
Bild 1. Gräskarpen äter dygnet runt, men är ofta i farten tidiga morgonar och fram till middagstid. Du kan dock fånga dem dygnet runt och ska du bottenmeta dem ska du nog vara på plats under kväll - natt -morgon, då har du störst chans. Fiskar du på ytan efter dem, är det tidig morgon som är bäst, men hela dagen kan vara bra, det varierar från vatten till vatten. Jag skulle fiska under ett dygn på detta viset: Bottenmeta kväll - natt och morgon fram till 9 - tiden och sen stalka dem under dagen fram till skymningen o s v.
Bild 2. Gräskarp älskar Maskrosblommor, ja hela växten för den del! Det är den vita oljan som dem vill åt och ett bra tips är att riva upp ett gäng Maskrosor med rötterna och hacka det i lite större bitar. Släng ut detta med vinden i ryggen, så det kan driva med vinden. Har du Gräskarp som är hungriga i närheten, är dem snart framme och börjar plocka i detta. Vid fiske med Maskrosblomma är det en fördel att använda en Surfacecontroller, så du får ut dem till fisken, det går att kasta med dem, men inte några längre avstånd. Kroken sticket du genom stjälken som visad på bilden och du behöver en krok storlek 6 - 4 för detta fiske. Du kan fiska med ett glidande bottentackel och Maskrosblommor bara du använder en lätt indikator. Bröd är ett annat bete som Gräskarpen älskar och det kan fiskas på botten eller på ytan, det svåra med ytfiske är att Gräskarpen verkar ha ögon i nacken, dem ser allt och du kan vara söker på att har du gjord något fel så kommer fisken att märka det direkt, så försök att dölja din lina så gott det går genom att lägga den över växtligheten mm.
Bild 3. Bilden visar min rigg för Gräskarp och här gäller det fiske med Tiger Nuts, ett bete som ingen normal Gräskarp passerar utan att undersöka och äta. Lead core för att få ner min lina till bottnen, 5 oz Korda Flat pear lead, ett av dem bästa blyn för fiskar som är hårda i munnen och dem sitter där om du som jag använder Korda Wide gape i size 4 eller 6. Kort rigg gäller när man fiskar med partiklar bland partiklar och betet på bilden är balanserade Tigers som står som en snowman presentation på bottnen. Korda lead system var du kan bestämma om blyet ska ramla av eller sitta kvar under fighten, du gör det genom att trycka fast din tailrubber eller lossna den lite. Jag vill bli av med blyet under drillningen, det blir så mycket lättare att drilla fisken. Ett litet tips kring mäskning me Tigers och Maize (fodermajs) är att du kan mäska mycket och gärna spridd, men ha en dag utan mäskning innan du ska fiska och under själva fisket är det lite och ofta som gäller, dessa beten fyllar snabbt fisken! Så se upp med detta och glöm aldrig att blötlägga och koka dina beten, låt dem ligga i blöt i minst 24 timmar och koka dem i minst 30 minuter, så är du på dem säkre sidan. Fiskar du med flera spö samtidigt så kan bacl - leads vara till stor hjälp under drillningen av fisken, då dem håller andra linor nere, dessa fiskar kämpar ofta som skållade grisar. Nappen är antingen ett drop - back eller en fruktansvärt rusning direkt och det gäller att ha spolen eller baitrunnerfunktionen ställt så fisken kan ta lina annars blir det dyrt för dig!
Bild 4. Bilden visar en typisk plats för Gräskarpen, mycket växtlighet och därmed mat och skydd. Gräskarpen äter alla former av växtlighet, förutom Vattenpilört som den inte kan smälta i sin mage och jag har någonstans hört att denna växt också ska vara giftig, kanske är det så? Man har gjord lite studier på hur mycket växter en gräskarp kan äta per dygn och resultatet är häpnadsväckande, den kan vid trivselstemperatur äta lika mycket växter som sin egen kroppsvikt per dygn! Du kan jo nästa gång du fånger en 10 kilos fisk, lägga upp 10 kilo växter och se hur mycket det blir, du kommer att bli förvånad - jag blev det! Här snackar vi om ämnesomsättning! Just denna ämnesomsättning gör att en fisk kan vara hur tjock som helst ena dagen och betydligt smalare dagen efter, så ett tips är att du väger din fisk direkt efter fångsten, dem har en förmåga att släppa maginnehållet i säcken efter ett tag.
Bild 5. Min senaste kap från Linnéasjön och det är den minsta som går i sjön, vikt 10,750 kilo, det visar att sjön har potential för en rekordfisk. Det finns 8 stycken som är uppdelade i 3 grupper: Grupp 1 är 3 enorma fiskar med fasta vikter upp kring 12 - 14 kilo, jag skriver fasta vikter ich med det menar jag att det väger dem, sen är det frågan om vad dem har i sig vid en eventuell fångst. Grupp 2 är också 3 fiskar som ligger i klassen 11 - 13 kilo och sen sista gruppen som är 2 fiskar med vikter 9,5 - ca 11 kilo och det är en av dessa jag fångade, tyvärr nästan tom i buken, men kul ändå. Den tog en liten brödbit och landades på ett 11 fots spö med 2 ½ lb testkurva, så jag hade lite att stå i ett tag.
Leta efter Gräskarpen var det finns växtkighet, här finns dem alltid eller så är dem i närheten, dem brukar främst äta i Kolvassruggar. Men se upp, dem är lättskrämda och en skrämd fisk tar inte ditt bete! Under blåsiga dagar ska du leta efter dem var det är vindstilla, var solen ligger på och du har växtlighet, dem står ofta här och solar sig. Man kan med ett tränad öga se dem genom att bara pannan på fisken står över ytan och när det blir torrt på huvudet sänker dem ner sig och kommer upp igen, så en liten kikare och polaroidglasögon är 2 mycket viktiga detaljer som ska ingå i din utrustning. Good Luck!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.