tisdag 6 november 2012

Baits!

Till helgen ska det testas lite nytt i samband med pop -ups och jag gjorde 3 nya riggar, för detta under eftermiddagen. 

Principen är det samma som senaste riggen, som gav fisk i den gångna helgen, men jag ska ha en mjukare del vid kroken och olika längder på mina hairs, även Choddykroken är bytt mot en Gardner Covert Mugga i size 8.
Jag tror och hoppas att det kan ge lite bättre resultat och jag vet mitt misstag förra helgen, båda karparna, som blev av med kroken, den ena i håven och den stack snabbt och den andra klev av under drillningen.

Jag tror att felet var ett för stort bly, ett zipp - leads på 4,5 oz till en Choddy i size 8, rimligen bör det stora bly ha rivit karparna lite eller använde de blyet för att fria sig från kroken? Vet i fan vad jag tänkte på!
Nu är det mera supple, men fortfarande Gardners Sink Skin i 15 lb, olika hairs, samt en annan krok, som bör ha en bättre form och jag ska ner till 85 - 100 gram bly, det borde räcka med tanke att de som landades, hade 100 gram att släpa på under färden mot håven.

Jag ska även prova lite olika färger på mina beten och ska köra tre olika färger på tre spö, mest för att se om någon färg, sticker ut mer än andra.
En del har problem med längden på sina hairs och ett sätt att korta ner ett hair på en rigg, är att göra knutar på hairet, tills det passar för ditt fiske och dina beten.

Dessa knutar ser även till att din boilie sitter bättre på hairet och fiskar du med snowmans, så ska du se till att båda boilies sitter tight ihop. Karpen har svårt att spotta ut dessa långa beten snabbt.
Går vi åt andra hållet och ditt hair är lite för kort för exempelvis en snowmanpresentation, så har du Kordas Extenda stops, som finns i tre olika längder: 3 - 7,5 och 11 mm långa och med dessa bör du kunna få det perfekt.
Multi - riggen är perfekt för kalla vatten, ja, för det del hela året och här använder jag oftast Long shank krokar, som ger betet bättre frigång.

Riggen är så enkel och du hittar den på bloggen, 2 öglor, den ena större vid kroken och en mindre för att fästa i dina speedlinks.

Dina pop - ups kan du knyta hemma i värmen och ha flera storlekar och färger och prova dig fram. Knuten runt pop - up boilien, är en glidande stoppknut och du ska ha en 3 eller 4 mm rigg - ring på tråden, innan du gör stoppknuten.
Lägg öglan som bildas runt centrum på din pop - up och strama så hårt du kan och du ser här, hur det ska se ut. En pop - up sväller alltid lite i vattnet och denna knut glider inte upp.
Trimma knuten och värm trådändarna med en tändare, rätta till rigg - ringen, så denna sitter mot krokens rygg och träd på betet på öglan, som sedan läggs ut över kroken som du ser på föregående bild och justera frigången på ditt bete.
Ett annat problem ganska många har, är att Meshbagen inte löser sig i kallt vatten, den gör det, om du inte använder dipp eller annat, men tänk på att jo längre din bag eller stick ligger i dipp eller annat doftmedel, jo längre tid, tar det för den att lösa sig.

Undvik att ha knytarna på din bag eller stick vid krokspetsen, det kan och vill ställa till problem för dig och sitter det två slemmiga knutar av PVA kvar, när karpen tar betet, så kan dessa slemmbollar förhindra dels att kroken penetrerar eller att kroken inte vänder sig och får fäste!
Soaka eller glugga gärna dina boilies ett halvår innan, du ska vinterfiska, men doppa bara bag/stick lite och kasta ut, det räcker långt för att skapa intresse för ditt krokbete.
Tunasticks fungera året runt, men igen se upp med hur gamla de är, har oljan från tonfisken dränkt in PVA meshen, så kan det ta evigheter innan det löser sig, ibland mer än en dag i kallt vatten, så du är varnad!
Du kan dippa dina beten direkt och kasta ut, men doften har inte fått något bra fäste och det sveps snabbt bort av alla små undervatten strömmar som finns.

Att ha förborrade beten liggandes i dipp under en längre tid, är att föredra under den kalla årstiden. Dessa soakade beten, ligger alltså i dippen hela tiden och dessa beten kallas soakbaits.

Glugged baits är beten, som du ger lite doftmedel och skakar om tills de har sugit upp doftmedlet och blivit torra igen och betydligt hårdare.

Allt som dippas, gluggas eller soakas blir hårdare med tiden och det kan vara en fördel att förborra ett litet hål genom dina beten, innan de dränks av doft.
Christian Sylvander, mer känd som Slynan, använder till 95 % soakade pop - ups i sitt fiske och vi vet hur hans resultat ser ut i Hagasjön och det lilla han fiskar på hemmaplan, dessa hårda, starktdoftande beten fungerar, utan tvekan i de flesta vatten.

Två dagar till på kneget och sen sitter man ute igen med tre spö med pop - ups och ett spö med soakade fakebaits, som ska provas. Det ska även testas lite nya dippar, som jag har fått hem och dessa tar vi en titt på i morgon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.