torsdag 20 juni 2013

Sätt dig ner Herr Angsmo och spänn fast dig, nu åker vi!

Del 1. Ordet stalking kommer från Engelska, att förfölja ett byte och under detta namn går även ordet Ambush, som betyder bakhåll, det ena är att smyga sig på sitt byter och det andra är att lägga ut beten på olika ställen och sen fiska av dessa platser.

Vi ska gå genom stalking med fiske på ytan och här är det hela lite av en blandning av dem nämnda metoderna, men det finns även det, som kallas Heronstalking, var man står och väntar på att en karp kommer förbi och sen doppar man ner betet framför fisken. 

Det sistnämnda är inget för mig, mitt liv är för kort för denna övning och där har jag inte tålamodet eller egentligen, så har jag insett att metoden inte är tillräckligt effektiv. 

Vad jag bedriver, är en blandning av smygandet och Ambushing, var jag mäskar på några ställen, sätter mig, ser fisk kommer upp och sen smyger jag mig i rätt läge eller mäskar och sätter mig och väntar en stund och på det sättet, fiskar jag mig runt vattnet.

Hur börjar man i ett nytt vatten? Börja med att konstatera att det finns karp och karp i den storlek, du vill fånga, gå runt och titta och se dem med egna ögon, inte genom prat och lösa rykten!

Kolla vart fisken helst ställer sig eller befinner sig och köp in den billigaste hundmat, du kan skaffa till en början och börja att lägga ut denna på dessa ställen och se vad som sker. De kan börja att åta direkt, men oftast glider dem bara undan och försvinner. 

Ge inte upp utan fortsätt med att lägga ut hundmatsbitar i vattnet, ett par påsar under en vecka kommer inte att ligga orörda, jag lovar! Använd vinden för att sprida dina beten och håll koll på vad som händer.
Dina beten kommer att tas, kanske inte när du är där, men oftast börjar dem sent en kväll och äter dem under natten, bara fortsätt att ge dem detta torrfoder och till slut har dem kapitulerat och är fångstbara.

Man ska ha i minnet att karpen är en bottenlevande fisk, som älskar värme, så soliga dagar är oftast dem bästa och det där med att befinna sig uppe i ytan, det är lite emot fiskens beteende, det är farligt och dem är på sin vakt hela tiden, det ligger i generna.

Du kan sitta med 10 karpar i ytan och vattenytan är blank som en spegel, men en flock Duvor kan skrämma dem från sans och samling och det kan vara kört resten av dagen. Du ska själv vara tyst, ensam är bäst, om inte din kompis är stalker, då vet han spelreglerna för detta fiske.

När dem äter det mesta, som du slänger ut till dem, så kan du börja med små doggy, som dem älskar, det finns små doggy original och små doggy junior, junior är bäst, som har lite högre näringsvärde, då detta foder är till valpar, så dem är att rekommendera och dina krokbeten är den stora doggy original eller annat som jag kommer till.
Gardners baitbands är dem bästa gummibanden för dina beten, som här är stora uppborrade doggy, kroken skall vara stark och kunna landa och stå emot det som nappar. Jag har alltid en Drennan boilieborr, sax, krok av samma typ och storlekar, baitbands, boilieneedle och ett gäng uppborrade doggy i en burk och det har jag i fickan eller i fickan på min hink.
Baitbands monteras med ett halvslag, som du ser här på bilden och du ska montera baitbandet, så långt upp mot krokens ögla som bara är möjligt. Det gör att hela kroken är exponerad och när fisken tar betet, så har den väldigt mycket av kroken inne och det ger bra hookholds.
Så här monteras din doggy på bästa sätt och som du ser, så är det mycket av kroken som är fri och doggy flyter med kroken hängandes under sig. När en karp tar betet och du krokar den, så sitter kroken antingen i underkäken eller i sidan av munnen, ganska långt ut i munnen, men krokfästet är oftast väldigt bra på grund av krokens exponering.
När väl karparna är i farten och har vant sig vid dina beten och dem dagarna var dem frossar i sig dina beten, så kan en liten korkbit vara ett bra bete, det flyter hela tiden, tar emot doftmedel på ett bra sätt och du slipper byta beten i tid och otid.

