnet började komma, jag flyttade mig och hinken ett par meter bakåt medans karpen var inne vid tuvan och därefter lade jag ut lite små doggy i kanten under några grenar och fick min lina över en av de yttersta grenarna. Nu kan du komma Mr. Carp var min tanke och det var som om den hörde mina tankar!
Karpen kom sakta längs kanten och tog ett par bitar, den närmade sig det lilla trädet med grenarna och tog två doggy och sjönk ner igen. Karpen stod stilla och jag såg hur den knyckte med nacken för att krossa de nyss tagna beten.

När den var klar gick den rakt upp till ytan och sög ner mitt krokbeten, det skrek till lite i rullen, men jag satte snabbt stopp för ytterligare tumult och formligen pressade karpen i håven. Det hela gick så fort, att jag inte ens hann få fram min lilla matta

Vågen visade snäppet under 6 kilo och dagen var räddad, årets 15:e karp blev lurad. Första steget i min hämnd är avklarat och när ni läser detta, är förhoppningvis steg två avklarat, vi får se.

Jag ska även hälsa på i Black Pool, Linnéasjön och ett annat vatten, innan jag börjar jobba igen på onsdag eftermiddag. Lite bättre väder och några fler plusgrader, så kan det bli några stycken, om man sköter sina kort rätt.

lördag 28 april 2012

Get the Floaters out!

Det är inte varmt i vattnet än, men karparna är uppe ibland och det ska du ta vara på under de korta stunder eller de få varma dagar, vi nu får under ledigheten.

Jag har märkt att de perioderna, var fisken dels äter från ytan och dels upphåller sig nära ytan, är väldigt korta och det gäller att fiska snabbt och effektivt.

Jag tänkte idag gå genom hur du fiskar och montera dina floaters på bästa sätt, vi tar en bra knut för nylonlina, hur du monterar dina beten, i detta fallet Doggy och på slutet lite tips om, vad du kan göra, när mörkret faller eller om du är tvungen till att fiska med en Surfacecontroller.
Kroken jag använder för mitt ytfiske är uteslutande JRC´s Connect MBT 1, som har rak ögla, bredare gap, är superstark och vass, samt har en inturned point, som ger perfekta hookholds.

Den använder jag i storlek 8 - 4 och för alla situationer, vara sig det är öppet vatten eller rena djungelkriget, bland buskar, träd eller grenar, den håller med råge för min krigsföring!
Palomarknuten är en av de starkaste knutar, du kan göra på en nylonlina och här kommer den steg för steg, så du kan öva på den. Börja med att lägga linan dubbelt och stick dessa genom kroköglan, som visat här på bilden.
Gör sedan en överhandsknut, som visat här och se till att linorna inte ligger tvinnade i kroköglan, gör de det stryper du knuten, när du stramar den och den går sönder lätt.
För linöglan ut över kroken och dra med fingrarna upp knuten på själva huvudlinan, håll tummen och pekfingret vid kroköglan, så inte linan tvinnar sig i kroköglan.
Fukta rikligt med saliv och dra ihop knuten sakta tills den samlar ihop sig vid kroköglan och därefter drar du knuten hårt och provdrar den med något.
Ligger allt rätt i kroköglan och knuten är stark, så är det bara att trimma knuten med en sax och den är klar. En välgjord Palomarknut håller enligt olika tester 96 procent av huvudlinans brottstyrka, men mina går av 30 cm upp på huvudlinan och jag försöker dra sönder knuten!
Nästa steg är monteringen av ett baitband och jag använder uteslutande Gardners Baitbands i storleken 6,4 mm till mina stora Doggy, som är mina krokbeten.

Lägg baitbandet mot undersidan av krokens skaft och med en hairneedle drar du genom baitbandet genom sin egna halva och över krokskaftet, nu bildas ett halvslag, som visat på bilden.
Dra åt hårt, så baitbandet sitter fast och sedan för du det upp mot kroköglan och rättar till det, så öglan sitter som visat på bilden.

