fredag 2 oktober 2009

Mera tips kring partikelbeten och boilies.











Översta bilden visar Black beans som är lite i stil med Black eyed Beans och Berlotti beans. Du blötlägger den med chillipepper i 2 dagar och kokar dem i 20 minuter och det är klart. Jag vet inte med säkerhet, men jag har märkt att när Karpen börjar skygga lite för andra bönor, så träder dessa i kraft och jag tror att det har med den naturliga färgen att göra. Dem är lite svartbruna och sticker inte ut lika mycket som t ex Vita bönor, Broad white beans och Black eyed. utan dem ser nästan ut lite som små musslor på bottnen.
Nästa bild är handplockade Fodermajskorn som är lagt i en ren flavour/Enhancer. Kornen är råa och skall enbart användas som krokbetet, du kan låta dem ligga i flera år och du har alltid ett alternativt bete med dig som du kan testa dem dagarna var allting känns hopplöst. Fiska dem på botten eller poppa upp dem 1 - 4 cm, perfekta beten för Karp och Gräskarp.
Bild 3. Oavsett om du kokar din Hampa eller låter den stå i en kylbag över natten, så är mitt råd att spara vattnet. Det är full av smaker, dofter och olja från Hampan och har du ett par kilo med gamla torra boilies, kan du lägga dessa i Hampavattnet och på så sätt ge dina gamla boilies ett nytt liv. Dem blir som nya efter ett dygn, fulla av åtrovärda smaker mm och karpen älskar dem. Om dina boilies skulle bli lite för mjuka kan du bara torka till dem lite på en handduk, men mjuka beten funkar väldigt bra och dem är tvärtom vad Karpen brukar hitta. Du kan även blötlägga pellets eller använda vattnet i dina methodmixer, mäskblandninger mm.Spara det, det är guld värd!
Bild 4. Ett gäng gamla boilies med fruktsmak som fick ligga ett tag i Hampavatten. Låt dem rinna av lite och torka en timme innan du fryser in dem eller börjar använda dem. Glöm inter att skriva på påsen datum och vad du har gjord med vilka boilies.
Bild 5. Du kan även lägga ett gäng boilies i en hink och fylla på med salt, saltet tränger in i dina boilies och ökar effektiviteten i vilken boilies som helst. Karpen behöver salt och andra mineraler precis som vi människor och det är under våren dem behöver det mest. Jag brukar spodda ut rent salt på min fiskeplats! Jag var väldigt tveksam till detta i början, men nu är man fast även i denna karusell.
Alla dessa beskrivna beten går bra under den kalla årstiden, dock bör du se upp med mängden Bönor som mättar fisken snabbt och du bör även se upp med mängden Hampa, som faktiskt kan prägla fisken till den milda grad att den inte äter annat än bara Hampfröna! Vilket kan innebära att fisken knappt behöver röra sig på mäskplatsen.
Det finns en dialog på Svenskt Metes forum kring tafsar, bly, registrering av fisk/napp/Linebites och vinterfiske. Jag kommer att beskriva mitt eget "vinterfiske" och sen får ni se vad ni kan använda av detta. Jag skriver vinterfiske i situationstecken, vad jag menar är, att jag har fiskat efter karp så länge det inte är is överallt och jag har börjat så snart det bara har funnit den minsta chansen att få ut ett bete igen och jag har gjord detta sedan 1990.
Jag är övertygad att många av dem karparna som jag har fångad under dessa förhållanden är "kallare"än vad engelsmännen kaller winterfishing. Är det minus 10 grader i UK, är det inte många som är ute, man har såkallad Cat ice, som går upp under dagen och lägger en tunn hinna under natten, men det är allt.
Vid minus 10 är det svårt i alla vatten, men du kan lyckas om du bara lokalisera fisken och mäskar, jo flera som mäskar och fiskar, jo flera karpar skulle landas genom att det är lönt för fisken att leta föda och den energi som fisken förbränner under en drillning ska och måste fyllas på igen. Det gör fisken på nästa mäskade plats, men allt detta kommer jag till inom kort.
Under tiden kan du kolla på min webbsite: www.carpio.com.dinstudio.se och kolla Winterfishing under artiklarna, en liten berättelse från förre årets sista dagar och du har även en del kring olika årstider under Skuggor i skymningen, däribland vinterfiske. Kolla där, så återkommer jag så fort jag kan.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.