Novembermörkret är över oss, det har väl ingen missat och det är mörka dagar och kolsvarta nätter. Så kommer det att vara tills första snön kommer ner och lyser upp vår tillvaro, men hur är det nere i djupet hos karpen? Det är mörkt, väldigt mörkt och jag tror att karpen går över till att förlita sig mera på sitt luktsinne och med tanke på att de ställer sig i de varmaste vattenkolummerna, som kan finns en bit över bottnen, så behöver vi att ha något som viser dem vägen till våra krokbeten. Jag är inte expert på detta område, långt därifrån, men jag har märkt en tendens till att karpen föredrar mindre beten och gärna något som syns bra, men de får inte vara för stort.

Små beten, som dubbla 10 eller 12 mm har tagit över den senaste tiden i mitt fiske och ibland tas en större 15 mm boilie. Det går bra med 2 x 12 mm boilies fortfarande, men man vet inte riktigt vad de föredrar till nästa pass, som blir till helgen, mycket kan hända under en veckas uppbehåll i fisket, oavsett vad du fiskar eller mäskar med. Jag har även gått ner på lite tunnare riggmaterial, som typ Power Pro i 0,19 mm och Krystons Merlin och Silkworm i 8 och 10 lb, samt Gardner Sink Skin, som jag stripper helt från coating. Varför? Jag vill ha tunnare materialer, som ger dessa små betespresentationer, en så naturlig rörelse som bara är möjligt.

De senaste 5 - 6 karpar har jag fått på en 10 mm boilie med en 6 mm pop - up, denna lilla minisnowman har varit det ända, som de ville ha och pop - up boilien ska var i gul, orange eller lila fluorofärg. Krokstorleken har de inte bryt sig om och jag kör oftast med Kordas Curve Shank eller den liknande Kamasan Carp Maxx och knuter dem, som du ser här. Jag kan tycka att dessa små färgklickar mot den svarta bottnen borde skrämma eller åtminstone varna fisken med tanke på, att jag har suttit 10 pass på exakt samma ställe och plockat fisk under 9 av dessa fiskepass, men inte. Det ända de har ändrad på är tiderna på dygnet var de intar föda och sen att de går på mindre betespresentationer, men de kanske ändrar sig till något annat innan isen stoppar min framfart? Det får de gärna göra, jag tar utmaningen och försöker att ligga steget före, så gott det går och än så länge har det gått bra.

Riggarna här bland dessa bilder är gjorda i demosyfte och de är inte klara för fisket, de ska göras svarta och krokarna ska ha en matt ton, så inget syns annat än mina beten. Fakemajs i fluorofärger fungerar också bra, som ett riktmärke för karpen, jag använder endast fakemajs som flyter och den lilla flytkraften hjälper till att balansera boilien så pass, att den står något så när bra på bottnen och syns uppifrån och jag tror även att flytkraften gör att betet flyger lite längre in i karpens munn och det ger ett bättre hookhold. Åtminstone har dem flesta hookholds varit bra och tappade fiskar är numera nere på en acceptabel nivå = inga under senare tid.

Jag har även lekt lite med dessa så kallade flytande rubberboilies eller Everlasting baits, som en del betesmärken kallar dem. Jag fann senast jag var ute att en 8 mm rubberboilie balanserar 2 stycken 10 eller 12 mm boilies på ett sätt, att de sjunkar sakta ner i en vågrätt rörelse och lägger sig på den mjuka dyn och detta bete ger två stora fördelar, det sjunker inte ner och det syns bra och samtidigt, så har karpen svårt att spotta ut det lite längre betet snabbt. Det vänder sig lite för sakta i fiskens munn, innan den hinner spotta och under tiden gör blyet mig en tjänst, nämligen att få kroken till at pricka fisken.

Två mini pop -ups gör samma sak av det hela och de balanserar en 10 mm boilies, så den sjunkar sakta och ställer sig som en snowman på bottnen. Den lilla ändringen kan göra underverk under en trög dag, var man sitter och tiggar efter ett run. Det kan vara så att fisken inte är van vid detta eller så är det nyfikenheten som tar över, vi måste inse att karpen kan vara pillig med våra beten, den spottar väldigt snabbt, men den har inte vår fina motrorik och fingerfärdighet i munnen och det blir dens downfall i de flesta situationer. En del fiskar tar betet och skakar sig för att få ut betet eller ska vi säga det otrevliga och jag lovar att det sker. Theres a whole lot of shaking going on, som Jerry Lee Lewis en gång i tiden skrev, var han karpfiskare mån tro? Men det sker även en massa Sucking and Blowing och man vet aldrig hur fisken riktigt gör och därför har jag med, hur jag knuter mina riggar här på högre bildhalva. Översta kroken är knuten KD - style och den tar hand om the shakers och den nedre kroken är knuten Knotless - style med 10 varv ner på kroken, du bibehåller fortfarande en viss grad av aggresivitet på detta sätt och den naglar fast alla som suger och spottar, stillastående på platsen. Jag har märkt att det kan vara stor skillnad på runnen, en del är bara en lång ton utan några bleeps före och det är oftast en fisk som har skakat fast kroken, var däremot ett par bleeps innan runnet, viser att kroken oftast sitter klockrent i underkäken och jag är övertygat om att denna fisk stod stilla rakt över betet och sög och spottade, tills kroken äntligen hamnade rätt. Man ska veta att fisken inte prickar sig första gången, de har de flesta som sett diverse undervattensfilmer nog insett!? På tal om knuter, ska du använda dig av dubbla beten eller en snowmanpresentation, så ska du göra din hairögla, så pass stor eller lång, att knuten hamnar mitt i det nedersta betet, knuten gör att dina beten inte separerar sig, utan sitter tätt ihop. Denna styvhet gör det svårt för karpen att vända betet snabbt i munnen. Jag har lite funderingar på att implementera en bit styv nylon typ Amnesia i mina hairs, det räcker med 3 cm styv nylon, som håller betena ihop och stela, om det är en fördel eller för krångligt, vet jag inte, men jag ska testa lite och se hur det fungerar och blir det bra, så ska ni självklart få veta det längre fram. Men, men fram med den lilla Splicing needlen, dina små boilies, ta reda på vilka färger på dina minipops, som går bäst och landa dig ett par fina höstkarpar, innan det är för sent. Gå ner till tunnare material och senare kanske du får gå ner i krokstorlek och glöm inte att testa olika längder på hairs och själva riggen, mäska ett par gånger under veckan och lite och ofta under själva fisket, ligg ute i novenberfrosten - Blir du trött på att höra detta? Inte jag, jag älskar detta!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.