måndag 25 juli 2011

Partikelbeten.

Vi är mitt upp i högsäsongen för partikelbeten, det är varmt i vattnet och nu är det bästa tiden för att använda dessa billiga och effektiva beten. Detta har många, både nya och gamla förstått till min store glädje och man ställer självklart mig en del frågor. Jag trodde att de flesta frågor skulle röra sig om prepareringen av dessa beten, men så var det inte, man gör rätt under förberedningen av beten, ställer ut tunnan i solen och använder sina beten, men efter ett tag börjar det dofta och jäsa och nu kommer frågorna till mig.En fråga som har kommit är kring mäskningen av partikelbeten: Nära land: använd näverna eller en liten skopa, längre ut använder du en Cobra Multibaiter och ett håvskaft eller en katapult och sen är det Baitboat eller en båt som gäller på längre distanser. Glöm inte att du kan presentera dina partikelbeten i en PVA - påse, om du använder saltad vatten och en liten burk som monteras på ett långt metspö gör att du kan lägga in både tackel och partikelbeten under överhängande träd och buskar.

De flesta av frågorna har varit hur länge man kan ha sina partikelbeten stående och mitt svar är: Så länge du har dem täckta med vatten och i en lufttät tunna eller hink, så klarar de sig utan problem i upp till 6 månader. Det jag inte använder får stå kvar över vintern och används till vårens första fiske! Jo längre tid dem får stå, jo bättre blir dem enligt min mening, jag brukar dock att använda dem inom en månads tid och har hela tiden nya på jäsning. Försök att hålla en procedur igång, så du hela tiden har färdiga partikelbeten att ta av under sommaren.

Jag låter dem stå och jäsa tills vattnet blir vit som mjölke och doften luktar Öl och Humle, det blir lite bryggeridoft över det hela och då är dem som bäst. Till er som inte har tillverkat era egna partikelbeten, vill jag ge rådet att ta kontakt med någon som kan detta, så era beten blir säkra för fisken, du kan även leta fram det här på bloggen, lycka till!

Många av er har lyft på locket och känd doften av de jästa partiklarna och sett denna syn och slängd hela tunnan i skogen i tron, att det är fel på dessa beten. Helt fel mina vänner! Det är exakt, så en jäsning av dina partiklar ser ut och det är inte fel på detta, det ser kanske lite konstigt ut med den vita hinnan och bubblorna.......

det är bara att veva runt i sörjan och lägga på locket igen, under den vita hinnan har du allt en karp eller gräskarp kan önska sig och det lockar till sig fisk, direkt du lägger ut dessa beten. Först kommer småfisken fram och bökar i dina utlagda beten, sen kommer det in större fiskar som typ braxen mm och tar för sig. Allt detta hör, ser och känner karpen, som sen kommer in och kör bort de andra fiskarna och sen tar dem över kalaset. Du fyller bara på och har en vansinneshelg framför dig med 10 runs eller mer och det är inte ovanligt att karpen skiter ut partikelsmörja på din matta ... de älskar dessa beten och jo mera du kan blanda ihop och jo flera storlekar på dina beten, dessto bättre blir det.










1 kommentar:

  1. Då skulle man i princip kunna Mjölksyrajäsa (fermentera)sina beten. Om du inte har kunskap om detta kan du ju GoogGla på ämmnet.

    el så har du grunden här :http://www.matvision.se/artikel.php?id=25

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.