Men det finns tyvärr en liten begränsning och det är att kasten med en korkbit inte blir så lång och man kan inte använda en Surfacecontroller på alla platser.

Ett bra sätt att lösa detta med kastvikten, är att knåda en liten bit inkråm från en färsk franska runt kroken, det ger kastvikt och korkbiten håller betet uppe, brödet vill för eller senare ramla av kroken, men skulle karpen kommer fram, så tar det betet ändå, de älskar jo även bröd.

Jag använder ofta detta, när jag ska kasta lite längre eller framför allt, när jag ska ha linan över en gren eller ett vasstrå och tyngden från brödet, får mitt bete att glida ner till vattenytan lättare och jag får betet i rätt position.
För fiske under mörka dagar, i skuggade ställen eller på längre avstånd med en controller, så kan du använda dig av en bit väl synlig rig - foam eller som här, en bit öronpropp, jag har dessa på jobbet och delar dem i tre bitar.

Montera dem ytterst på kroken och när färgen försvinner från ytan, så krokar jag! Dessa öronproppar finns i ett flertal bra färger och går att köpa ganska billigt på dem flesta byggvaruhus.

Lite om krokarna jag använder! Mina krokar är i storlekarna 8 - 4, den minsta storleken är för långa avstånd med controller och den största är normen, under mina jungelkrig på tuffa platser. Jag använder JRC MBT serie 1, men den är inte kvar på marknaden längre tyvärr, men jag hann skaffa mig ett stort antal och det är min standardkrok för dem flesta platser.

Gardners Talon Tip Wide Gape är min favoritkrok, när det gäller hook and holdfiske på trånga platser, som innehåller mer växtlighet än vatten! Denna kroken håller för allt och den är sanslöst stark och har en ganska bra camofärg och beaked point.

En krok som jag litar på och jag är inte rädd för att den kommer att rättas eller går av, det är en väldig tuff krok som klara det mesta, även om du behöver bogsera bilen till närmsta bensinmack!
Linan för detta fiske! Du kan använda nylonlina, men den är för ömtålig, osmidig att kasta med och den har för mycket töjbarhet. Skaffa dig en bra braid, som är tunn och samtidigt stark, braids som Strike wire i 0,19 mm, klarar 14 kilo enligt tillverkaren, men jag är övertygad om att det är mer än så.

Biltemas Braid, som fick så mycket uppmärksamhet på programmet Plus, har jag testad och jag är mäkta imponerad över denna lina, som finns i 0,21 mm och jag misstänker att det rör sig om samma tillverkare, som gör Strike Wire och Power Pro, som jag också dyrkar för detta fiske.

Färgen på braids har en tendens att nötas av efter ett tags fiske, men det gör inget, du kan enkelt camouflera dessa linor med olika vattenfasta tuschpennor och det håller ett bra tag, men inte för evigt.

Braids tål mycket stryk innan dem går sönder, de skär växtligheten och de är stumma och du krokar fisken bättre och snabbare och då dessa linor är stumma, så är det lätta att stoppa eller vända en fisk, bästa knuten för braids är en 5 - turn Grinner knot, som du hittar på annan plats på bloggen.
En titt i min Fox Method Bowl, som jag har framför mig hela tiden jag sitter på min hink, det gör att jag slipper resa mig och eventuellt skrämma fisken. Denna innehåller korkbeten, små doggy, min katapult, lite baitbands, baiting needle och mina öronproppsbitar.

Hinken jag sitter på, har du nog sett på bloggen, den tar allt annat, som jag inte behöver under själva fisket och det är kamera, våg, sack, sekatör, fakebaits, vattenflaskan o s v, allt jag inte använder så mycket, men som är så viktigt att ha med sig.
Det finns hundratals med fakebaits på marknaden, som du kan använda till detta fiske och Entreprise Tackle är en av dem största aktörerna på marknaden, de är bäst och marknadsledande.