Denna montering ser till att ditt krokbete, alltid sitter på ryggen av kroken och kroken flyter med krokspetsen neråt i vattnet.
Nu sticker du din hairneedle genom en förborrat Doggy och tar tag i baitbandet och drar ut det genom Doggyn.
Baitbandet ska nu dras ut över hela kroken och det låser fast ditt bete, som sitter fixerat på krokens rygg och hela kroken, är i princip exponerad och detta ger väldigt bra krokfäste i karpens mun.
Här är det klart för fiske och precis så här, flyter detta bete på vattenytan. Som du ser så är det väldigt mycket fri krok och jag lovar dig, att timer du bara krokningen rätt, så släpper karpen aldrig genom att kroken till 98 procent sitter bakom underkäken.
Vid fiske i mulet väder, sena kvällar, tidiga mornar eller på längre avstånd eller kanske rent av karpen verkar lite tveksam till dina beten, så kan en liten bit öronpropp i en skrikig färg göra susen.

Dels ser du ditt krokbeten bland alla andra beten på ytan och jag har märkt att lite färg skapar en viss form av nyfikenhet och blir mera iögonfallande för karparna, som går runt under dina vanliga bruna beten. Jag monterar för det mesta den färgade biten, så här som visat, det är enklast och det går snabbt.
Du kan dock även montera dessa färgade bitar på detta sätt, fördelen med detta är att ditt krokbete syns på väldigt långa avstånd, men nackdelen är att i o m att betet blir lite högre, så har betet en tendens att lägga sig på sidan på vattenytan och jag kan inte garantera att kroken sitter bakom underkäken!
Närhållsfiske, var karpen går framför dina fötter och bara smaskar i sig dina små Doggys, under dessa situationer, behöver du inte ens ha en Doggy på kroken.

Det räcker gott med en bit kork, som har en något så när form som en större Doggy och de tar detta "bete" utan minsta tvekan.

Korken suger även till sig en dipp på ett bra sätt och korkbiten flyter i evigheter eller åtminstone, tills en karp tar den och du kanske blir av med den.

Ett perfekt "bete" för situationer, var du får vänta på att karpen ska ta ditt bete och för fiske ibland grym växtlighet och andra snags.
Nash har kommit med sina Zig Bugs, varför dröjde det så länge? Jag har använd dessa under många år och jag gör dem av olika bitar från just öronproppar och foambitar med lim på ena sidan.

Låt fantasin spela fritt och prova olika kreationer och se vad som fungerar bäst i ditt vatten eller för stunden, de är så enkla att göra.

Du behöver bara lite öronproppar i olika färger, dina krokar, en bra sax och lite snabblim. Det syns på långt håll och karpen blir verkligen nyfikna på dem.
De är inget för frilinafisket vid dina fötter, jo kanske, om det är vindstilla, men bakom en Surfacecontroller är de perfekta eller varför inte på en Zig - rigg 30 cm under ytan.

Flytkraften är stor och oftast försöker karpen att försiktigt att suga ner dessa skapelser från ytan, men under nästa take, suger den ordentligt och man får ofta leta fram Peangen för att få loss kroken.
Vanlig svart foam och så klipper du försiktigt ut ett par vingar, som du fixerar med snabblim, så dessa står ut från kroppen. Ett par röda, rosa, oranga eller gula ögon limmas fast och sen är det klart, jag lovar dig att varenda karp, som du har framför dig kommer att undersöka dessa "beten"
Det var det hela för i dag, ut med dig till helgen och prova detta, mäska ett par tre platser med små Doggy och sätt dig i bakgrunden och avvakta och se vad som kommer upp.

Fiska med de stora Doggy, använd monteringsmetoden som jag visade dig här. Ha koll på vädret och vinden, stick ut på morgonen eller på kvällen, nu vid denna tid, senare i sommar, när värmen sätter in, är det fiske mitt på dagen, som är bäst.

Var inte för ivrig i din jakt på karpen. låt dem äta ett tag och de sänker garden och det blir lättare för dig att nypa en av dem. Använd vinden till din hjälp, är det så, att vinden driver in dina beten i en vik, så kan jag garantera dig att finns det karp, så följer de med och mumsar och du smyger bara dit och tar en eller två. Lycka till!

fredag 27 april 2012

Prylar är inte allt, men etik står högt på listan!

Gårdagens inlägg gav en väldigt positiv respons från många och det var härligt att läsa era mejl med era upplevelser, hur ni har blivit bemött av andra och hur ni har lyckats med små medel.

