tisdag 28 mars 2017

Sutaren och Rudan.

Jag har fått en del frågor kring Sutare och Ruda och jag ska inte säja att jag bäver, men jag ska tillstå att just fiske och större erfarenhet kring Rudan har jag inte. Jag har kanske fångat 25 Rudor av större storlek under mina år och har dock ett PB på 2255 gram från Lomme göl i närheten av Alsterbro. Resten av mina fångster av Ruda, är i storlek som betesfisk.

Jag kan dock säga att de är försiktiga, tar betet väldigt långsamt och nappen är väldigt delikata, det är min erfarenhet, men i vissa vatten går det lite bättre, men små delikata tävlingsflöten och fiske inne i värsta växtligheten, är det som har gett bäst och långa mäskkampanjer med majs, maggots och groundbait.
Rudor i olika former.
En del av frågorna har jag besvarat genom mejlen och den återstående frågan om varför Rudan har olika former eller rent av intar olika former under sin uppväxt? Jag tror att och har hört att mindre Rudor har hög rygg för att hålla rovfisken på avstånd, låter lite konstigt, men jag har hört detta av flera som är insatte i detta ämne.

Det skulle mycket väl kunna vara så, men jag vet att formen kan skilja sig mellan olika vatten, dock är de höga i dem flesta vatten jag har fiskat. Bilden över är tre Rudor från ett och samma vatten och det finns lite skillnad på formen och man skulle kunna tänka sig att jo större Rudan blir, så växer den lite mera på längden. Är dock inte säker på detta!
Normalformen?
Så här brukar formen vara i de flesta vatten, men finns det någon läsare som har andra fakta eller idéer, så är ni välkomna med en kommentar eller höra av er, så tar jag upp era erfarenheter framöver.
Sutaren med sina rubinröda ögon.
Angående frågorna om Sutaren, så sammanställer jag era frågor i ett längre sammanhängande svar: Sutaren är närsynt och har egentligen inget bra syn och för flötmete är det bästa att presentera betet 1 cm över bottnen och ha 1 cm av flötet synligt i vattenytan. Nappet blir då ett dip av flötet och Sutaren går med betet och flötet går sakta i sidled på vattenytan.

Ett annat bra sätt att meta med flöte är lyft metoden, var ditt bete ligger på bottnen och ett större blyhagel håller flötet i vattenytan och när Sutaren tar ditt bete, så lyfts detta hagel och flötet höjer sig och lägger sig på ytan och det är nu du ska sätta kroken.

När Sutaren äter på bottnen frigörs en del bubblor som kommer upp till ytan och det är en massa små knappnålsstora bubblor och det kan inte förväxlas med annan fisk. Sutaren gillar mindre mjuka beten och den gillar att gå och mosa dessa i munnen innan det sväljs ner. Bra beten är majs, lövmask, stora Daggmaskar, maggots, casters, mjuka boilies i små storlekar och bröd i alla dess former
Flöten för Sutaren och i vis mån Rudan.
Här en bild på lämpliga flöten för Ruda och Sutare, använd de minsta för Rudorna och som sagt det är inte säkert att du ser nappen och då för du ha ett känsligare flöte. För Sutaren är dessa dock bra och fungera bra i de flesta situationer.

Skaffa dig en uppsättning flöten och ha dem skyddade i en kraftig tub av hårdplast, lite olika hagel och krokstorlekar mellan 12 - 8 beroende på betet, lite blandade beten och sen fiskar du tidig morgon och sen kväll, du vet Sutaren gillar inte solljus så värst mycket.

Mäska upp i närheten eller inne i växtligheten och kolla efter dem små fina bubblorna, kanske har du ett vatten med både Sutare och Rudor i din närhet? Vem vet, undersök det, prova och ha en trevlig sommar!

måndag 27 mars 2017

Jepp!