Det är bara att gå genom dras sortiment och välja allt som flyter och det kan användas och jag kan rekommendera det mesta, men Dog biscuits, deras mjuka zigbaits, floating tigers, imitaion bread mm, är superbeten för ytfisket efter karp och de håller en verkligen bra kvalité och du kan punktera dem och ge dem doftämnen och de flyter och lockar till sig karpen, som ingen annat och det på grund av dessa betens naturliga utseende.
Sök fisken överallt, du kommer att hitta dem på dem mest otroliga ställen. Tänk på att karpen visitera alla ställen i ditt vatten, var det är lugn och ro, tro inget annat! Variera dina beten mellan olika färger, storlekar, torrfoderbeten och fakebaits.

Dem första åren går det relativt enkelt, men karpen lär sig väldigt snabbt att den goda maten däruppe, är farlig och den lär sig detta betydligt snabbare, än den goda maten därnere på bottnen.

I början kan du lägga en 0,40 mm brun eller svart nylonlina rakt över fisken, den är naiv och bryr sig inte och du får fisk, men redan året efter kan det var en tunn camofärgad braid, som gäller eller att linan hängs upp, så endast betet ligger på ytan, för att få fisk, så du är varnad!
Ibland går fisken långt ut från land eller så blåser det mot dig, det sistnämnda är bra och det finns lösningar även för detta. Går fisken långt ut en stilla dag och dem inte vill komma närmre, så kan en större kringla av PVA och små doggy, få fart på dem och du tar fisken med en controller och en liten korkbit på kroken.

Blåser det mot dig och du vill ha fisken in till dig, så kan samma kringla vara ett bra vapen, kasta ut den med spöet och kasta förbi fiskarna, så du inte skrämmer dem. Vindens hjälp får dina beten att driva in mot dig och fiskarna följer efter.

Man kan använda en Spod eller en Spomb för detta, men det gillar jag inte, dels plaskar det för mycket och dessa redskap tar plats i hinken, så några färdiga kringlor är bättre att ha med sig.
PVA - bags med beten, är att rekommendera om du ska kasta riktigt långt ut eller placera ditt krokbete med lite free offerings på en tight plats, det kan var 30 meter bort eller just i den glipan, var fisken simmar fram och tillbaka, då är en kompakt bag, bättre än en kringla, som har lite sämre kastegenskaper.

Glöm inte att ha någon form av markering på ditt bete under fiske på långa avstånd eller under mörka dagar, fiske i skuggade ställen eller andra situationer, var du inte ser ditt krokbete. Du måste hela tiden ha ögonen på ditt krokbete!
PVA - bagen är perfekt att ha på kroken och sen lägger du försiktigt ner det hela mellan näckrosbladen, bladen gömmer dig, din lina och dem håller dina beten inom ett litet området, allt som behövs är nu att karpen kommer förbi och börja äta.

Jag ska inte älta så mycket om spöna för detta fiske, ni har nog sett vad jag använder och detsamma gäller mina rullar. Vad man bör tänka på är att rullens linuppläggning och broms skall vara bra, rullen bör inte vara för tung och en storlek typ 4000 är lagom stor.

Spöna ska ha bra kraft och en bra ryggrad, gärna en lite mjuk topp, som absorbera den första smällen, när karpen försöker att dra iväg, men ryggraden i spöet, skall kunna stoppa fiskens framfart, innan det är för sent och den sitter i rötterna på trädet eller kommit bakom busken, du fiskade emot.

Sitt inte hemma och titta i en engelsk katalog eller på nätet och bestäm dig för ett floaterspö, du kommer att få ett vekt spö, som du inte kan använda! Lets face it, vid våra Svenska sjöar har vi inte fina gräsmattor och en halv mil till närmsta träd i vattnet.

Nej, jag har ibland en meter eller mindre till närmsta träd, buske eller annan snag och det kräver sitt spö och resterande utrustning, så tag mig på orden eller prata med andra som kan detta fiske, känn på deras grejer eller kolla själv i butiken, innan du köper på dig en massa oanvändbart!
Hela din utrustning är enormt viktig, men det finns något, som är än mer viktig och det är din attityd! Du ska komma till vattnet med stort självförtroende och pondus, det ska inte finns några tveksamheter, idag skall jag fånga mig en karp och jag skall lyckas. - Du är där för att lyckas, inget annat!

