Dem dagarna finns faktiskt, fast det tillhör sällsyntheterna, ut över detta är det en bra metod att använda under Ambushing var man först går runt och mäskar ett antal platser och sedan fiskar av dem. Samma sak gäller som vid allt annat fiske, smyg dig fram och kolla läget, har du fisk inne, är det bara att sänka ner betet till fisken och vara beredd.Du kan göra dina egna flöten i olika storlekar och i princip i vilket material, allt det ska visa dig är att en Karp har tagit ditt bete. Jag gör mina av tunna balsastavar som kapas i olika längder, putsas till och får sedan lite färg och lack.
Du ska aldrig ha ett fast flöte på din lina, om du monterar det som visad på bilden kan du snabbt byta till ett annat flöte, men än mera viktigt, är att du är flexibel och kan på några få minuter gå från flötmete till frilinafiske om en karp går upp på ytbeten. Allt du behöver göra är att dra bort flötet och dra dem två siliconebiterna över kroken och vice versa om det är tvärtom.
Igen är det min Power Pro 0,19 mm som får agera huvudlina och som du ser här, så ger jag den lite fläckar med olika vattenfasta tuschpennor. Karpen märker inget och det mesta av mitt flötmete sker nära buskarnas grenar, vasstrån eller i annan växtighet. Mina gamla Shimano Aero GT 3500 baitrunner har varit i gång sedan 1989 och jag kan med vanligt slit inte ta död på dem, bra linelay och broms gör dessa till bra rullar för diverse stealthfiske i snags mm.
En liten skopa med blandade pellets lockar fram karpen till platsen, fördelen med blandade pellets är att du har olika upplösningstider, storlekar och dofter på platsen. Kom i håg att jag oftast går en runda och mäskar och du vet inte när du kommer fram, det kan jo vara 2 - 3 karpar som ska landas först innan du kommer fram till nästa plats!
Blandade pellets hjälper dig att fortfarande ha lite doft i nästa swim som du kommer till. På bilden ser du mina krokar, jag använder dessa i size 4 - 8 och jag litar på dem till 120 %, JRC har verkligen hittat rätt i junglen av krokar för Hook and Hold tactics.
Mina beten kan vara en salig blandning, allt ifrån en större pellets på ett litet hair till ett par majskorn om småfisken tillåter mig att använda dem. Men oftast är det en bit av inkråmet från en färsk franska som är mitt bete, karpen älskar bröd och den ljusa färgen ger god konstrast mot den mörka bottnen. Ingen normal funtad karp kan låta bli en stor Daggmask eller ett knippe med små lövmaskar, ett superbete!
Krama brödet hårt runt krokskaftet och det är klart, du kan om du vill sprayboosta ditt bete och få lite extra effekt, men oftast behövs det inte. Jag använder väldigt sällan någon form av tyngd på min lina. utan det är brödbiten (Flake) som håller mitt flöte rätt i ytan.
Om det blåser kan jag montera en stor Korda Sinker 5 cm från brödbiten och få lite mera stabilitet i flötet mm. Jag föredrar dock att under blåsiga dagar att ha hela flötet under ytan, så jag precis ser färgen på tippen, nappen från karpen är alltid ett lyft av flötet som lägger sig på ytan och sedan vandrar flötet iväg och då kommer krokningen.
Du ser skillnad mellan småfiskens pillande på brödet och om en karp suger in brödet, det blir en liten knyck och flötet kommer upp och lägger sig på ytan oavsett om det är lugnt eller blåsigt väder.
Utrustningen är den samma som jag släper med mig, jag har altid eller oftast två spön med mig och ett är för frilina och det andra för just flötmete. Flötmete ger dig lite tid till att kroka till skillnad mot frilinafisket på ytan var tåget går direkt i 200 knyck. Dem flesta nappen går sakta och flötet vandra sakta iväg och man ser vart fisken går och kan handla eller reagera därefter.
Jag mäska på följande sätt under min runda runt vattnet, jag lägger ut lite pellets med en Cobra skopa och sedan rör jag om lite i bottnen och därefter ytterligare lite pellets över detta. En del av pelletsen ligger nere i dyn och andra uppe på denna, när karpen kommer in på denna plats börjar den att äta och gräver sedan fram alla små beten i bottnen.
Vattnet är färgad av dymolnet och du ser hur det bubblar på platsen, karpen är mer ivrig i att leta beten än att lyssna efter dina fotspor i skogen och du kan försiktigt smyga dig fram och lägga ner betet till den eller dem.
Jag tycker att du ska prova detta spännande fiske i sommer, jag vet att du har det berömda stället man inte riktigt når, busken som alltid håller fisk, eller andra saker var ett flötmete skulle göra susen. Tackla upp ett spö och fyll på en hink med blandade pellets, ge det en chans. Börja på ett lätt vatten med gott om karp och lär dig detta, gå en runda och mäska och sedan fiskar du av platserna. Hinken är din stol, spöet har du över knäet och håven i din närhet. Alla småsaker och grejor som du behöver kan du ha i en liten väska eller ännu bättre i en väst med en del större fickor.
Ett tips är om det är väldigt öppet, så kan du skaffa dig en bit kamoflagenät som du har framför dig, ÖoB säljer dessa för runt 400 kronor och dem täcker en hel bivvy och mer därtill. På platser var det är öppet, sätter jag upp en kvardratmeter av detta nät mellan ett par grenar och sen kan man enkelt krypa fram till kanten utan att fisken märker eller ser en. Kroka när flötet lägger sig och vandrar, håll i hatten och andra lösa saker - Det går undan, vill jag lova!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.