torsdag 1 oktober 2009

Få det bästa ur dina Partikelbeten.











Här kommer lite kring hur du ska förbereda dina partikelbeten, smaktips och koktider. Du måste blötlägga dem annars kan fisken ta skada. Karpen har ingen magsäck, utan bara ett långt tarmsystem som den fyller och utvinder det som är nyttigt, resten åker ut den naturliga vägen. Opreparerade partikelbeten kommer att svälla i fisken och den kan faktiskt dö av detta och det har hänt! Jodå i mitt eget hemmavatten Linnéasjön.
Vi börjar med Mungbönor (gröna) och dem bruna Adzukibönor som du ser på bild 1. Det finns 2 sätt att göra dem och det ena är att du lägger dem i en kylbag av plast och kokar upp tillräckligt med vatten så dem täcks med 3 - 4 cm. Häll vattnet över bönorna och lägg på locket. Gör detta på kvällen och nästa morgon är dem klara. Det andra sättet är att du blötlägger dessa bönor i 24 timmar och därefter kokar dem i 15 minuter.
Dessa bönor funkar bra som dem är, men du kan tillsätta salt, socker, sirap, curry chillipepper, mald anis, fänkål mm. Prova dig fram och se vad som går bäst. Du fiskar med 3 - 4 bönor på din hair - rigg. Mäska lite och ofta, inte allt för koncentrerad. Mycket effektiva tillsammans med Hampa om du vill ha en plats rensad från växtlighet, karparna går bärsärka gång och river upp allt för att komma åt dessa små godbitar. Mung och Adzukibönor fungerar året runt.
Bild 2. Black eyed Beans eller svartögabönor! Dessa måste du blötlägga i minst 24 timmar och koka dem i 20 minuter. Tillsätt gärna lite tomatpuré till dessa och lite salt. Du kan även koka dem med en eller två köttbuljongtärningar. Mäska med spriddning och lite och ofta. Dessa tar upp färg väldigt bra och likaså flavours. Bäst under den varma perioden.
Bild 3. Berlotti beans är suveräna beten för både Karp och Gräskarp, knappt någon använder dessa bönor och det kan vara till stor fördel. Blötlägges minst 24 timmar och kokas i 20 - 25 minuter, dem tar upp färg och flavours bra och är väldigt instant. Prova med salt, olika peppersorter och framför allt med chillipepper. Kanonbeten som jag använder ofta som krokbete, när det tjurar ihop sig kring boilies. Ett par mindre katapults kring varje spö räcker bra, ta det lugnt, dessa bönor fyller snabbt fisken. Bäst under den varma perioden.
Bild 4. Chic Peas eller kikärtor. Så enkla att färga och smaksätta. Blötläggas i 1 - 2 dagar och kokas i 20 minuter. Fiska med 2 stycken på ditt hair och mäska lite och ofta, ett bra alternativ till boilievana karpar. En av mina favoriter är röda Chics med Hutchissons Ultraspice, dem har följd mig sedan början av 90 - talet! Chics fungera som Tiger hela året.
Bild 5. Kidneybeans. Lite större bönor som jag har haft bra framgånger med genom att krydda dem med cayennepepper. Blötlägges i 2 dagar och kokas i 30 minuter. Tar inte emot färg så bra och dem fungera bra naturella. Mäska väldigt lite med dem och toppa upp efter varje karp eller indikation på karp. Bäst under den varma perioden.
Om du ska färga eller smaksätta dina partikelbeten, så ska du tillsätta detta under blötläggningen, så dem kan suga upp tillsattsämnen under en längre tidsperiod. När du kokar dina partiklar vill en del av doften förångras, men du kan tillsätta lite extra efter kokningen. Vattnet som du kokar dina partiklar i, kan du spara och använda i mäsk, methodmixer eller varför inte ta dem gamla boilies som har blivit stenhårda och lägg dem i vattnet under ett dygn. Dina gamla boilies blir som nya och dem har fått ett nytt liv, med en ny doft och den gamla ursprungsdoften sitter kvar längst inne i boilien.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.