Jag såg för ett tag sedan att det fanns 4 stycken Greys X-flites 50 + till salu och funderade ett tag om jag skulle ta dem eller inte, jag har redan 4 stycken och jag gillar dessa spö och deras egenskaper. Vad som förbryllade mig var att det stod kvar länge och ingen slog till, så jag kontaktade killen och affären gick i läs som man säger.
Greys X-Flite 50 +
Spöna var i väldigt fint skick, ett par små repor och en översyn av ringarna och en rengöring och nu är dem nästintill som nya och de verkar inte ha varit använda särskild mycket och med priset på 23000 kronor med frakt och allt, så är det ett bra köp och jag är mer än nöjd.
X-Flites 12 fot 3 lb testcurve.
Dessa och mina egna är 12 fot och har en testkurva på 3 lb, nu kan man undra vad jag ska med 8 likadana spö till. Jo dels så kan damen använda dem och dels så finns det spön i reserv om något skulle gå galet och jag älskar dessa spö, deras förmåga att kasta långt och med presition och deras härliga sätt att drilla fisk och så det ringa priset för dem.

De finns inte längre på marknaden, utan man får leta i så fall, de kom fram under våren 2006 och höll sig länge, till Greys kom fram med Torsion som arvtagerska, lite synd att de försvann, men marknaden på fiskegrejer håller nästan samma hastighet som elektroniken, det går undan och man kan undrar vart alla saker tar vägen.
Come on!
Med spöna klara, så var det Rismåla göl som gällde och på vägen dit mäskade jag självklart i Black pool, jag håller dem i gång och snart ska jag sätta mig några dagpass och förhoppningsvis kunna dra en eller två karpar i solens sken, fast man har hotat med snö igen...... bläääää!

Väl i Rismåla göl fick jag upp ett par fiskar, men dessa väntade ut mina floaters till de trodde att dem var utom fara, så enkelt är det inte när jag har bestämt mig! Jag missade ett snabbt take på en svart zig bug, varför den inte krokade sig vet jag inte.
Gult syns bra på långa avstånd.
Jag bytte till en Fox Zig Aligner i röd färg och hade en bit gul riggfoam som kropp och fisken visade lite mera intresse för denna kombination och det skulle lite senare bli första karpen för året.
Black Bug.
Ett par napp på denna under två pass, det är fortfarande ingen fart på fisken trots det fina vädret, men det kommer i samma takt som värmen stiger och jag tar det lugnt till dess.

Huvudsaken är att jag kommer ut och får njuta av vädret, vinden, naturen och få lite bilder med mig hem, fisken känns som en bonus så här tidigt på säsongen.
Bolt Machine.
Jag testade med Bolt machinen och det fungerar bra, men inga fiskar ville leka under den stunden den var i bruk och jag fyllde på min Float Bubble med vatten och provade min röd/gula bug på en tafs på nästan 3 meter och det skulle visa sig vara rätt melodi.
Invigda och det kändes bra.
Wychwoods Floater MLT och nya SS 2600 med 10 lb lina var testpiloterna och det var inga problem att nå längre ut än fisken befann sig och skönare spö att drilla fisk på, det får man nog leta länge efter!
Fox Zig bait.
Detta var allt som behövdes för att lura året första karp, egentligen ett bete man fiskar på en zig rigg med betet en bit under ytan, men det fungera även bra på ytan och jag gillar dessa, det är så enkelt att byta färger och se vad fisken föredrar.
Fully Scaled Mirror.
En gammal kändis var det som klev på, fighten var inte den värsta jag har varit med om, men den sparkade bra ändå i det kyliga vattnet och jag var nöjd med livet och nu är det nästa som gäller och nästa och nästa...
Kasper letade features.
Kasper letade features eller var dem mån en väldoftande boilie, han hade hittat och inte fick upp? Hur eller hur, han är väldresserad och man kan ha med honom på fisket och det är otroligt skönt med lite sällskap och jag älskar hundar.

Nu är det dags att mäska borta i pölen igen, ska ha lite koll på vädret och sticka ditt och fiska innan det utlovade snöfallet slår till, karpen märker detta och kan äta rejält innan detta sker och då vill jag ha mina riggar ute och när snö ramlar ner, kan jag vara hemma igen. Skitfiske!

lördag 25 mars 2017

Karpen uteblev igår!

