Vädret har blivit klart med frostnätter igen och det drabbar ditt fisket efter Karp på flera sättoch det ska vi titta lite på i dagens övning, så det blir lite tips kring detta. Löven ramlar och sjunker till bottnen, vilket kan störa dina betespresentationer, så vi tittar lite på pop - ups och hur du kan lura fisken till napp genom att fiska efter principen one - bite - tactics.

Gin clear water this time of year.
Vattnet har blivit klart som du ser på bilden och fisken ser dina beten betydligt bättre och från längre håll. Detta innebär också att dem har lättare att urskillja om något inte står rätt till, så camoflera dina tackel som mycket som möjligt.
Använd materialer som passar över den botten du fiskar på, använd tuschpennor i rätt färg för att ta bort alla linjor och konturer på dina riggar, bly mm. Jo mera du kan gömma dina tackle och riggar desto bättre är det och du ökar dina möjligheter för att landa en karp betydligt, jämfört med att bara kasta ut dem som dem är.
Mindre krok, fluorocarbontafsar, mindre, men synliga beten, extra doft, mindre mäskning, pva-bags och sticks, chillihampa och mindre partiklar som små Tiger nuts, Mung och Adzukibönor. Allt detta kommer att fungera om du har lokaliserad fisken och fiskar på rätt plats och rätt fläck i swimmet!
Long D - rigg.Denna betespresentation lämpar sig bra för fiske över en botten som är full av löv och annat nerfallen bråte. Trimma din putty eller ditt blyhagel, så betet precis står på kroköglan, det gör du i en liten behållare med vatten på land. Du kan även balansera betet, så att det sväver lodrätt över bottnen eller ha det stående med ett stort blyhagel, så det inte rör sig, det stora blyhaglet kan hjälpa till att kroken hamnar i karpens underkäke.
Använd synliga pop - ups eller pop - ups som du har fått fisk på tidigare och litar på, jag prediker att man ska variera sig, men har du ett bra bete som du litar på, skall du inte ändra något. Laborera när fisken är på platsen, men dina larm är tysta, det är då du ska prova olika beten, tackel, riggar och presentationer av dina beten.
Sticks and long hair.Små sticks och ett lite längre hair brukar ge fisk under den kalla årstiden, du har en extra attraktion vid ditt bete och har du mäskad lite spridd med t ex hampa, så kommer Karpen att undersöka den lilla högen med food som du har presenterad för den. En hungrig Karp suger upp hela högen och ditt krokbete följar med in och du får ett run och det är här det längre hair gör att bete och krok separerar när fisken spottar/skakar ut betet och din lilla kork fastnar.
Dina sticks ska vara små, jag gör mina mellan 2 - 4 cm långa, det räcker. Du får inte mera doft genom att ha en stick som är 10 cm, den mättar Karpen vid bara åsynen av mängden, så små sticks är vad jag rekommenderar och små beten.
Reduce your baits in winter.Fiska med mindre beten vid denna årstid, det ger mera fisk. Köp mindre beten typ 8 - 14 mm och prova dig fram till vilket som funkar bäst, ena vattnet är inte det andra likt! Har du bara 15 - 20 mm boilies kan du trimma dem med en kniv till rätt storlek, det gör att du får dem som du vill ha dem och dem släpper ut mera doft genom att skalet är borta.
Du kan dela dina beten och prova med en halv pop- up och en halv bottenboilie och du får ett bete som sjunker sakta eller ett som blir svävande beroende på hur du du skär dem. Montera dessa halvor mellan ett floatstopp och ditt hairstopp, välj lite olika beten med olika dofter och färger, det kan och vill lura fisken vissa dagar.
Prova även att fiska ett spö med partikelbeten typ Tigers, Maize, Peanuts eller nämnda mung/adzukibönor. Skär lite i dina tigers, det sprider doften snabbare, 2 - 3 mung/Adzukis på din hair kan ge resultat, dippa dem gärna i ren flavour innan du kastar ut.
Fiskar du korta dagspass ska du fiska där var solen ligger på och håll dig botra från kalla nord och ostliga vindar. Lokaliseringen är oerhört viktigt, jag sitter hellre bakom 1 spö på rätt plats i ett par timmar än flera dagar med 4 spön på fel plats. Du kan inte fånga något som inte finns!
Fiskar du över flera dagar ska du ha koll på vädret hela tiden, är det soligt och fint på dagarna, blir det ofta kalla nätter och jag rekommenderar att du då har två mäsk/fiskeplatser. En var solen ligger på grunt vatten och en var det är djupare, fiska på grunt vatten under dagen och flytta ut dina beten under natten, karpen går ut och in allt eftersom temperaturen ändrar sig.
One bite tactics.Avslutningsvis vill jag säga att lägg ner tankarna som du hade i somras med flera fiskar per fiskepass, då var fisken i full rörelse och åt allt den hittade. Nu är det något helt annat! Fiskens ämnesomsättning är på sparnivå och dem rör sig betydligt mindre för att inte bränna energin dem lagrade under september och fram tills nu.
Fiska efter principen ett napp - en fisk åt gången, vilket innebär lite av det jag beskrev tidigare, att minska ner på det mesta och koncentrera dig på att få en fisk och därefter analysera vad du gjorde för att få den.
Prova att fiska en liten mixed bag of goodies som den visade, en bit utanför din mäskplats eller placera den under en buske eller annat som har väckt din uppmärksamhet! - Jag tror att vi alla ha någon form av ett sjätte sinne, men det är bara vissa som tar vara på det, när det dyker upp på hjärnbalken. Får du en idé som återkommer, så prova den!
Hur många gånger har du inte suttit och scannad vattnet framför dig och dina ögon har stannat till vid en buske eller liknande och nästa gång du scannar av vattnet så fånger din blick igen denna buske? Någon eller något försöker förklara dig något, ta vara på det min vän och du fånger flera karpar!
Prova dessa mixade bags på olika platser i ditt swim, det kallas roving baits bland Engelskmännen och det änvänds för att hitta vart fisken står. Man fiska en timme, sen flytter man betet till en annan plats o s v tills man får ett run. Om du fiskar med en bag som visad, ska du se till att du inte får en bit av en dem krossade boilies på krokspetsen och du ska periforera bagen med en boilienål innan du kastar ut.
Vattnet tränger lättare in i bagen och den flyter inte, du kan sticka den på kroken precis under knuten och då får du inga problem. Sätt aldrig kroken i knuten, det är den delen som lösas upp sist och man vill inte ha en klump med PVA på krokspetsen när karpen tar betet!