Det blev sannerligen ett uppsving på mejlen efter att Stefan och lilla jag, hade varit i Rismåla och fått lite fart på karparna. Frågorna var många och de flesta är besvarade via mejlen.
Men 4 grabbar från södra Skåne hade lite fler frågor och en av dem var, hur man kan få så mycket fisk på så kort tid och sen ville man veta vilken super - rigg jag använde.
Lokalisering är A och O i allt fiske och jag känner till Rismåla, sen gäller det att komma rätt och det gjorde vi. Fisket hade inte varit sig likt på ganska länge och någon gång måste de börja frossa lite, fisket var bra, men något frossande, vill jag inte påstå att det var.
Det finns en djungel av aktörer på marknaden som framställer riggkomponenter, alla dessa är av typen massproduktion och alla har inte koll på läget.Men det finns en handfull som är ledande på dessa småsaker, som typ Korda, Nash, Gardner, E-S-P, Fox och Avid och några till kanske och jag håller mig till Korda, Gardner och E-S-P i mitt fiske.
Använd komponenter från kända företag och i detta fallet som jag visar, så är det Gardner Tackle Covert Range.
På bilden ser du hur det ska sättas ihop, tubing i tailrubbers, sen leadclip, sviwel, speedlink och silicone sleeven, som ska över riggöglan och den låser fast din rigg.
Enkelt, effektivt och snabba byten av riggar och det är så säkert det kan bli. Se alltid till att du fukta allt, innan det sätts ihop.
Igen Covert Range från Gardner, men här har du ett leadclip, som låser fast din Qiuck Change Swivel med en liten plastpinne och det är lite säkrare och QC - swivlen ger snabbare byten av riggen.
Tailrubbers finns i olika färger och numera även i olika längder på marknaden, oavsett vad du väljer, så ska du fukta dem med saliv, innan du trycker fast dem på ditt leadclip.
Jag gillar Gardners Leadclips, som finns med slät yta och med små förhöjningar och båda är gjorda för att det tunga blyet ska släppa, om fisken skulle gå fast.
Du kan justera detta genom att trycka fast din tailrubber precis så mycket att det håller för att kasta och släpper direkt efter att karpen har krokat sig mot blyet.
Quick Change Swivels ger snabba byten av riggar och du täcker riggöglan och QC - swivlen med en sleeve. Jag gillar dessa och det går fort att byta till en ny färdig rigg med nya beten och en bag, det tar bara några sekunder.
Speedlinks ger också lite snabbhet i bytet, men det går inte lika fort. Jag fiskar alltid efter melodin: One bite, alltså en fisk och sen nästa, inte en stor röra med en megamäskning o s v.
Spridda boilies, bra presition i kasten, bra betesplacering, attraktion vid mitt krokbete och inga trasslade riggar.
Stefan fick se det hela i Rismåla och jag vet att han nickar igenkännande på huvudet, när han läser dessa rader.
Lekanden i storlek 8, de flesta har dessa, men passar de som de ska i dina leadclips? Jag är inte så säker på det och det bör du kolla, innan du börjar fiska!
Det blir lätt fel och det är ingen mening med att fiska med fel lekande, det blir bara problem för dig, som tror att du sitter bakom 3 effektiva Bolt - riggs, när det i själva verket visar sig sen, att du har tre semi - running riggs! Kolla!
Silicone sleeves för att dölja, eller låsa saker har alla, men Gardner har tre färger i samma paket och det gillar jag starkt, varför ska jag behöva köpa tre paket för att få tre olika färger?
Gardner Covert Range har silicone sleeves i Clay gray, Weedy green och Muddy brown och det täcker det mesta i vårt fiske.
Jag hade önskat den i Black silt, men på 5 - 6 meters djup, spelar det nog inte så stor roll och jag har aldrig haft problem och använder Weedy green på större djup under vintern.
Riggen jag använde i Rismåla, var gjord av Sufix Blend i 20 lb med en 5 - turn Knotless knot och sen en 2 mm bit riggtube på skaftet. Denna bit monteras alltid nere i krokböjen, för jag vill gärna se om en karp, har tagit mig i röven under natten eller inte!
Nu gick det aldrig så långt, utan alla takes var runs med stort R och alla karpar satt som gjutna, förutom den som gick fast. Kroken var en Solar Stronghold Longshank i size 6 och jag var mycket imponerad av kroken måste jag säga.
Karpen som gick fast rättade kroken lite och fick sin frihet och på de 6 karpar, som jag tog på högre spö, så räckte det med att slipa kroken med ett par strykningar.
På tal om karpen som gick fast, så blev både jag och Stefan, som är en hardcore piker, imponerad över Solacelinans styrka, den är otrolig stark och för 99 kronor per 1000 meter, så finns det ingen återvändning för betala mer, en superlina till ett mycket bra pris!
Lika viktig som lokaliseringen av fisken, lika viktigt är det att ha ett bra bete, som karpen vill ha och som gör karpen nytta. Du ska skaffa dig ett bete, som du har förtroende för och inte fara runt bland allt, som finns på marknaden.
Det är så lätt att blanka en helg och skylla på betet och sen byter man igen och sen är man inne i Ekorrhjulet. Har du ett bra bete och placerar det på rätt plats, så fångar du karp!
Är du inte noga med lokaliseringen av fisken eller inte känner till vattnet, så finns det en risk att du blankar och det är inte betets fel, utan ditt.
Ge dina beten en chans, använd insidan av huvudet, mäska och planera ditt fiske och du kommer att lyckas, nästan varje gång, jag lovar!
Alla blankar! Så är det bara, vi måste inse, att vi jagar ett levande djur, som när som helst kan få för sig nya saker i sin livsstil och det gäller att ligga steget före, inte efter.
Var noga med din placering av ditt bete - Attityden "Att det duger" finns inte i mitt fiske och jag kastar tills allt ligger rätt och det sker oavsett, om det är dag eller natt.
I Rismåla fiskade jag med ganska spridda boilies över vänster - och mittenspöet, det gav 5 takes. På högerspöet mäskade jag lite mera tight och placerade min rigg mitt i "tallriken" och det gav 6 takes och alla landades.
Vi började med ca 1 kilo Mistral I 40, som blandades upp med Crab Creme och det över tre spö och efter varje fisk lade jag ut 15 - 20 nya boilies, då jag aldrig vet hur mycket boilies den landade fisken har ätit.
Mina bags var uteslutande gjorda med boiliecrumb, då jag anser att de håller fast doften av en dipp längre på platsen än pellets. Pellets använder de flesta i gölen och jag vill gärna vara lite på avstånd från saker som alla andra gör.
Nu är jag inte som Hampus beskrev mig, en Gud! Alla som fiskar i ett vatten kan få bra utdelning då och då, men kännedom eller bra lokalisering underlättar för ett bra fiske och de där förbenade blankpassen minskar betydligt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.