Jag hade stämt möte med ett par karpar igår, åtminstone i mina tankar, men de uteblev tyvärr. Jag tog mig till Rismåla i det fina vädret och gick en runda runt gölen, det var ganska dött och ända vårtecknet jag fanns, var solens tappra försök att värma oss upp till 12 grader och  jo ock så ett par grodor som höll på i vattenkanten... ja ni vet säkert vad dem gjorde... och så mitt på ljusa dagen....

Jag hamnade i Bloms underbara vik, var det var vindstilla och solen gassade på hela vikens vänstra sida och här finns alltid karp, här skulle det upp en karp eller två! Skönt att vara tillbaka igen och jag började lägga ut floaters lite här och där i buskarna och satte mig och väntade.
Bloms vik, Rismåla göl.
Det hände inget och jag smög runt med floaters igen och såg en karp under ett buskage och trodde att nu, men det är stor skillnad på karp i mars och karp i maj, de är inte riktigt med på mina noter än, men det kommer med värmen och aktiviteten ökar markant.

Karpen ville inte leka och tog bara ett par smakprov och jag lämnade den i frid och satte mig för att njuta av det fina vädret och tog lite bilder för dagens inlägg, för eller senare skulle den kanske kommer igång och jag få min chans?
Bolt Machine vs Bubble Float.
Det mesta av eftermiddagen gick med bilder och test av olika grejer och ett test var och se vilket som är bäst för långdistansfiske och den kampen stod mellan dem avbildade kastvikter.

Bolt Machinen till vänster i bild, kastar längst, utan tvekan och det rör sig om avstånd, var jag inte kan se den utan min kikare. Bubblan till höger kastar inte riktigt så långt, men den krokar fisken bättre, det visade sig senare på eftermiddagen, var en fisk triskades med mig på ca 85 meters håll, men den fick se mig till slut.
Dessa bugs var fisken intresserad av.
Jag fick upp en karp mitt ute i viken och den tog en mumsbit här och där och det var svårt att läsa fiskens rörelsesmönster, dock var den uppe på dessa två bugs av egen tillverkning, resten jag provade hade den inget intresse av tyvärr.
Blandade floaters och dofter.
Blandade floater med olika storlekar och former är det bästa du kan ha, karpen tar alla och den får lite svårt att urskilja just ditt krokbete, om du t ex fiskar med en liten korkbit som bete. Har du något som sticker ut från mängden t ex en fakebait som typ en bit färgat foam, så är det antingen eller om fisken ska ta ditt bete.
Diverse fakefloaters.
Jag har alltid en liten ask med olika fakebaits som reserv och oftast hittar man något som duger och generellt är det något som sticker ut eller något som är så likt som möjligt som ger fisk, det viktigaste är alltid presentationen av betet och att fisken inte har märkt din närvaro.
Hur har dina krokar det?
En bra fråga eller hur? Dagen krokar är dyra och du bör se efter dessa, kroken är det viktigaste i din fiskeutrustning och vi slarvar rejält med våra krok. Skaffa dig en bra ask var du kan sätta dina krokar, spå spetsen är skyddad.

Gå genom dina krokar när du köper dem, släng de som är dåliga och slipa dem som är slöa och kan slipas, kolla att öglorna är stängda och förvara dem på bästa sätt och det är inte i paketet, var de skarvar mot varann! Var noga och du landar flera fiskar
Skyddade och vassa.
Genomgångna och super vassa och så håller de sig i en bra ask för flugor eller liknande, en bra ask kostar runt 100-lappen eller som 2 krokpaket och det lönar sig verkligen och du kommer att märka skillnad mellan vårdade krokar och krokar som bara får ligga och blir ovassa.
Här fans en karp.
Här fanns karpen under buskaget och den jävlades rejält med mig och till slut gav jag upp, man ska inte bränna allt krut i början av säsongen, det går flera tåg och säsongen är lång.

