torsdag 29 september 2011

Kallvattensbeten och svar på era frågor.

Jag får massvis med frågor nu var vattentemperaturen sjunker mer eller mindre för varje dag som går. Hur mycket ska man mäska? Hur stora boilies och vilka boilies ska man använda? Hur går man från varmvattensboilies (Fishmeals) till boilies för kallare vatten, typ fruktiga och kryddiga boilies? Fungera partikelbeten fortfarande och hur mycket partiklar, ska man i så fall lägga ut? Flera av er har läst om Scaling down your gear i engelsk press och nu undrar en hel del av er, om det är nödvändigt i svenska vatten, som inte har samma fisketryck som de engelska. Som sagt väldigt många frågor och jag har talat om för er alla via mejlsvar att en sammanfattning kommer här på bloggen och här är vi nu, så håll tillgoda och jag hoppas att det hjälper er in på rätt spår, om inte, får ni återkomma till mig genom mejlen.Hur mycket du ska mäska beror på många faktorer, väder, antal fisk, fiskens beteende, hur länge du ska fiska, är det en längre kampanj du håller på med eller är det bara för att fiska över en helg eller bara för ett dagpass.? Det är lite svärt för mig att veta, men vädret är oftast den stora boven till att det blir fel och likaså mängden mäsk du lägger ut. Har du mycket hungrig fisk, så tror jag inte att du kan övermäska..öh, inom rimliga gränser. Karparna fyller upp fett och energiförrådet just nu och de hamstrar, så att säga inför den kommande vintern och med de varma dagar vi upplevar just nu, så är 5 kilo blandade pellets, partiklar och boilies inte för mycket, om du lägger ut detta var annan dag under en längre tid, inför en längre kampanj. Ett kilo mäsk räcker gott var annan dag, om du bara ska ha en enkel övernattning i helgen eller bara fiska från morgon till kväll.

Jag använder sällan boilies över 15 mm i mitt fiske och jag går ner i storleken under höst/vinter till boilies mellan 8 - 14 mm. Bara synen av 2 stycken 20 mm boilies monterad snowman style kan mätta en karp vid bara åsynen av betet. Små boilies och krokbeten, små partiklar som Vete, hampa, Adzukibeans och Mung Beans mm, är det bästa, massor av beten, som inte fyllar upp fisken och läggs det väldigt utspridd, så håller det kvar fisken i flera dagar på mäskplatsen. Ha koll på vädret varje dag, blir det kallare, så minskar du din mäskmängd. Nu var vi har ett litet inslag av brittsommar, så lägger jag ut en 5 liters hink med godsaker var annan dag, men väldigt lite under tiden jag fiskar. Efter mitt avslutade fiske, blåser jag ut en 5 liters hink igen och fortsätter således, men minskar allt eftersom att det blir kallare längre fram. Om jag gör fel eller inte, får du med tiden se här på bloggen. Grunden till att du ska hålla koll på vädret är att karpen märker av väderleksförändringarna, långt före SMHI gör det och de frossar alltid i sig kopiösa mängder, innan väder blir sämre till deras fördel, det är inbyggt i fisken, det ligger i generna hos fisken.

Scaling Down! Behöver vi går ner i krokstorlek, minska brottstyrka på våra riggar, använda mindre beten mm? Ja, jag tycker det, jag har fiskat efter karp under ganska många år under den kalla perioden från hösten och fram tills isen lägger sig och jag har märkt vilket som är bäst. Vattnet blir klart och fisken har kanske varit under en viss press under hela året, växtligheten blir mör och slutligen ruttnar den ner. Vi behöver inte 0,38 mm lina, 25 lb rigmaterial, 3 lb spön och 4:ans krokar för att landa dem, mitt eget fiske sker med 0,25 - 0,30 mm mono, krok i storlek 8 - 12, små beten eller som störst en snowmanpresentation, 15 - 20 lb materialer, 3 oz bly och spön med en 2 ½ lb testkurva och en parabolisk aktion. Dessa grejor räcker gott och väl för detta fiske under hösten och vintern. På grund av vattnets klarhet, så är det en stor fördel om du camoflerar dina tackel och riggar, så mycket det går. Jag säger inte här att det är absolut nödvändigt, men det känns bättre och jag har oftast bättre resultater än andra. Helt fel gör jag definitivt inte eller hur?

