tisdag 27 september 2011

Preparation of my wintercampaign.

Det drar ihop sig till min höst/vinterkampanj och det återstod lite att göra på den tilltänkta platsen, innan man kan börja lägga detta pussel. Jag lade detta pussel rätt förra året, men gjorde inte det som jag från början hade planerad, nämligen att fiska även under natten, alltså hela helger. Det var dumt och det kostade mig troligen ganska många karpar och den blunder tänker jag definitivt inte göra om igen. Höstträffen visade mig att fisken är i området och det är bara att förbereda allt minutiöst och sen bara vara där, när det händer, mycket mer än så, kan man inte göra. Lite homework förstås, som att analaysera resultaterna man har haft och under vilka väderförhållanden och tidspunkter, som fångsterna har skett. Allt detta är klart och likaså utrustningen, det är lite beten på väg till mig i dagarna, men sen är det bara att släppa loss tyglarna och ge järnet så länge det går.Platsen före och efter mitt besök, jag var tvungen att lägga ett par timmar på platsen, något man har igen under resten av året. Det var buskar och grenar i vägen, det var fullt med skit i vattnet framför platsen, var spöna ska stå och det var lite grenar i vägen, när man skulle kasta. Det mesta gick ganska snabbt, men att såga grenar med ett långt skaft och ett halvtaskigt sågblad, det var helt fantastiskt att få uppleva. Det gick dock till slut och platsen började se riktig bra ut ur fiskesynpunkt och vi kan numera använda platsen under Fish - ins och nästa höstträff, var vi fiskar i 2 - mannalag.

Nästa steg på programmet, var att hugga bort alla synliga rötter som var nära att ge mig ett benbrott, ett par gånger under senaste höstträff, yxan och jag gjorde vårt bästa och sen var det dags att bära lite sand i hinken! Blöt sand ska det vara, det är tyngst och det sätter sig ganska bra över rötterna och efter ett tag hade platsen, en fin och svag lutning ner mot platsen för spöna och jag hade numera armar, som hade gjord vilken Orangutang avundsjuk! Jag ser även på högre bildhalva, att jag har en liten chans att skapa mig en karriär inom kommunens gatukontor, fan va najs det blev till slut.

Jag hade koll på läget innan, men man vill gärna se vad som pågår under ytan och SmartCast lodet, var självklart med på denna resa. Det fanns fisk över hela det djupa partiet och även inne i närheten av näckrosbältet och det var nog en salig blandning av Mört, Regnbåge och Karp, som stod härinne i en större klunga. Fisken var här och nu var det bara att ta fram markerspöet och få fram rätt avstånd och sedan sätta linan i spolens linclips, därefter mätte jag upp samma distans på spodspöet och sen var det dags att spodda med mina Orangutangarmar. Allt hamnade i exakt på samma avstånd och spridningen var mycket bra och det gick väldigt lätt att kasta efter allt grovarbete och jag undrar nu hur långt en Orangutang kan kasta med ett spö, efter lite övning, 600 meter? 800 meter? Slynans pappa är Chimpans och slynan kastar som längst 39 meter, oavsett vilket spö man ger honom? Är långa armar det samma som långa kast? Tveksamt, då hade den röde varit World Champion sedan 1922, då han föddes!

Nog om apor, nu tar vi en titt på själva spoddningen, har du linan fastsatt i spolens linclips, så kommer spodden inte längre ut och det gäller bara att ta ut en position i bakgrunden t ex ett högt träd eller ett annat fast föremål och kasta mot detta lagom hårt, så att spodden precis stoppas av linclipset, det funkar i alla väder! Wychwoods Dispatch Spod rod med en Okuma Axeon 90 fylld med 0,30 mm lina och en braided chockleader, har blivit lite av mina favoriter när det gäller spoddning. Grejorna passar suveränt ihop och allt går snabbt och smidigt med en spodd i mellanstorlek, som klara ca 250 gram beten per load.