Många av er, som har mejlat mig är nya i karpfisket och mitt inlägg var nog mest inriktat till er, dock har även gamla rävar mejlat mig och man hör lite häpnadsväckande historier, bland annat om etik runt våra vatten.

Jag ska ta lite om etik på slutet och jag ska bifoga 2 mejl, som var trevlig läsning och både kommer från noviser, som jag genom min blogg, enligt dem, har hjälpt mycket och dessa mejl värmer en gammal själ.

Hej Luis

Jag vill bara passa på att ge dig beröm för ditt bloggande och engagemang.

Jag är ny i karpvärlden (bara fiskat predator tidigare) och följer din blogg dagligen, då den ger mig väldigt mycket tips & ideér samtidigt, som den är rolig att följa och läsa.

Fortsätt precis i den stil du kör nu med mycket bilder och text, skriven precis som du gör nu, så att även nybörjaren förstår.

Klockrent!

Mvh Christofer.


Hej.  

Tack för ditt senaste blogg inlägg. Håller med till hundra % och jag tycker inte du gick över gränsen. Jag vet själv hur det är när jag fiskar Karp. Jag hade mitt första Rodpod av Ron Thompson. Mkt bra för övrigt. Hade tre olika karpspö av tre olika märken och tre olika nappalarm av de mest märkliga märkena. Men det funkade. Det funkade väldigt bra. 

Men när någon annan karpfisket kommer ner och såg min utrustning så var inte första frågan hur det hade gått utan vilket märke det var på mina spö, pod osv. Det var en otäck känsla av att jag var en dålig fiskare för jag inte hade tre exakt likadana spö med rullar och min stol stod det inte Fox på osv. Kränkande.
Nåväl. Jag hade inte råd med dyra prylar. Men som du skrev. Jag började på botten och lärde mig. Jag lärde mig väldigt mycket. Speciellt alla tänkom grejer.

Jag har en annan rolig historia angående dyra prylar. För några år sedan så var min lillebror 12 år var han då  Och min nuvarande kompanjon Fredrik var nere och fiskade i Vramsån. Angsmo metade med sina dyra stradic rullar o drennan specialist spö och fina pennflöte från drennan osv. Total kostnad minst 4500 kronor. Min lillebror körde med ett teleskopspö från ICA Maxi som han hade köpt för julklappspengarna. Ett rödvitt frigolitflöte. Total kostnad 350 kronor.

Det resulterade i att min bror öste upp fisk. Han fick Färna. Han tillockmed fick Sutare. Två fiskar som inte ska finnas i det vattendraget. Fredrik med den dyra och bättre utrustningen fick noll. Inte ens en liten Löja.
Det är en historia, som visar på att lokalkännedom är utters viktigt. Inte vad det står på klingan av spöt eller hur dyra bly man använder osv.

Visst. Nu när man har blivit "äldre" så har man ju köpt på sig "dyrare" utrustning och framförallt mer prylar. Bra och ha grejer som man kan använda vid tänkom fallen. Men ändå räcker inte pengarna till. Inte heller tiden.

Tack // Stoffe!

Jag tackar både dessa Christoffers för dessa mejl, jag har flera, men jag tycker det räcker för att öppna ett par ögon eller 10 och jag har även själv ett exempel som inte blev vad jag räknade med, faktiskt slutade det hela i en liten personlig katastrof med en stor tappat karp.

Jag vet inte hur mycket denna hög av grejer kostar och jag vill nog inte veta det heller. Men realiteten var att jag provade ett nytt vatten, släpade ner detta, tog ut två semesterdagar, var full av förväntan, ja, ni vet hur man känner sig inför en ny utmaning.

Humöret var på topp, adrenalinet var på kokpunkten, allt flöt på med fiskekort, lån av båt och mäskningen runt de redan utlagda markörstavar, var man tidigare hade fått fisk.
Det kunde inte gå fel och snart stod högen av grejer uppställd och visst ser det fint ut, ingen hade kunna komma ner och klaga på något eller mobba mig för någon grej var ute eller annat trams.

