Jag ska hålla det kort och inte gå in på recept, ingredienser och själva tillverkningen, det kan vi ta en annan gång. Dem flesta av frågorna jag har fått är från nybörjare som ska starta sitt fiske nu till semestern och framåt i livet.
På marknaden finns även beten som ger fisk hela tiden året om, dessa kostar en slant, men du slipper bry dig och du sparar tid och du får fisk. Nash, Mainline, SBS, Dynamite Baits, Starbaits, Nutrabaits, m fl. Kolla deras hemsider och kolla läget, fråga dina karpfiskande kompisar vad dem tycker och sen bestämmer du dig för ett bete.
Karpen har ingen magsäck, utan ett långt tarmsystem var den utvinnar allt den behöver av dina boilies och karpen märker snabbt om det tillgodoser sig sina behov. Detta ligger i genarna, karpen har inga mamma som talar om vad man ska äta och inte äta.
Bilden visar 3 olika sorters krokbeten i ungefär 20 mm storlek, alla har samma grundrecept, men färgen och smakerna varierar betydligt och kan karpen inte låta bli själva innehållet, så är det lättare att lura dem med en annan färg eller smak.
Dem köpte är antingen runda eller i Dumbellform (Tunnaformade) och alla Strawberry boilies är röda, alla Scopex, Banana och Pineappel är gula och alla Tutti-fruttis är oranga! Så behöver det inte vara om du bestämmer eller hur?
Börja med bra ready - mades och sedan i vinter kan du börja att rulla en bra mix med dem rätta tillsatserna, så du lär dig hur det går till. Därefter kan du börja att köpa lösa ingredienser och laborera själv. Glöm aldrig att skriva upp vad du gör, jag lovar dig att om du inte gör det, så har du en supermix och kan inte få den rätt igen!
På bilden finns mina nyrullade till höstens och vinterns fiske, synliga, kryddiga och söta i smaken samt lite Black Pepper Oil från just omtalade Nutrabaits. Dem ska torka sakta inomhus i sina stora Air dry trays som jag hittade på skroten, egentligen är det skyddsgaller över fläcktar!
Korkmjöl är det bästa att ha i mixen, men dem nämnda betesfirmorna har sina egna pop - upp mixer var du rullar dem själv. Jag torkar även dessa så dem blir stenhårda, en del ger du dubbla mängden flavours, jag har 1 ml flavour per ägg och därefter läggs en del av dem i dipp. Du kan göra Wafters (Svävande beten) genom att testa din mix innan du rullar alla dina beten.
Rulla en boilie och koka den, låt den kallna och montera den på en rigg och lägg den i ett kar med vatten. Kroken ska hålla boilien nere vid bottnen, gör den inte det får du tillsätta med mix utan korkmjöl tills det stämmer och sen rullar du alla i samma storlek. Man kan justera detta med en liten form av vikt som man sticker in i boilien.
Tänk på att 90 % av landets karpar fångas på en rund boilies och dem lär sig med tiden av deras misstag och att denna form är farlig, ändra formen först, sen färgen och sen doften och sen smaken, har du en fungerande mix, så ändra aldrig den om du inte vet bättre!
En del fiskar med washes out baits, beten som har legat i strandkanten under en längre tid och flavouren har nästan försvunnit för vår näsa, karpen känner doften ändå. Jag fiskar med boilies i vissa vatten utan doft, färg eller smak, ingrediensernas doft räcker.
I andra vatten föredrar karpen stinkande fishmeals eller fruktiga Birdfood boilies, se upp med Birdfoodboilies, dessa släpper doften snabbt och kan suga till sig sedimentet från bottnen och få en bad taste som karpen inte tycker om.
Vissa vatten är pop - ups bäst och andra är det bottenbeten som gäller, ready - mades doftar starkt och många köper sina ready - mades genom att lukta på dem. Jag frågar ibland folk varför dem köpte just detta bete som dem använder och svaret blir oftast - Jag tyckte att dem doftade gott! Det är inte du som ska tycka om beten, det är karpen! Blev du förvirrad nu? Vad tror du jag var 1985? Läs genom olika firmors beteskataloger var du kan läsa om ingredienserna som finns, du blir inte klokare precis, men någonstans ska man börja och vägen är lång - ibland undrar jag om den vägen har någon ände eller om vi hamnar i en återvändsgränd?
Hur undviker man att ens hemmagjorda boilies möglar?
SvaraRaderaHar mina ute på tork nu och det har gått bra men ser ut som om de börjar mögla sakta. Så vore kanon om jag kunde få ett bra tips.
Ha en bra dag!
Mvh Fredrik