Jag lade ut mera floaters en bit ut i hopp om att fisken skulle följa dem och ge mig en chans med min Bolt Machine och det skulle kanske gå vägen?
Tre karpar var allt jag såg.
Jag såg tre karpar under tiden jag var där och på denna sträcka, men tyvärr fick jag inte fart på någon av dessa fiskar. Skillnaden kan var olika från dag till dag, igår ville dem inte och idag när jag skriver dessa rader, så kanske de söker föda, det gäller att vara där när de vill äta.
Fiska där solen ligger på.
Under våren ska du fiska där solen ligger på, karpen är en värmeälskande fisk och de går gärna in och värmer upp sig i det grunda vattnet som är lite varmare än djupet. Så fiska grunt dagtid och djupare om du fiskar under natten vid denna tid, vi är bara i mars och frostnätter driver ut fisken på djupare vatten.

Fiskar du med boilies så kan du med stor fördel ha en mäskat plats på grunt vatten och en på djupare vatten, fiska grunt på dagen och på djupare vatten under natten och ha ett spö på varje mäskplats hela tiden.... just in case...
Bara att prova sig fram.
Jag lyckades att få ut karpen från sitt buskage och ut på öppet vatten mitt i viken, men det var svårt, då den for runt lite överallt och jag provade de flesta riggar jag hade med mig och olika längder på riggarna, men det hjälpte inte.

Ett säkert napp från karpen hade jag och den krokade sig inte mot Bolt Machinen och den skrämdes iväg för gott och jag malde på med nya floaters via Spomben och snart hade jag något upp som tog för sig väldigt försiktigt.
En svart zig bug blev för mycket.
Avståndet till fisken blev större och större i all takt med att mina floaters drev ut och avståndet var på gränsen för att nå fisken. Staffan Berg som kom ner var övertygad om att det var en karp och vi pratade en stund, hade inte sett honom på länge och det var trevligt.

Staffan åkte och jag satt kvar med försiktiga firren som nu var ute på ett avstånd var jag fick ta i för att nå ut och det lyckades mig ett par gånger att landa rätt och jag fick nappet och besvikelsen serverad samtidigt, det var ingen karp!
Nailed!
Nope! Det var en liten mager öring som fattade tycke för min lilla svarta Zig bug och det var väl roligt i och för sig, men det var karp jag ville ha. Den fick sin frihet direkt efter bilden och jag fiskade en stund till utan att se något och sedan var det dags att dra sig hemåt.

Zappar du över till gäddbloggen, så kommer det en recension på en väldig fin rulle till ett väldigt billigt pris under dagen. Jag blev förvånad över kvaliteten och mycket annat och den är faktisk så pass bra att jag har 4 stycken i mina ägor. Titta får du se!

fredag 24 mars 2017

Dagens mix!

Det blir en liten mix av lite av varje och jag börjar med Mikael som redan har fått sin första karp i det danska, det var för ca 3 veckor sedan och det var trevlig läsning och jag tackar för bilden och grattar honom.

Han ska snart till Italien och fiska och jag hoppas att han lyckas på denna resa och att han mejlbombar mig med fina bilder på sina fångster. Knäk og bräk min vän, hoppas du får en fin upplevelse!
Mikael med årets första.
En mycket vacker fjällkarp, som har vinterfärgen kvar, härligt och nu hoppas jag att det kan bli lite fart på mitt eget fiske, nu var vädret ska hålla sig stabilt fram till tisdag eller onsdag nästa vecka, om vi nu ska tro på väderexpertisen.
Mini Frolic.
Hunden Kasper går genom lite träningsprogram och som belöning får han Frolic och jag visste inte att man hade minskat på storleken. Det är bara bra, den stora typen är lite för stor om man vill ha dessa bitar som bete, nu är det lite bättre och doften och effektiviteten är den samma.
Lagom stora, bättre än stora modellen.
Frolic är bra karpbete, som de är eller krossade i en liten PVA-bag, jag har använd dem flytande genom att ha en bit öronpropp i hålet och biten flyter lite lågt på ytan och karparna älskar dessa ringer.
Perfekt på ett hair.
Man kan fiska dessa som pop -ups, bara att ha foam eller en liten stav av kork som dels håller ihop ringerna och dels för det hela att flyta. Det går även att krossa Frolic till ett fint pulver och sen göra en methodmix med varmt vatten, perfekt att ha runt en Methodfeeder och bredvid ligger 1-2 ringer som krokbete.
Mäsktransporten i Silver.
- Najs price for you my friend sa kompisen och sen var det klart, en service och lite lås och en försäkring och man är on the road again. 42 på rak landsväg med den gamla i sadeln och man täcker upp minst 6 karpvatten i närområdet och det kommer att bli så bra framöver.