Fisket skulle ske under 6 dagar och 5 nätter i detta vatten, mäskplatserna byggdes sakta upp under första dygnet och jag fixade snart till riggarna för den mjuka bottnen. Come ooon Mister Carp, I´m ready for you!
Fisket skedde på 4 relativt hårda fläckar och mina partiklar skulle minsann dra fram någon av sjöns karpar. Resultatet blev en Braxen på ca 589 spötimmar och en rätat krok, jag såg bara en fisk i rörelse under hela tiden och det var en mindre Koikarp, som visade huvudet i viken bakom mig!
Jag satt med grejer för en halv miljon och fick nada, hade jag haft med mig dessa grejer och spenderat min tid på att lägga ut Doggy i viken, var Koikarpen visade sig, så är jag övertygat om, att jag hade haft ett bättre resultat med mig hem.
Här skulle jag ha lagt min tid, använd båten och lagt ut floaters på flera ställen, lyssnat och spanat, det hade gett mig ett bättre resultat. Det viser bara, att för att man har hela kittet med sig, tiptop gear från A - Ö, så är det definitivt inte en garanti för ett lyckat fiske.

Men man lär sig och jag vet detta, jag är van, jag satt 11 dygn i Stråken och blankade, men under nästa session, kom det två över 10 kilo och det visar bara att man ska slicka sina sår och komma igen.
Ett spö, en håv, en liten matta under armen och en hink med Doggy, resten av grejerna har man i fickorna och resultaten kommer i princip varje dag man är ute.

Stalking är ett billigt fiske, som alla kan bedriva oavsett inkomst och något mer spännande, än detta finns inte. Man är tiggare i början, tills de visar sig och börja gruffa i sig dina beten, därefter lämnar man tiggarstadiet och kan välja, vilken fisk man vill fånga. So Beggars can´t choose goes out of the windows here!
Jag har gjord detta tusentals gånger och varje gång jag får en fin fisk eller flera, så går tankarna oftast till "Vad ska man med alla grejer till" Jag behöver inga dyra larm, spö och rullar eller nyaste bivvyn på marknaden eller den nya Foxstolen.

Jag behöver ett bete, som karpen tycker om, en bra lina, ett starkt spö och en pålitlig rulle med bra broms. Mattan blir mitt regnskydd och hinken min stol och jag älskar detta fiske, var du kommer fisken, så nära ibland, att du kan peta den på näsan med stöveln.
Vi väljer vad vi vill i detta fiske, i grund och botten handlar det om detta på bilden, lite spöböj, en bra fight från en vacker fisk och allt är frid och fröjd. Frågan är bara på vilket sätt, man vill fånga dem och hur mycket pengar och tid man vill spendera - It´s up to you!

Huvudsaken är att du har ett bra bete och är på rätt plats, det tror jag detta inlägg bevisar. Watercraft kan inte köpas för pengar, som tur är och det är något av de svåraste att lära sig. Men du kan skaffa dig bra beten och genom att du fångar fisk på dessa beten, så lär du dig en hel del om fisket, hur de rör sig, deras mönster, vägar in och ut i ditt valda swim, väder, vind mm.

Lite om etik! Behandla andra karpfiskare, som du själv vill bli behandlat, bomba inte sönder dem med dina frågor, utan gå lite försiktig fram, var hjälpsam, du får tillbaka vad du ger hoppas jag och vänskap kan uppstå.

Respektera andras grejer, respektera att andra har erfarenhet och är duktiga, det kan vara en fördel för dig. Gå din egen väg, gör dina egna saker, var inte avundsjuk på andras resultat, titta vad de gör och lär dig av detta. Respektera andras mäskplatser och där de fiskar o s v.

Jag ska ge lite exempel på vad man har upplevt. Man kommer ner till sin skyltade plats och där sitter det två killar och skylten ligger i vattnet och de har minsann inte sett någon skylt, fast den ligger på 30 cm vatten under spötopparna!

Jag tog 4 karpar i Linnéasjön och direkt flyttade en kille på andra sidan, sina grejer och satt nu rakt över för mig. Han lade ut sina tre spö rakt i min mäskplats och jag sa till honom, att där fiskar jag, vilket han sket i fullständigt. Vid 10 - tiden på kvällen gick han och lade sig och vid 11 - tiden kastade jag med flit över alla hans tre linor och vevade in.

Han for ut och blev fullständigt vansinnig, när han fattade vad som pågick, lite skrattande sa att jag visste inte att du låg där och bad om ursäkt. Han fick ordning på det hela och lade ut sina tre spö på samma plats igen (i min mäskplats) 02.00 gjorde jag likadant igen och nu gick säkringen på honom fullständigt och det kom lite hotelser om stryk rullande över sjön.

