söndag 28 november 2021

Det vilar en förbannelse över mitt karpfiske, en förbannelse som ska brytas!

I fredags var Jösse och jag iväg igen och provade efter karparna. Det blev bara ett kort pass, då han skulle fylla buken på ett julbord. Fisken var igen lokaliserad och under måndagen och onsdagen hade jag varit och gett dem föda och allt var och såg bra ut, fast vi vet numera hur det brukar vara.

Humöret är alltid på topp när vi fiskar och så även denna dag och snart stod grejerna uppsatta och regnet kom som ett brev på posten och sen lite lätt snöfall. Timmarna gick med lite kacklande och kaffe som värmde gott i kylan och larmen var tysta som graven.

Lokaliserade karpar, men det går inte!
Vi började båda med att kasta en rigg runt om i området med olika beten, doft och mesh-bags i tron att vi skulle kunna tigga oss till ett run, vilket inte lyckades.

Vi middagstid var det firadags! Jo ta mig fan, visst fan skulle vi fira! Jo, vi firade att vi har sammanlagt 30 blankpass tillsammans och det firade vi med en god kakbit i regnet. Jag tog finaste kakbiten då jag har 20 av dessa blankpass! 👴

Hur kan dem motstå detta och boilies?
Vad ingen av oss kan få in under svålen, är hur detta bara kan pågå i flera månader? Jag personligen har inte sett en karp live sedan den 25 september och det har aldrig hänt mig förut, men någon gång ska jo vara den första.

Jag tänker på våra 30 pass, antalet spötimmar, beten och mäsk mm. Det är obegripligt att inget har nappat och det känns som karparna är helt off!

Ingen ovanlig bild, när man har hittat karparna.
Jag har vinterfiskat efter karp under många år, landat min beskärda del och vet hur jag ska gå tillväga och har allt nerskriven sedan länge. Denna höst och vinter är det fullständigt omöjligt att lyckas och det skapar en del frustration, men envisheten driver mig antingen till en karp eller till some fucking coo-coo house. Nja riktigt så farligt är det inte, ska nog fira den kommande julen hemma med hjärtat mitt!
Hur länge ska man uppleva blankpass?
Jag tänker inte ge upp, tanken är jo att för varje pass man lägger, jo närmre kommer man dagen var dem öppnar munnen och börja äta och just den dagen vill jag vara med!

Allt jag kan konstatera, är att det ligger en förbannelse över åtminstone mitt karpfiske just, en förbannelse som skall brytas och inte nog med det, kylan dra sakta ner över landet och jag hoppas man hinner med att landa en fisk innan locket på gölen, jag hoppas det!

Tiger nuts, när dem är som bäst!
Nog om detta! Vi går vidare med ett problem som en del ha med Tigernuts, man får dem inte att jäsa och bli slemmiga! Hur kvaliteten på era Tigers är, vet jag inte men jag går snabbt genom hur jag gör:

Häll up den mängden Tigers du ska använda i en hink och rengör dem ordentligt, så dem blir fina, häll ut det skitiga vattnet och häll dina Tigers i den gryta den ska kokas i. Fyll på med vatten tills dem är täckta med 4-5 cm vatten och låt dem stå under 3 dagar i grytan.

Därefter kokar du dem i 40-50 minuter, slå av värmen och låt dem kallna i grytan med locket på. När dem har kallnat, häller du dem i en hink med tättslutande lock och ställer undan dem och jäsningen startar och du bör får fram den slemmiga söta sörjan, som karparna älskar. 

Blow - back riggar för Tiger nuts.
Jag fiskar oftast med 1 - 3 Tiger nuts på mina riggar, lite beroende på storleken på dem och direkt på bottnen, i vissa fall fiskar jag med en större tigers och ett fakecorn i varierande färger eller borrar ut två tigers till hälften och monterar en liten korvcylinder i båda tigers och fiskar dem som pop-up.
Ett problem på ganska många dyrare spö.
Nästa problem som många har och framför allt ni som använder Centuryspö i ert fiske, är att fuktigheten tränger in under lindningar och i extrema fall under lacken på hela spöt och man vakna upp till tre mjölkvita spö och kan man verkligen hålla sig för skratt!

I fredags var det min tur, jag köpte 4 Greys XX-lites för några år sedan och hade inte använd dem, men i fredags var det dags för premiären av dessa sköna spö och vad händer under regnet? Jo en vit holklindning och på ett annat, var det en lindning vid rullfästet och jag höll själv på att inta samma vita mjölkfärg i nyllet! Fy fan vad jag hatar detta!

Snabbtorkning!
Man måste åtgärda detta, annars kan lindningstråden ruttna och allt måste torkas snustorrt. Behöver du dina spö snabbt, så kan du använda en hårtork och värme området som är vit och du får göra det flera gånger innan den vita färgen är borta och allt är torrt.

Eller så låter du spöt stå i rumstemperatur och torka, det tar sin lilla tid, men det blir också bra, vad som är bäst vet jag inte, men torkas, det är ett måste innan du förseglar lindningen med lack.

Två tunna lager är en bra nödlösning.
En snabb och ganska bra nödlösning är en klar nagellack av typen topplack som dem finare kärringarna lägger på naglarna efter att dem har lagt den vanliga färgade ..... homofiler gör nog också detta kanske? Två strykningar räcker bra för ett tag och kan rädda dig om du är stressad och ska iväg.
Starkaste förseglingen.
Enligt min mening är det bästa 2 tunna lager med båtlack, denna lack kryper in och stänger fukten ute och det är en slitstark lack och ditt problem är ett minne blott. 

Har hela spöt en lack som inte tål fukt, då tycker jag du ska reklamera dessa spö där du köpte dem! Det var inga fel på pengarna du betalade, så ska det inte vara fel på grejerna du köpte eller hur?

Jag kan, jag vill och jag skall, punkt slut!
Det var allt för denna gång, jag kämpar vidare och får se hur väder och vind blir i veckan, nu ska jag rensa lite avlopp och det känns faktiskt skönt att göra lite nytta, nu var karparna äter, tro dem gör det när jag är hemma och slutar direkt jag fiskar.

Jag tar avloppen och ni får all skitfiske i världen och med dessa ord avslutar jag med att säga att Karpfiskebutiken har dels höst/vinter rea och även den berömda Black Friday, så passa på att fynda lite i höstmörkret. 👍
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.