Snart stundar den tiden, var isen försvinner, solen börjar värma upp våra vatten, sinnen och karpen, det blir vår och just under denna tid behöver karpen, alla mineraler den kan hitta.
Ett viktigt ämne för karpen är salt och det kan vi bjuda på till väldigt små kostnader och Karpen går fullständigt banana, över detta ämne, som för oss fungerar som en smakförstärkare.
Innan vi fortsätter med dagens ämne Salt, så ska vi hela tiden tänka på att för stora mängder kan och vill vara skadliga för karpen, precis som det förhåller sig med oss människor, för mycket salt är inte bra - Lagom är bäst!
Du kan börja med att salta dina boilies eller andra beten redan nu, lägg ner dina beten i havssalt, som visat här och låt dem ligga, tills du ska använda dem, jo längre, jo bättre och jo saltare blir dina beten.Dessa har legat i ca 3 - 4 månader och man ser klart och tydligt, att saltet har sugit sig fast på ytan och en del har trängt in i dessa boilies, precis som vi vill ha det, innan användandet av våra beten.
Dina beten blir hårda och du kanske får använda en liten borr med en liten diameter, för att få dina beten på din hair - rigg?
En stor fördel på våren, är om du har möjlighet för att mäska med salt, ta det lugnt, en större spodd per spö eller område per spö räcker gott och väl. Saltet smälter undan för undan och sprider ut sig bland bottnens dy, sand och sten och karpen gräver upp bottnen, i sin iver att få salt.
Planera vart du ska fiska och lägg ut spodden tom och klipp upp din lina, så du hela tiden har rätt avstånd. Ta ut en riktpunkt i bakgrunden, som är fast t ex ett hus, ett träd eller en telefonstolpe. Lägg en spodd med salt 2 - 3 gånger i veckan och jag garanterar dig, att karparna kommer in och bökar på platsen.
Har du ingen möjlighet för att mäska med salt, så är det inte hela världen. En liten PVA - bag med salt, ger samma effekt, karpen kommer och tar för sig.
De är så ivriga, att jag inte tror att det är något annat, som driver dem, det är inte hunger, det är ett genetiskt begär, som sitter inbyggd sedan tidernas morgon.
Använd antingen saltade eller osaltade beten till din saltade bag, jag vet att det nu kanske sitter något och säger, att salt löser inte upp PVA - produkter. Helt rätt om PVA - bagen blir dränkt i saltad vatten, då löser den sig inte, men den gör det i kontakt med sötvatten.
När du lägger ut detta på bilden, är PVA - bagen torr och i samma ögonblick, den kommer i kontakt med sötvatten, så börjar PVA - bagen att lösa upp sig, så det är ingen fara med detta!
Skulle du vara tveksam, så prova att lägga lite partikelbeten i saltad vatten en stund och därefter gör du en bag med dessa, det fungera bra och bagen löser inte upp sig. Lägg nu bagen i en skål med kranvatten och nu löser bagen upp sig.
Det sker i samma takt, som kranvattnet tränger undan, eller späder ut saltvattnet, gör även en bag med salt och lägg ner den i en skål med kranvattnet och det löser sig och dina små tveksamheter är borta för alltid.
Så här är vad du har liggande i ditt swim, saltet som karpen behöver och vill ha, och mitt i prick ligger dina oemotståndliga beten, det blir med andra ord inte bättre än så och resten kan du!
Tonfisk på burk, antingen i vatten eller som visat här, i olja är ett effektivt lockmedel för karpen. Det är inte bara det goda fiskköttet och oljan, som karpen vill ha, det är även sältan i dessa burkar, som lockar.
Salt och starka kryddor är här för att stanna och du bör ha båda i dina spodd och stickmixer under hela året, dock främst under våren och resten av den kalla årstiden.
När jag gör stickmixer med Tonfisk, tillsätter jag en stor matsked med salt per Tonfisksburk! Ut över detta tillsätter jag också Chilipeppar, Svart peppar och Cayennepeppar och mina fångster har ökat markant, sedan jag började med detta.
Det kan tyckas mycket salt och krydda för denna mängd mix, men jag håller alltid mina sticks i denna storlek, det blir inte så mycket kvar till karpen, efter att min stick har löst upp sig och småfisken har varit framme.
Småfisken äter en del och sprider ut det hela runt mitt krokbete och salt - och kryddoften, hänger kvar i vattnet och i bottensedimentet. Karpen, som kommer till bordet lite senare, letar och bökar på platsen och den tar mina krokbeten, 9 ut av 10 gånger och det är jag rätt nöjd med.
Jag började med salta beten för över 8 år sedan i Linéasjön, på ett tidspunk,t var det inte var så förfärligt mycket karp i sjön och den först påhälsningen av alla, kom från Halftail, en tidig vårdag vid Hemmet.
Det har blivit många karpar sedan den dagen, på saltade beten och jag märkte väldigt snabbt, hur effektivt det var.
Jag testade med att salta en fläck och fiskade ett spö här, medans två eller tre andra spön fiskades osaltade, så att säga och som ni redan har förstått, så var det de saltade beten som togs först.
Året efter var det dags att testa detta i Black pool och efter ett par gånger med spodden, så tog det mig bara 10 minuters fiske, att landa denna skönhet från sin buske och jag var än mera övertygad om saltets betydelse i mitt fiske.
Jag har sedan dessa två fångster, rivit sönder flera vatten med saltade spots, saltade beten och saltade bags och sticks. Ett sätt har många gånger varit att jag har lokaliserad karp en bit ut från land och slängt ut en näve med Havssalt och satt mig och väntat in dem.
Flötet kastas ut för långt och sakta vevas flötet på plats och brödbiten har blivit tagen av en karp inom 5 minuter! OBS! Loda djupet noga innan du lägger ut saltet, så allt är klart!
Många av fjolårets 182 karpar föll, för salt av något slag i Rismåla och jag kommer aldrig mera att fiska utan salt i mina karpbeten, vare sig om det är partiklar, boilies, sticks, bags eller spoddmix.
Salt i mina beten är här för att stanna, salt är billigt och tar ingen plats i den annars så digra utrustningen, effektiviteten gör att jag åtminstone, aldrig kommer att vara utan salt. Vi ska dock bara tänka på att inte introducera för stora mängder för ofta, det kan vara skadligt för fisken på sikt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.