Jag gick bort till honom och han gapade och skrek att JAG förstörde hans fiske, Jag kunde fara åt helvete och fiska en annan dag, jag som bodde så nära! Allt jag sa till honom, var att jag kommer att fortsätta med att kasta över hans linor tills, han antingen flyttade på sig eller lämnade sjön - Jo, jag sa även att om han ville ge mig stryk, så sitter jag där och pekade. Gryningen kom den morgon vid 03.30 och nollan var borta och jag landade två karpar till, innan jag stack hem.

Det finns rötägg överallt, så är det tyvärr och de ska stävjas från första sekunden de börjar med sitt skit, påtala för de som skräpar ner, att det ska med hem, gör de inte det plocka upp skiten efter dem och anmäld dem till fiskeföreningen eller kortförsäljaren.

Man är tvungen till detta! Det är dessa personer som förstör för oss andra och de är dem, som till slut gör att vattnet stängs för vidare fiske.

Sen har vi snyltarna, det finns två sorter, de tvåbenta och de med vingar! De tvåbenta vet, när du har en kampanj på gång, de vet när du mäskar och de vet när du jobbar OCH de sitter där med hela kittet uppsatt, innan du hinner till jobbet!

De bevingade snyltare kan vi inte göra något åt, annat än att mitt tips i både dessa fall, är att mäska under de mörka timmarna på dygnet och konfrontera de tvåbenta, när de sitter där.

Sen har vi tjuvfiskare, som inte löser fiskekort och de som fullständigt skiter i reglerna som finns, påtala det för dem och anmäld dem, bryr du dig inte, kommer det på sikt att skada ditt fiske i framtiden. Det finns tyvärr även dem som "lånar ett par karpar ibland" från alla möjliga vatten, här kan du med bevis i hand, se till att det får ett slut, försök att ta bilder eller ha med dig ett vittne, foto på bilens registreringsnummer är bra att ha och likaså, att kontakta tillsynsmän eller Polisen.

torsdag 26 april 2012

Reflektioner i karpfisket.

Den 15 maj i år, är det 30 år sedan jag landade min första karp, en tidig morgon vid Linnéasjön, som jag aldrig glömmer! En fjällkarp, som verkligen var, som en Heroinspruta rakt in i huvudet, ett gift som gjorde mig beroende från samma sekund den var uppe och detta gift har aldrig lämnat mig kropp och verkningsgraden bara ökar med åren!

Under dessa 30 år har man sett hur utvecklingen har gått fram, jag lekar lite med tanken om det hade kommit ner en karpfiskare till sjön med dagens utrustning på en kärra, på den tiden, var jag satt med två kustspö, träklykor från närmsta buske och tittade på två foliepappers bitar - Så vet i fan om jag inte hade slutat i ren rädsla eller insynen av behovet av grejer? Sen ska vi inte tala om alla om och men som finns i detta otroligt spännande fiske.

Det fanns inte mycket man kunde köpa på den tiden, men under dessa tre decennier, har det gått enormt fort, jag gjorde banksticks själv, likaså indikatorer av plaströr, sen kom den första Rod pod och mina första Biflus larn, var linan klämdes fast mellan två anhåll och när karpen lyckades dra loss linan, så tjöt det kanske? Kroken var en Mustad Kirby i size 2/0 full av majskorn och majsen lades ut för hand, så långt det gick.

Det fanns inga stolar med justerbare ben, inga justerbara sängar eller Epic sovsäckar, man sov i en campingstol tills den brakade ihop och man vaknade av chocken, dyngsur av nattens regn. Parasoll! Du gode Gud, fanns det någon som ägde ett, så var det med en Carlbergs reklam eller på sin höjd texten Cappucino gör dig glad och vi satt 6 man under detta! Sov man under detta paraflax och foliebiten kröp mot klingan, så fick man dansa Can - Can runt pålen, som en bättre strippa för att komma till spöet.

Majs blev till bröd och bröd blev till Blodkorv och blodkorvspasta blandad med bröd, längre fram kom det HP - bullar och ett lustigt hair - rig och på den vägen är det. Man har sett det mesta och upplevt det mest och provat det mesta och numera vidarutvecklar man det mesta  Är detta på både gott och ont?