Hermansson gav mig tipset att ha en kärra efter för säng mm och vi får se hur det blir, jag vet inte riktigt vad farbror blå säger om detta tilltag, men är det bara lagligt, så varför inte, we´ll see!
Varning för badande i Rismåla.
Såg denna eminenta skylt vid Rismåla göl igår, man varnar alltså simmare och badande för diverse zig riggs och det är väl bra, man vill jo inte gärna stå och drilla en badgäst i solnergången, då ska hon vara väldig snygg i så fall... Sorry for that one!
Mmm....lite koll på Linnéa har jag också!
Håller ett vaket öga på Linnéasjön och mina planer är klara, vill ha den stora av Gräskarparna, men det är lite tidigt än, jag har dock sett några karpar i rörelse och det känns som att snart så brakar det loss med värmen som väcker upp fisken.

Alla grejer står klara och det tar max 5 minuter och så är man där och sen är det upp till bevis att få fisken att nappa eller inte. Ser fram emot denna säsong efter några år med sporadiska pass och känslan att ha varit lite off.
Kan det vara så ....?
Jaha grabbar, jag fick denna igår och stelnade till lite, stämmer denna text eller inte? Bra fråga eller är detta en varning till oss boyz? Lite cool är den allt!
Preparerade Fishmeals, väntar bara på värmen.
Innan jul tog jag fram ett gäng fishmealboilies som fick torka till ordentligt och efter torkningen fick de en rejäl mängd med olja och dipp som drogs in och så har jag fortsatt och dessa kommer med all säkerhet att ge fisk i Linnéasjön, ett vatten var karparna älskar stinkare....Ingen, ingen missar doften av dessa boilies, den saken är klar!
Glugged hookbaits.
Jag har även preparerad en hel del krokbeten på samma sätt, allt från söta, fruktiga, kryddiga och stinkare, så det känns bra och nu ska jag mäska en sista gång i pölen och sen ska jag sätta mig i solen och njuta till ett larm väcker mig ur dvalan. Ha det super och skitfiske på er!

torsdag 23 mars 2017

SmartCastlodet har talat sitt tydliga språk.....

Jag var och mäskade igår igen och kollade mina två platser med lodet efter 30 minuters väntan och jag tror bilderna och lodet talar sitt tydliga språk, det finns karp på platsen och nu borde det gå att lura någon.

Jag mäskade mina platser och väntade i 30 minuter innan jag lät givaren drifta sakta över mina nyss utlagda boilies och det råder inga tveksamheter, det finns karp!
Karp eller Gädda?

Definitivt en karp över mäskplatsen.

Karpar över mäsken!
Gäddor ligger inte nära eller på varann och jag känner igen detta från tidigare försök, det är karp och inget annat. Nu gäller det bara att smyga ut två riggar med var sin Crumb bag och snowman och hålla tummarna.
Humminbird SmartCast.
Jo högre man har mottagaren, jo längre ut kan man avläsa, så enkelt är det. I beskrivningen står det upp till max 30 meter och det stämmer inte! Flera har undrat om dessa lod fungerar på natten, japp det fungerar dygnet runt och allt du behöver göra är att byta batterierna som är 8 stycken AA.