Spodmixen per mäsktillfälle blir ungefär en halv 5 liters hink och det består av blandade pellets, Chilitigers, Chillihampa och lite groundbaits som ger lite cloudeffekt och doftspridning av mindre partiklar i vattenkolummen mellan bottnen och ytan. Pelletsen får suga upp all vätska innan jag spoddar och jag tillsätter alltid en liten skvätt hampojla och lite hårda pellets innan första spodden går iväg. Efter att ha spoddat ut denna mängd, lägger jag ut ungefär ett kilo med väldigt spridda boilies i olika storlekar, allt från 8 - 15 mm och en salig blandning av olika dofter. Detta gör att karpen verken vet ut eller in och i 99 fall av 100, så rensar den bara platsen och vet inte vad som är farligt eller inte, något som kommer till min fördel senare under fiskets gång.

Bottenförhållanden: Det finns inga grova features, bara en sakta slutande botten från land och ut till 5,6 meters djup och vid 5 meter blir det plant som ett golv. Bottnen är relativ hård, ren och fri från bråte, jag fiskar inte på de hårda fläckarna, utan bredvid dessa, i dem så kallade Silt pockets, som är fulla av naturlig föda som Bloodworms och moluskar mm. På grund av denna bottentyp använder jag allt i Silt colour, när det gäller mina riggar och tackel, allt är svart, förutom mina beten, som ska synas bra och ha en stark doft, som dödar den fula doften som den svarta dyn har. Det funkade förra året och det kommer att funka i år också.

Utrustningen: Då jag fiskar på öppet vatten och på gångavstånd, så behöver jag inte några särskild grova spön för detta fiske, snarare tvärtom! Jag använder 12 fots spön med en parabolisk hel eller halvaktion och de har en testkurva på 2 ½ lb och dessa spön med en 0,30 mm mono räcker gott och väl till mina 3 oz bly och Curve Shanx, Muggas och Owner FLB´s i size 8 och 10. Larmen är Delkims, som ställs på högsta känslighet och mina Gardner Mini Bugs kommer att visa mig det mesta, som häder vid mina krokbeten, genom att du kan låsa fast dem på linan med linclipset. Jag går inte in på alla andra grejor, som jag har med mig under detta fiske, allt är klart, allt står färdigpackat, pusslet börjar snart bli klart för att läggas, jag tror jag har alla bitarna framför mig och snart är det dags att lägga ihop alla bitarna och hur pusslet ser ut, det kan ni följa under hösten fram tills isen stoppar mig!

Har jag glömt något här? Jo, jag kan nämna att mängden mäsk och boilies självklart kommer att minska allt eftersom vattentemperaturen sjunkar eller om jag märker att fisken inte riktiga "hänger" med i mina svänger. Dock kommer jag att mäska varannan dag fram tills fisket börjar och därefter varannan dag mellan fiskepassen. Jag ska även nämna att jag varannan gång jag mäskar, slopar mina Chillitigers, som kan och vill mätta fisken, de bytts ut mot krossad Tonfisk i vatten eller olja och en större mängd salt, två ingredienser som karpen älskar mer än mycket annat och det verkar nästan vara lite vanebildande. Under själva fisket blir det bara 10 spridda boilies och en spodd per spö och mitt krokbete omges av en liten bag eller stix, som ska dra karpen till just mitt krokbete. Efter varje landad fisk, lägger jag alltid ut samma mängd igen, då jag inte vet hur mycket fisken har ätit och jag mistänker alltid att mitt krokbete, var det sista som fanns kvar i just det området. Detta har alltid fungerat bra och det kommer att fungerar även i år och i framtiden. Vi har en regel inom vårt syndikat som säger att man kan inte boka/mäska upp en plats, utan först till kvarn gäller! Jag håller mig till reglerna som jag själv en gång i tiden skrev ihop, men jag kan väl be om lite respekt för min sattsning eller?












1 kommentar:

  1. Kanske onyttigt/nyttigt vetande.
    Smartcastgivaren har en vinkel på 90 grader, efter lite räknande kom jag fram till att man ser en cirkel (botten på givar konen) med en diameter dubbelt så stor som vattendjupet.
    Så på 2,3m ser du en yta med 4,6m i diameter.
    Inte optimalt om du letar små features då ekolodet bara visar det grundaste djupet inom det området.

    Intressant läsning om ekolod och vad dom visar
    http://www.teamlillamy.se/content_tekniska_tips_ekolod.php

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.