måndag 30 juli 2012

Så byter du innerringen i din skadade spöring.

Staffan hade fått tag i 4 stycken Century FMJ (Full Metal Jacket) eller som jag kallar dem (Fat Man Junior) i 12 fots versionen och det var de gamla originalspö, som Frank Warwick poserade med på alla gamla Gardnervideos.

Kastkanoner med en viss drillningsegenskap och de kastar långt. Priset var bra, men två av spöna var skadade, man hade slagit sönder innerringarna på två av spöna och Staffan behövde min hjälp.

Man påstod att spöna hade ramlat och slagit i ett kakelgolv och ringarna hade då spruckit, det påståendet tror jag inte en millimeter på utan, utan det hade hänt under andra omständligheter, men skitsamma, jag tog hand om den åt honom.
Staffan köpte två Free Spirit buttring i 50 mm storlek och jag skred till verket med att rätta upp de befintliga ringarna, var dessa två inneringar skulle sitta och det tog lite tid att få dem raka efter "fallet" mot kakelgolvet.
Nästa steg var att försiktigt få loss innerringarna och det var inte det lättaste med den tjocka ramen, som ringarna sitter i, men det lyckades med en bra avbitartång och en bågfil.
Jag klippte försiktigt en skåre och sedan var det bara att såga försiktigt till det till slut gick att bryta upp metallringen som omgärdar innnerringen.
Lite mera arbete med passformen och sen var det dags att fixera innerringarna med Loctite lim och det ska vara den typen av lim, som har medium viskositet, så man har en chans att rätta till det hela, innan limmet låset fast allt.
När väl inneringarna är fixerade, är det dags att lägga en tunn sträng med limmet runt kanten mellan metallringen och innerringen och det görs bäst med en tandpetare och det ska göras på båda sidorna av ringen.
Att få skadade ringar till att vara 100 procent runda är omöjligt och det blir alltid ett par ställen, var det blir en liten glipa mellan metall och innerringen och det fyller man upp med limmet, genom att lägga flera lager med lim.
Allt är centrerat och limmat en första gång och det blev bra, man ser inte att det har skett en ändring här och Staffan slapp det stora arbete med att linda om båda spöna, som har en jättelindning just över buttringen och hela vägen upp till holken.
Inga mellanrum mellan ringen och metallen, snyggt och prydligt och superstarkt, precis som det ska vara.
Det hela tog 1 ½ timme och nu är de klara för 160 yards med bete igen och Staffan var lyckligt över att ha fått liv i spöna igen.

Han ringde igår kväll och sa: - Det var inga större problem att lägga en bag vid stentrappan! Han fiskade från swimmet vid Grönvägen och jag svarade honom att det är gångavstånd!

Jag önskade honom skitfiske och hoppas att han fick lite böj i spöna under natten. Fisket har varit ganska trögt i min region.

Folk har fått fisk, men det är inga bra resultat och värmen satte lekgrillar i huvudet på karparna och de åt väldigt lite och oftast bara under nätterna eller tidig morgon, var vattentempen gick ner lite.

Jag hoppas det blir lite bättre nu, var jag går in i min sista semestervecka, sista sakerna med huset sker i dag och sen ska det fiskas för fulla muggar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.