Du ska mäska ett par platser och sätta dig och spana på dessa platser, när en fisk börjar äta, så smyger du ditt och så snabbt som möjligt, kollar du läget och om det går att landa fisken och därefter planerar du, hur du ska göra och när du väl har bestämt dig, så får du aldrig avvika från din plan!

Titta på bilden ovan, här går låt oss säga en fin 8 kilos rak framför håven, vågar du fiska efter den? Visst ska vi ta den eller hur? Det är ju den ända fisken du har fått igång under hela dagen och den ska bara upp och nu börjar din planering.

Näckrosbladen döljer dig till en viss del och med små sakta rörelser kan du sitta väldigt nära fisken, ditt spö klarar det, din braid kommer att rensa upp bland bladen, den mentala biten är på plats och nu kollar du vad som finns under bladen med dina polaroidglasögon. Okay, en gren där, där ska den inte få komma och in där under busken, ska den inte o s v.

När din plan är klar, så kanske det handlar om att kroka fisken och direkt dra den i håven, som ska ligga ute under vattnet? Okay, då får det bli så och nu gäller det att flytta lite på fisken, så du kan få ner håven i rätt läge och det gör du med dina beten. Lägg dem en bit bort och när fisken är där och äter, så för du försiktigt håven under vattnet framför dig och med lite nya beten över håven, så kommer fisken tillbaka.

Den kommer att ta ditt bete, du kommer att få ett take, utan tvekan och med ditt självförtroende kommer du att kroka den, när den är rakt över håven och din plan var att dra den direkt i håven, vilket du gör, för du får inte tveka, inte titta på spöet enorma kurva under pressen, du håller dig till din plan och du kommer att lyckas.

Men blir du rädd om spöets kurva och ger fisken minsta möjlighet för att få upp farten eller än värre ger den lina, så sitter den direkt i trädet eller går runt busken. Var bestämt, håll dig till din plan, kroka, upp med spöet och dra direkt mot håven, oavsett vad fisken gör eller hittar på och den är din!
Flera gånger under våren och sommaren och ibland, även under hösten, så kläcks det en del insekter och fisket kan bli lite svårare. Karpen går mest och plockar insekter i mellanvattnet eller på ytan och det var på det viset att Zig bugs kom fram i karpvärlden.

Man ser mycket fisk  rörelse och många fattar inte varför dem inte tar ett torrfoderbete, visst det kan gå, alla karpar variera sin föda under dessa tider, precis som alla äter inte Pizza, men lösningen kan var en controller och prova olika Zig bugs, för att hitta något dem är sugna på och vill ta.

Fiska på fisken, men mäska inte med doggy, kanske kan du prova, men oftast är dem präglade på insekter under dessa kläckningstider.

Du kommer att råka ut för karp som inte vill ta ditt bete, finns dessa fiskar inom ett litet område, så ger dem mycket bete och återkom nästa morgon eller senare på dagen/kvällen, då går det oftast lättare.
Nu är väl tiden med grodyngel snart över, men hittar du dessa svarta läckerbitar, så är karparna där eller i omedelbar närhet och de har kalas, så länge dessa finns att tillgå. Fiska med ditt bete ibland dessa eller prova med en liten bakdel av en svart eller brun jigg, som du fyller med luft, så denna flyter och jag garanterar att du får ett take, likaså kan en liten bit kork, som håller två små livliga lövmaskar ge bra resultat.

Jag skrev del 1 i rubriken, jag ska gnola vidare kring detta och kommer troligen med del 2 under midsommarhelgen, men jag hoppas att både Herr Angsmo och ni andra nyfikna, fick ett litet insyn i detta otroligt spännande sätt att fånga sina karpar.

Det är ett spännande och givande fiske på flera sätt och man lär sig enormt mycket, vid att bara sitta och betrakta fisken och dess beteende, hur dem kommer in, hur dem spanar av läget, innan dem försiktigt tar dem första beten och vidare, tills garden sänks nästan helt och dem far runt och tar det mesta.

Prova du också, men med dem rätta grejerna, göm dig själv och din lina, planera allt in i minsta detalj, håll dig till planen, rör dig sakta och använd dem rätta kläderna, så hinner du lyckas, innan jag kommer med del 2. Ha en trevlig midsommar vid vattnet allihopa!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.