tisdag 22 mars 2011

Hemp and Paste, killers in Spring.

Hampa och boiliedeg är två bra saker året om och främst under våren, var karparna nu sakta, men säker börjar röra på sig.
En hampa med mycket salt och starka kryddor, drar till sig karpen som magneten mot en plåtbit och det går inte att göra detta fel eller överdossera, som en del tror.
Min egen hampa är så kryddstark att det svider på tungspetsen till den milda graden att skjortan kryper upp i r.... jag tror du vet hur starkt det är?Som en liten måttstock, har jag 750 gram salt, 140 gram extra stark chillipulver och 70 gram stark Currypulver till 3 kilo torra hampfrön. Jag lägger Hampan i en kylbag av hårdplast och blandar ner saltet och kryddorna ordentligt, sedan kokar jag upp en 10 liters gryta med vatten och häller över det kokande vattnet över Hampan och rör om tills allt är blandad. Se till att det alltid finns vatten över Hampan och sen är det bara på med locket.
Kolla efter några timmar att vattnet står över Hampan, annars får du koka upp lite till. Detta görs på kvällen, innan fisket och på morgonen är Hampan klar för fiske, nerfrysning eller att ställa ut i solen, under en veckas tid för lite jäsning. Detta är karpmumma nummer 1 på min skala, när det gäller attraktion och att hålla karpen på platsen länge, åtminstone länge nog för att få ett run.
Spara det salta och kryddade vattnet från Hampan till att soaka gamla torra boilies, blötlägga större partikelbeten eller varför inte använda vattnet, till din feeder eller methodmix?
Detta är även en bra sörja, att göra en sloppy Spodmix av, allt du behöver göra, är att blanda ner lite torr mix och tillsätta en liter vanlig mjölk och du får ett moln, som hänger över din mäskplats länge och det om något, drar till sig karpens nyfikenhet.

Till alla er hemmarullare, spara altid lite av eran boiliedeg. Det är enkelt att ha med sig och det ger betydligt mera doft, än är kokta boilies. En liten klick som knådas runt krokbetet, är allt som behövs och karpen hittar detta väldigt snabbt.
Degen lösas upp och med tiden lägger det sig runt ditt krokbete, visst småfisken kan suga i sig detta, men det finns alltid lite extra doft, just här och du har ju en boilie eller annat liggandes mitt i smeten.
Jag har även ibland med mig en deg av pop - up deg, som jag använder för att balansera en del krokbeten och jag blandar denna med en vanlig sjunkande deg och får lite balans på det hela över dyiga bottnar mm.


Gör PVA - bags med blandade storlekar på dina beten, hela, halva boilies, stora och små pellets mm. Detta gör att du hela tiden har en bra doft runt ditt krokbeten och karpen har lite svårt för att välja utan oftast tar dem hela köret i en munfull eller två.
Ett annat bra sätt, är att fiska med boiliepulver i bagen och ha en boilie som man kan ändrad formen på, typ en halva eller 2 mindre bitar på hairet, detta ger oftast snabba resultat och ska du fiska ett spö lite off - side, så kan du dippa hela denna bag i en dipp och låta den suga till sig dippen en stund.
Samma sak gäller om du fiskar ett Singlebait med en bag, karpen hittar detta om den kommer i närheten och den har inte så mycket att välja på eller hur? Antingen eller, det blir lite 50/50!



Glöm för all del inte att spodda ut lite Havssalt på ett par fläckar, det är så effektivt och du ska inte missa detta nu var det snart blir fiskbart överallt. Denna lilla spegel tog på 2 Tuttis över 3 stora spoddar med salt och den var den första på boilies under 2010.
Karpen behöver mineraler efter en lång vinter och saltet fungera som godis för barn, de kommer in och rensar bokstavligen fläcken med salt.
Dock har det börjar komma en del frågor kring saltet på en del Engelska forums och det handlar oftast hur mycket salt en karp klarar av att få i sig och om dem tar skada på sikt av detta.
Jag vet inte hur det ligger till, men jag tror dock ,att fisken nog märker det och vi kan jo själva ta det lite lugnt och inte ösa ut kilovis under en helg. Jag tror att det farliga är, om karpen får i sig rent salt, som inte har löst upp sig, saltet löser sig dock ganska snabbt och sprider ut sig och det tror jag inte är någon fara. But I can be wrong!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.