I dagens karpfiske kan varenda myndig person med fast arbete gå in på banken och tigga sig till ett lån på 60 000 kronor, han kan gå raka vägen över gatan eller hemma vid sin dator, köpa en hel utrustning, allt är klart. Han kan t o m på samma ställe köpa ett fiskekort till närmsta sjön, få tips, om en bra plats, vilka beten som funkar och sen är det bara att traska ner till sjön.

Han sätter upp sina grejer, öppnar påsen med de väldoftande boilies, som redskapshandlaren rekommenderade och han montera dessa boilies på 3 stycken Ready - made riggs och kasta ut dem och han använder den nya superkatapulten för att mäska.

Klockan 10 på kvällen blir han livrädd, det skriker i det nya Delkim TXI och linan pissar ut från rullen på mittenspöet, efter några sekunder (Förhoppningsvis) tar han spöet och landar karpen - Han är kung! Tankarna kommer...Fan va häftigt, coolt, ballt och allt det där, men vad lärde han sig av detta? - Jo första tanken blir nog att det ta var inte svårt och han tar tre karpar till innan han måste åka till jobbet för att kunna betala tillbaka lånet på banken.

Varför skriver jag detta? Är jag avundsjuk eller tycker jag det är för lätt i dagens läge, att bli den där Kung? Nej! Jag skriver detta för att det är min stora övertygelse, att har man lite i bagaget, så lär man sig, att man kommer inte med gamla linor, ovassa krokar, man använder inte för små sänken och det billigaste tapet klisterkulor man kan hitta på marknaden.

Jag kan stå med 100 000 kronor om 2 timmar i handen och ge mig in i trollingvärlden, det räcker inte långt om jag inte redan har en bra båt. Jag kan tuffa runt på Vänern och fånga en Lax som råkade få mitt drag rakt i huvudet, men jag lär mig inte av detta! Jo, att kronofogden kanske en vacker dag hämtar utrustningen?

Utvecklingen  förvånade mig mycket till en början, men efter alla år, så har jag även sett en viss stagnation på utvecklingen. Ta t ex spön, som för var grövre i klingan, de blev slimline, man ändrade utseende, rullfästen, foam, kork och neopren mm. I grund och botten är det inga större ändringar, annat än att spö blir dyrare och som jag ser det, mer ömtåliga och sämre på flera sätt.

Hur många gånger har inte din polare talat om för dig att fan va tunga dina spön är? Du sitter inte och håller i dem, det ser dina sticks eller din Pod till, dina spön är en förlängning av din arm och alla spön har olika egenskaper och till syvende och sist, är det du som bestämmer!

Visst har utvecklingen gått framåt, jag har haft bivvys i canvas, som tog 3 månader att torka och nu tar det 15 minuter i solskenet och man kan packa ner den, vi har bra och tillförlitliga nappalarm, hangers, swingers, danglers med Betalights, som visar både det ena och det andra, vi har Rod pods, som kan ställas lågt och hela vägen upp till de nästa faller bakåt o s v.

Sen har karpfiskets prylar smygit sig in i modevärlden! Jo, det är sant, sitter du i dagsläget med en Steade - fast Nubrolly på 50 " så är du helt out bland karpfiskarna! Det ska vara Fox eller Nash´s senaste modell, då är du med, men det bästa vore, om du kunde bräcka polaren med någon superdupervärstingmodell och då sätter du verkligen honom på pottan - hur ska han bräcka dig?

Man lägger mera vikt på detta, än att lära sig fisket och fiskens beteende, man köper hellre 3 nya 4000 kronors spö eller rullar i samma prisklass och helst ska man sitta i en 7000 kronors bivvy, men längst ut på riggen sitter det något som är billigt.

Beten får inte kosta pengar i svenskt karpfiske, man vill inte gärna betala 129 kronor för ett kilo bra boilies. Men man betalar mer än gärna 150 kronor på krogen för att bli av med ytterkläderna! Man köper dyra riggmaterialer och komponeter och även bra krokar, det är inga problem med riggmaterial för 300 kronor per spole, men 2 kilo bra boilies för samma pris, det vill eller gör man inte!