Givaren fungerar upp till 400 timmar och sen köper du bara en ny, kan säga det att har jag displayen i huvudhöjd, så kan jag avläsa vattnet så långt jag kan kasta givaren och den kastar väldigt bra och avstånd upp till 70-80 meter är ingen omöjlighet med lite medvind.
Set-up.
Jag använder en Foxrulle med en braid i 0,18 mm och har en liten chockspets av Power Pro i 0,23 mm, använder samma utrustning för att känna efter bottenförhållanden.
Berkley Transmitter.
Med Berkleys Transmitter 12 fot och 2 ½ lb testkurva känner man verkligen vad man har framför sig och jag ångrar inte att jag investerade i detta spö, helt suveränt med sitt lite speciella handtag och det kastar otroliga distanser för att vara på 2 ½ lb....dags att mäska igen och sen .......

onsdag 22 mars 2017

Det var så nära... men snart så ...

Jag matar och matar och härom dagen lade jag ut mina boilies och samtidigt lite hundmat och efter en stund fick jag se bubblor över mina beten och en stund senare, visade en karp intresse för mina doggybitar.

Jag fick karpen på ytan att ta mitt bete, men jag var för snabb med krokningen och det slutade med en skrämd fisk. Det är lite svårt i början, man är lite ringrostig, innan man hittar den rätta tajmingen om när man ska sätta kroken, men den kommer och då slutar det till min favör.
Foderhinken.
 Varje dag vid två fasta tidspunkter får de sitt foder, fördelen med detta är att man kan komma en liten stund innan och få allt på plats innan fisken kommer in och börjar äta.
Blandade boilies.
De har fått en salig blandning av boilies av olika storlekar, allt från 8 - 18 mm och det av två grunder, den ena är att de får använda munnen och suga upp beten på olika sätt, vilket blir till min fördel. Det andra är att jag misstänker att vissa fåglar dyker och tar en del beten och de har nog svårare att hitta 8 och 10 mm boilies?
Mistral I 40 Red boilies 15 mm.
Sen har jag övergått till Mistrals I 40 red, som jag anser är något av de bästa för fiske i kalla vatten, jag har väldigt fina resultat i Linnéasjön för några år sedan och fiskade då dessa boilies tillsammans med Mistrals Tutti - frutti som Snowmans och jag ska göra det igen och även prova I 40 red tillsammans med Mistrals Coconut Ice och se om jag får bra resultat.
Solen ligger på här..eh ibland!
Man får nog ha något som sticker ut lite och vita beten syns bra i det klara vattnet och det skapar en viss mängd av nyfikenhet, så vi får se vad som händer.

Jag har även mäskat lite för ett spö längs en vasskant var solen ligger på dem dagarna solen behagar att vara framme och igår fick jag en rolig grå gammal Abborre här på en jigg och den ser ni på gäddbloggen under dagen.
De finns här, bubblor, ett säkert tecken.
Jag har sett en del bublor på platsen och kollade med SmartCast lodet och ser att det rör sig om 2-3 karpar som kommer in och troligen även några Braxen. Jag hoppas att jag kan slippa Braxen och få en karp.
Taking Floaters.
En av dessa karpar kom upp och tog en del små Doggy som jag lade ut mest för att testa och den tog för sig rejält och jag tog chansen.
Tyvärr bara en fisk uppe.
Flera gånger märkte den min lina, men jag förstod att det bara var en tidsfråga innan den kom från rätt position och skulle ta mitt bete.
Tyvärr var jag lite ringrostig och missade nappet.
Det hände efter en stund och jag var för snabb eller ivrig och krokade lite för tidigt och slet betet ur fiskens mun och sen va det över. Det är så enkelt att bli för ivrig och man är lite för het i början, men den rätta tajmingen kommer snabbt och då sitter de där dem ska.
Nya kompisen Kasper gav mig lite tröst på hemvägen.
Nya familjemedlemmen Kasper, en labbemix gav mig lite tröst på vägen hem och som sagt det går flera tåg och under dagen ska jag mäska och kolla med lodet igen och jag tror att det blir karp under denna vecka om bara vädret kan hålla sig på denna nivå. Vi får se vad som händer!