tisdag 3 januari 2012

No more blunt hooks!

Stanna upp och rannsaka dig själv, hur ofta kollar du din krokspets efter en landad fisk eller under ett betesbyte? Bara du vet svaret på den frågan, men jag vet att väldigt många gör inte detta eller glömmar det och detta kostar dem fisk.

Fisk som inte krokar sig eller ramlar av under fighten och det kan du lösa genom att alltid kolla skärpan på dina krokar och om de är ovassa, så kan du kanske rädda kroken eller rent av byta ut den mot en ny.

Dagens krokar är bra och dyra, en del håller skärpan väldigt länge, beroende på vilket typ av botten man fiskar över. Sten och lerbotten, samt småfisk, som hela tiden attackerar och flyttar runt ditt bete, skadar krokspetsen. Krokar med en rak spets är de mest ömtåliga på dem nämnda bottnarna, medans en krok med beaked point klara detta bättre.

Sen finns det krokar som inte går att vässa upp igen på grund av stålets härdning och dessa måste du byta, men de flesta klarar en liten finputsning med en fil och det är just detta, jag vill komma till i detta inlägg.

För bästa resultat behöver du ett förstoringsglas och en fil med väldigt små fina tänder som inte tar för mycket på krokens gods.
Jag har valt ett förstoringsglas med lyse och det gör det möjligt att renoverar en ovass krok mitt i natten om olyckan skulle vara framme. Jag har gjord en hållare till förstoringsglaset och ibland sätter jag fast förstoringsglaset med kardborreremsan, som håller mitt spö ståendes mot Bivvyn/Sheltret och det fungerar bra och man kan stå upp och fixa kroken snabbt. Lyset i dessa förstoringsglas är så pass bra, att man har ett väldigt bra ledljus, om man skulle ha glöm t sin pannlampa eller batterierna tar slut.
Filen jag använder är en liten plattfil med den finasta grovheten eller vad man nu kallar det, det kostar runt 60 kronor per styck och håller i många år framöver, men bara om du ger dem ett tunnt lager med olja. Gör du inte det, så kommer snart din fil att bli röd av rust och den blir snabbt odugligt att fila krokarna med.
Tyvärr lyckades jag inte riktigt med vänstra bildhalva, men denna Kamasan B 200 är spetsen nästan borta på och det gjorde jag med flit för att bevisa filens funktion och hur det funkar. Fila alltid upp mot krokspetsen och använd tummen som stöd för kroken, du ser här med pilen hur jag menar.

Fila lite och kolla skärpan mot en nagel, glider krokspetsen mot naglen, så finns det ingen skärpa och du får fortsätta med ett par extra drag med filen. När du filar, ska du alltid fila på båda sidor av spetsen, så kroken i princip blir trekantig, det gör att krokspetsen blir vass och den penetrerar fiskens munn snabbare.
Här har du samma krok och skärpan är tillbaka till ursprunget, om du tittar noga, så ser du att krokspetsen är slipad på sidorna och inte på framsidan eller baksidan var hullingen sitter. Gör dig en tjänst att kolla dina krokars skärpa redan när du köper dem och även krokarnas form, alla är inte alltid supervassa och i samma form i paketet!

Det finns lite av ett dilemma med dagens priser på krok, jag har faktiskt kollat en del krok i butiken och lämnat tillbaka krok, som inte håller måttet och det till butikansvariges stora förvåning. Vad ska man göra? Betala mellan 5 och ibland 8 kronor för en krok, som är ovass eller har dåligt utformning jämte dem andra i paketet? Aldrig i livet, Never in my life! Mina pengar är det minsann inga fel på och då ska det inte vara fel på mina varor!

Vassa krokar prickar och landar flera fiskar, så är det bara och bryr du dig inte, så är det du som blir lidande till slut, inte vill du väl vänta 14 timmar på ett run från en karp, för att sedan tappa den på grund av din lathet, krokens ovasshet eller dåliga form...Tänkte väl det och därför fick ni detta inlägg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.