Man fiskar under en väldig kort säsong i Sverige på grund av vårt väder och på grund av att man anser det inte vara lönt att fiska karp under den kalla årstiden. Så vi fiskar kanske 5 - 6 månader karp i genomsnitt och resten av året, sitter man i soffan och klagar över säsongen! Säsongen som inte blev, vad man räknade med, man satt bakom svindyra spö och över sig hade man Nash Mk 3 de luxe state of art bivvyn, men betet som gav dig ditt klagande, skänkte du inte en tanke!

En god vän som jag diskuterade detta med, sade dessa ord: Sitt inte hemma, dela ut reklam under 3 helger under vintern och för dem 3000 kronor, kan man köpa på sig bra beten, som ger fisk! Helt rätt och jag kan bara hålla med! Vad du har på land är helt oväsentligt, du kan ha prylar för 10 miljoner och 15 bärare, som släpar ner skiten åt dig, men har du ett dåligt bete, så får du ingen bra utdelning.

Skolungdomen med farfars gamla glasfiberspö och en gammal rulle fiskar skjortan av dig med ett bra bete, han som sitter med ett gammalt flötmete och en brödbit fiskar bättre än dig, eller blir det jag som fiskar och fångar mera karp, än dig med mina Doggy? Jag gör det med vilket spö i handen och ett bra bete och du kan sitta där med dåliga beten, som inte har någon bra CV och det blir du som blir lidande.

Vi har enormt många bra beten i Sverige, dessa beten kostar en slant, det håller jag med om, men de ger fisk! De ger fisk hela tiden och det gör det året runt, det finns en CV bakom de flesta av dessa beten, både här i landet och framför allt i England. Ta reda på ett bra bete och håll dig till detta eller variera dig lite med beten från denna tillverkare och du kommer att lyckas.

Vi har många seriösa redskapshandlare i Sverige och ställ frågor till dem om du är osäker, har de det bete som du vill ha, så vill de sälja till dig och självklart ha dig som kund i framtiden. Se samtalet med öppna ögon, lyssna och lär, var inte naiv och godtrogen, det finns tyvärr även den andra kategorien av redskapshandlare som..Nej, jag vill inte gå i på det, men man läser av dessa figurer ganska snabbt.

Mitt bästa tips till dig är att sakta bygga upp din utrustning, ta vad du har i början, men börja med ett bra bete, resten kan du köpa på dig, allt eftersom du får råd. Låt det ta sin tid och köp hellre kvalité än kvantitet. Se upp med för bra priser på boilies, de kan var 5 år gamla! De ska inte vara stenhårda som lekakulor, utan ha en viss mjukhet, titta på partiklarna, så de inte är mögliga o s v.

Ställ mig gärna dina frågor, så ska jag hjälpa dig eller någon annan gammal räv, som har varit med ett tag. Jag anser att det är vår plikt att hjälpa nya till en bra framtid inom karpfisket. Allt det där med hysch - hysch, mörkningar, lögn och latin, det hör hemma i pokervärlden, inte i fisket!

Kanske stack jag ut hakan för långt i detta inlägg? Kanske är sanningen illa hörd? Men jag ville bara ge er en liten tankeställare, innan säsongen brakar igång på allvar! Har du inte bra beten, kanske en gammal lina och slöa krokar o s v, det är inte för sent, du hinner med det innan 15 maj, var jag firar 30 år och alla karpfiskare dammar av spöna, de ska jo fiska i 5 månader - Hur länge tänker du fortsätta?


onsdag 25 april 2012

Tips för sticks.

Det finns många sätt att göra sina stickmixer och jag vet, att ganska många av ungdomarna, har inte råd med dyra ingredienser och jag ska därför tipsa er lite, om vad du kan göra och ändå få ett bra och effektivt fiske.
Kan du och har råd, så är dessa tre ingredienser väldigt effektiva och du behöver inte plundra sparbössan,  spränga banken eller hushållskassan.

Salt, tonfisk i olja och chilipulver finns väldigt billigt på Ö o B, för bara att nämna ett ställe och för en 100 - lapp, får du ganska mycket av detta och det kan du tillsätta i alla methodmixer, Groundbaitsmixer och även blanda med ströbröd eller krossade boilies.
Har du bara boilies till ditt förfogande, så går dessa också bra för att göra en stickmix, krossa dem ordentligt, så du har allt från ett fint pulver till lite större bitar.
Gör dina sticks klara och nu kan du doppa dem i saltat vatten och även doppa dina sticks i torrt salt, socker eller varför inte Sirap eller en kryddblandning.

