torsdag 31 januari 2013

Så gör du en enkel glugg till sommarens fishmeals!

Fishmealboilies och fruktiga dofter har alltid varit en bra kombination, men det går minst lika bra med lite krydda och du behöver lite olja för att kunna rulla dessa fiskmjölsmixer. 

Vi slår därmed två flugor i en smäll här, då du kan ha dessa gluggs i din fishmealmix eller ha dem som ett konserveringsmedel för dina kanske, gamla boilies, som blev över förra året eller använda gluggen i din mix, när du rullar nya boilies.
Det hela slog mig igår, var jag rengjorde ett större antal burkar och jag bestämde mig för att göra 6 olika gluggs för sommarens fiske, alla med kryddor, som jag vet fungerar och som har gett mig fisk förut.
Huvudingrediensen i detta är Rapsolja, som inte stelnar i kallt väder eller i kalla vatten och i sommarvarmt vatten, löser den väldigt lätt och sprider ut sitt budskap.

Bland kryddorna i våra matbutiker, kan du använda vad du vill, ta och prova av det som du har hemma, det funkar oftast bra, här är det kryddpeppar, kanel och curry.
Här är andra kryddor, som jag har haft stora framgånger med och har du hela kryddor, så krossa dem lite i en mortel eller varför inte i din Korda Krusha, det blir bra.
Bland färdiga kryddblandningar, har dessa tre varit bäst och lite olja och en påse av dessa, tar inte mycket plats i din utrustning, så detta kan göras under fiskets gång på stormfräsaren. 
Jag häller 50 - 75 ml Rapsolja i en mindre gryta. 
 
 Här har jag valt en tesked curry och en tesked windaloo krydda för den första glugg.
Blanda det hela med oljan och värm sedan upp oljan sakta på spisen.
Det ska värmas sakta och under omröring och det får inte börja att koka, då bränns oljan och det blir hela förstörd.
Här är det precis på gränsen till kokning och det ska av spisen direkt.
Bäst resultat har du, när det precis sjuder i oljan och du känner direkt att det blir betydligt mer doft från grytan, nu tar du bort grytan från spisen och ...
... häller ner en matsked Soja, som dels ger det hela lite extra sälta och dels kyler ner din glugg, rör om lite med en sked och ...
... därefter är det bara raka vägen in i kylskåpet och här får det stå, tills det har kallnat helt.
Gluggen fylls på burk och du ser själv hur spicy det är och ser ut, detta håller sig i evigheter och det konserverar dina boilies under väldigt lång tid. Jo längre det får stå, jo bättre och starkare blir det!
Skriv alltid upp vad du gör, så kan du lätt gå tillbaka och samma samma glugg igen, se även till att du etikettera dina burkar med vad som finns i dem.
Ner med dina boilies, ge dem en ordentlig skakning, så allt täcks, visst ser det bra ut eller hur? Tänk även på att om du rullar dina egna boilies, så kan du använda dessa gluggs till att blanda med äggen och hela ditt bete genomsyras av kryddor och en olja som karpen älskar och vill du ha en färgat glugg, så är det bara att ta boiliefärg i önskad mängd, men blanda ner det, när gluggen har kallnat.
Här är gårdagens kreationer: Dill/Cayennnepeppar, Red Chili, Kryddpeppar, Nejlika och Kanel. Alla dessa har fungerat väldigt bra för mig.

Men Curry/Windaloo fanns i mina Fishmealboilies redan 1991 och den fina blandningen, gav mig 38 karpar på 72 timmars fiske i Hagasjön, det rann ur fiskarna!
Så får dessa stå till sommarens fiske, ge dem dem en skakning då och då, det är allt du behöver göra. Oljan konserverar dina beten, den dras in i dina beten och i sommarens badtemperatur, kryper oljan med sin kryddiga doft ut och det känner karparna and that´s all we need!

Glöm inte att rösta på Sveriges bästa blogg på www.fisheco.se , jag vill ha den fina overallen ;-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.