fredag 16 oktober 2009

Rigfoam på flera sätt.

Det finns flera sätt att använda rigfoam på och det går vi genom i detta inlägg, men låt mig bara klargöra en sak innan vi fortsätter. Rigfoam kan du köpa dyrt och dem flesta märken på marknaden har sit eget foam med alla regnbågens färger. Stoppa och stanna till lite! Detta är ett förpackningsmaterial till elektronik mm och du kan få det gratis hos din lokala radio och tv handlare, så varför betala för det?
Jag ber om dem på mitt eget jobb och tar hem dessa nuggets i ICA kassar! Kolla på ditt jobb och fråga den miljöansvariga och be om ett par påsar. Dessa görs ut av majsstarkelse och du stoppar bara en i munnen och är det rätt, så lösas dem upp av ditt saliv. Vi ska titta lite på dem olika användningsområden för rigfoam, för det finns flera sätt att använda dem på och jag märker själv hur viktiga dessa är i mitt fiske.
Det vanligaste sättet att använda rigfoam, man klämmer dem runt kroken, fuktar med saliv och trycker ihop dem och kastar ut. Problemet med att klämma dem är att dem kan börja spinna under kastet och det brukar inte bli bra, ingen vill fiska med en trasslat rigg eller hur?
Det är bättre att trä på dem på detta sättet som visad här, du sticker rigfoamen på din hairneedle och trär dem på som visad, då spinnar dem inte och du slipper ha trasslade riggar liggandes ute hela natten.

Fyll hela riggen med foam om du fiskar i växtlighet eller över mjuka bottnar, det hjälper till att hålla upp dina beten och när foamen släpper sjunker dina beten och lägger sig. Är det extremt mjuka bottnar bör du använda balanserade beten eller pop-ups.


Du har säkert märkt att det blir en del spill när du spoddar och man får en del beten, främst partikelbeten liggandes var man inte vill ha dem. Detta kan du åtgärda genom att stoppa ett par bitar rigfoam i spodden som en form av lock, innan du kastar ut. Du får vänta lite med att veva in spodden tills foamen har löst sig och innehållet i spodden har ramlad ut.



Du kan även stoppa et gäng foambitar i dina PVA-bags, det gör att bagen inte dras ner i bottnen om denna skulle vara mjuk och din bag lösar sig lite snabbare. Trä din rigg genom bagen som vanligt och tryck fast kroken i en av foambitarna och nu har du en trasselfri presentation av ditt bete och din krokspets håller sig vass. En krokspets kan skadas om den under kastet, trycks hårt med en hård pellets och det är något många inte tänker på.
Du kan även använda rigfoamen som en liten markör genom att du montera ditt bete och en bit foam och kastar ut, lägg ner spöet och vänta tills rigfoamen kommer upp till ytan och då kan du mäska med lite boilies runt foamen och du har beten i omedelbar närhet av ditt krokbete. En mycket effektivt metod, när du fiskar nära land eller på kortare avstånd.
Det är viktigt att du bevarar din rigfoam i en vattentät burk, jag skriver burk, för har du dem i en påse kommer dem att klämmas och bli odugliga. Ha dem i en burk och dem håller formen och flytkraften betydligt längre. Vid fiska på långa avstånd och med en såkallad PVA-stringer, så finns en stor risk att det avståndet du har gjord mellan dina beten dras ihop under kastet, detta kan du eliminera genom att ha en liten centimeter lång bit rigfoam mellan varje bete.
Vattnet lösar upp rigfoamen och sedan PVA-tråden, tänk även på att dessa foambitar lösar sig lite saktare i kallt vatten, precis som med PVA-produkter.
Vid fiske med Zig-riggs är rigfoam ett måste för att eliminera trassel på själva riggen under uppstigningen från bottnen till ditt önskade fiskedjup. Montera foamen på kroken och kasta ut, låt allt sjunka ner och ge sen ut lina tills betet och foamen syns på ytan. Låt foamen lösa sig och nu vevar du sakta ner betet till önskad djup och det är inte trasslad.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.