Allt ger lite krydda på tillvaron och jag lovar dig, att detta lilla knep tar flera karpar, än killen in the next swim, som sitter med den dyra dippen, som han har använd i 4 år! Detta är något nytt för karpen och den är inte det minsta orolig över följderna!
Prova olika fakebaits på toppen av din boilie, det finns hundratals billiga fakebaits, corn av olika slag eller miniboilies, som ger god verkan. Välj de som syns bra!
Du kan värma upp lite Sirap och doppa dina boilies, det ger en annorlunda doft och en sötma, som karpen gillar. Ingen gör det och det är din stora fördel.

Efter ett tag försvinner detta från boilien och du har ursprungsdoften kvar och du ökar effektiviteten och doftspridningen mycket.
Jag ser fram emot helgens fiske, var jag ska testa denna tunamix, som har Mistrals I 40 red som grundplåt, salt, tonfisk och små minipellets med Halibut.

Det är rena mumma för karpen, men jag vill gärna se solen och känna lite värme, då kommer det att rassla bra i mina Bug hangers. Skulle inte värmen komma, kan man alltid frysa ner mixarna till bättre tider.
Visst ser det gott ut, ett gäng superboilies är krossat, fiskköttets fiber, doften, sältan och oljan, som sakta sprider budskapet till karpen - I love this stuff! Det blir inte bättre än så här, ge mig bara värmen!
Tillsätt vad du vill, men två saker är viktiga: Skriv upp vad du gör och se till att du inte sticker din boilieneedle genom någon större del, typ en boilie, ett majskorn eller annat bete!

Det har hänt att karpen tar en halv Tiger nuts, som sitter på riggmaterialet och det brukar inte gå så värst bra, använd en foam nugget och haka fast kroken på utsidan av din sticks.
Tigers, pellets, krossade boilies och massor av hampa och chili, man kan nästan känna den kryddade doften, Bengt fick lite av denna mix inför en höstträff och han ledde snabbt med 4 karpar över mig! Var jag förvånad? Inte ett dugg!

Men gammal är äldst och när det var över, stod det 5 - 4 till gubben på andra sidan av badplatsen, vi använda både gula beten, Bengt körde med Solars Top Banana och jag med Mistrals Scopex Spice, som stod ut mot den röda mixen.
Ett annat bra tips är, att du skalar ner dina boilies och använder det överflödiga till små bags eller sticks, dessa behöver inte vara stora som en gipsad underarm, utan som dessa och de lockar lika mycket.

Dippa, pensla eller spraya dina bags och sticks, en liten stund innan du lägger ut dem till karparna, det lockar och sprider doften snabbt i både varmt och kallt vatten.
Mistrals I 40 med en liten vit pop - up har gett otroligt bra fiske nere i Skåne och Johan Emmnertz har verkligen fått bra utdelning med detta koncept, kanske något att ta efter?

Jag tänker testa och se, jag tänker dock använda 10 mm I 40 boilies och en 6 mm pop - up, men måste pop - up boilien vara vit? We´ll see!
Allt detta som jag har beskrivit här, fungera bra året runt, en del påstår att karpen inte äter i kalla vatten och en del vill inpränta dig, att det inte är lönt att fiska under den kalla årstiden.

Detta är helt fel, karpen måste äta för att upprätthålla sina engerireserver, annars skulle den tina bort mellan 15 september och 15 maj, det förstår nog alla, men det är inte alla, som vill ge det en chans.

Det är inte lätt att lokalisera fisken, men det går och ibland får man slå sönder isen för att kunna fiska. Jag tycker om dessa lite extrema förhållanden, det blir så mycket roligare att fånga en karp, som en del tycker ligger lite out of season.
Egentligen så handlar det om ditt eget driv, vill du, så kan du, är du tveksam, så blir det inte bra. Men ger du järnet som jag, så länge det går och fiskar med lite av dessa tips på rätt plats, så hamnar du också i vinterligan bland karpfiskare och de lata, tveksamma och avundsjuka sitter hemma, men för eller senare kanske vi får se dem också bakom spöna ett par dagar för jul?.