Of the groundkastet lämpar sig för tyngre vikter och det kan utföras med lite klenare spön som jag nämnde igår. Detta beror på att du med ett kraftigt tryck i spöet svepar iväg ditt tackel. Du behöver en plan yta och vad är bättre än din frukosttallrik som du har med dig ut, den är perfekt för ändamålet och är lite av ett måste med tanke på gräs, rötter mm.
Har du högt gräs kan du tillverka en tube som går att sticka ner i marken eller som jag visar här en billig spöhållare, huvudsaken är att den har släta kanter och det gäller även din tallrik, så inget kan fastna i kastet. Vi ska ut på stora avstånd och inte leka med en Frisbee!
Du lägger ditt tackel på tallriken eller i tuben och placerar dig, så du står 180 grader från tacklet, spöet och din lina skall vara i en rak linje till tacklet, innan du börjar kastet.
Här fick jag flytta lite på mig för att få det rätt och nu gäller det att dra iväg tacklet med en snärtig och kraftig svepande rörelse.
Du ska samtidigt använda din kropp som ska snurra 180 grader, det innebär att ditt tackel går rakt framför din och du har precisionen med dig.
Här har kastet börjat och ditt tackel har precis lämnat tallriken eller tuben, fötterna har inte ändrads under denna del av kastet. Man kan säga att kastet går från nästa liggandes till upprätt ställning.
Lite mer än halva kastet har genomförts och spöet dras uppåt, samtidigt som komprisionen byggs upp. Benen är fortfarande i samma ställning som under kastets början.
I samma ögonblick du släpper din lina, följar du med ditt högre ben, det gör att allt nu är i en linje och kroppen har hjälpt till under kastet. Följ alltid ditt tackel med spötoppen pekandes mot tacklet, det ger mindre friktion och du kommer åtskilliga metrar längre.
Dessa lite speciella kast använd oftast av kustfiskare som metar sina fiskar med fiskbitar och genom den svepande rörelsen flyger dessa slamsar inte av i kastet, fast det ibland är 200 - 400 gram bly som fraktar iväg dem. Man kan komma ganska så långt med 4 oz bly och ett 12 fots 2 ½ lb spö med denna typen av kast, så testa din förmåga.
Jag ska nämna lite kring dina distansspö: Gör inte misstaget att när du får hem dem att dra på för fulla muggar, spöet är nytt och det har inte används hoppas jag! Lim och lack är nytt och klingan får en smärre chock om du kastar som en galning.
Vad du ska göra med dina spön och det gäller alla nya spön, träd linan genom alla öglor och knut fast linan i något du inte kan rubba. Böj spöet till maxgränsen och därefter vrider du runt spöet under full press.
Skulle det finnas några sprickor i klingan eller andra fel, så upptäcker du dem hemma och inte vid vattnet. Börja alltid med lite kast på korta avstånd och med lättare vikter och därefter större vikter och längre avstånd tills du känner att detta spö håller vad det lovar. Prova även att pressa så hårt du kan mot något tungt och jag menar pressa, inte bara böja spöet, utan pressa det i botten, så det knaker, då vet du att det håller.
Se alltid till att du har en garanti och att du kan använda den i Sverige, ett stort problem är att man ofta köper sina spön i utlandet och sen har man ett mindre helvete att få tillbaka spöna och oftast får man betala stora utgifter för frakt mm.
Jag kommer senare att visa alla tre nämnda kast vid något vatten, så ni får se vad det handlar om och vilka avstånd vi pratar om och jag är övertygad om att många blir väldigt förvånade.
Sista grejorna är packade till min ledighet, lite spön ska fixas och en arbetsveka återstår, sen pyser jag ut i naturen.
I morgon och kanske söndag blir det mina sista stalkingpass för året, vi har kalla nätter och morgonar, så det kan bli lite knivigt att få fram karpen till ytan, men vi får se vad som händer under helgen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.