Hur märker man om sina varmvattensbeten inte fungerar längre och hur börjar man introducera beten, som är gjorda för kallare vatten? De flesta fishmealboilies fungerar numera året om, tillverkarna har insett att man kan göra dem till året runt beten, men i fishmeals finns det alltid en viss mängd olja och denna olja kommer att koagulera i kallt vatten och doftspridningen blir inte den samma. Samtidigt avtar karpens metabolism drastiskt och den kan inte tillgodose alla ingredienserna i en fishmeal och det märker karpen ganska snabbt och söker därför efter annan föda, som är lite mer lättsmält. Här kommer birdfoodboilies och boilies med lite lättare ingredienser in i bilden, beten som är lätta att smälta för karpen, beten som släpper ut doften bra och oljahalten är nere eller så använder man sig av winterised oils. Jag har märkt att det börjar bli lite problem vid en vattentemperatur runt 11 - 12 grader, då avtar ofta aktiviteten på fishmealbolies, men har du bra fiske, så ska du inte ändra något, bara kör på. Men märker du att det börjar avtar lite på aktiviteten, genom färre napp mm, då är det dags att introducera lite andra boilies och bästa sättet är att blanda i fruktiga och kryddiga boilies under tiden du mäskar mellan dina fiskepass. En tredjedel av dessa boilies första gången, halva mångden under nästa mäskning och sen ökar du sakta mängden och minskar mängden fishmeals. Gör detta över en period av en - två veckor och dela gärna de nya boilies i mindre bitar, så de spridds ut och karpen hittar dem lite här och där.
Partikelbeten fungerar året runt, men i små mängder och bland de bästa du kan använda är Hampa, Tiger nuts, Adzukibönor, Vete och Mung bönor. Se upp med mängden av dessa, för mycket Hampa vill prägla karpen till att den inte tar något annat. Tigers i för stora mängder vill mätta karpen och det samma sker med Vete och Adzuki/Mungbönorna, lite och ofta är rätt melodi här. Vanlig burkmajs fungerar alltid och överallt, ska du mäska lite tuffare under den kalla årstiden, så gör det med så kallade Low Oil pellets, som löser upp sig ganska snabbt. Ett tips till er som rullar era boilies själva, är att göra en deg på 1 kilo med samma mix som era boilies, men ha dubbla mängden flavours i denna mix. Montera det minsta munstycke på din baitgun (6 - 8 mm) och tryck ut hela degen på en skärbräda och sedan hackar du upp degsträngen i väldigt små bitar, typ 4 - 5 mm i storlek. Dessa bitar ska inte kokas, utan bara torkas inomhus i en vecka och du får pellets, som har en bra doft och som klarar sig längre i vattnet, än dina vanliga köpte pellets. Du får långtidsverkande pellets med samma doft som dina krokbeten och det går fort att göra. Supereffektivt!


Jag ska avslutningvis ta lite kring dagens bilder: På översta bilden ser du lite olika ingredienser för en bra sammansatt glugg till dina krokbeten. Men du kan experimentera hur mycket du vill, låt fantasin spela ut, glöm dock inte att skriva ner, vad du har blandad inför framtiden, så kan du alltid göra samma glugg igen. På nästa bild ser du 100 ml flaska med min reservglugg, den består av 60 % SBS Corn Steep Liquor, 15 % SBS Tortilla flavour, 15 % SBS Spicy Meat Ethyl Alcohol Flavour, 8 droppar SBS Black Pepper Oil och 4 droppar SBS N-Butyric Acid. Det blir en kryddig blandning med en hint av köttdoft och karparna kan inte låta bli mina dippade/gluggade beten. På nästa bild har vi egna pop - ups gjorda på Mainlines Polaris pop - up mix och den gula färgen syns bra och doftsammansättningen är inget man kan beskriva, utan man ska känna denna fruktansvärd fina doft, som karpen älskar. På nästa bild, mina absoluta favopops, igen gjorda på Polaris pop - up mix och Mainlines Fruit - Tella flavour, som jag anser vara en av de absolut mest effektivaste, som någon betesfirma har fått fram till dags datum! Sista bilden är från förra vintern, var jag hade ett bra race under 9 helgers fiske, tyvärr bara dagtidspass, men 26 säkra indikationer och 23 landade visar att mina beten, grejor och vad jag predikar för dig, fungerar till 100 %. Jag hoppas och tror att mina resultat denna höst/vinter kommer att bli minst sagt lika bra, om inte bättre. Only time will tell och jag hoppas du är med mig! Jag ska inte pressa dig/er till att sitta eller ligga ute under den kalla årstiden, var fisket är betydligt trögare, men jag tycker nog att allt för många lägger karputrustningn på hyllan alldeles för tidigt, det finns så mycket mer att hämta och min sässong är alltid för kort. Jag kommer att skriva mer om mitt höst/vinterfiske och mitt syfte med detta är att skapa inspiration och kanske, kanske finns det någon av er, som vill fortsätta, så länge det går.












Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.