torsdag 7 mars 2013

Lite tips för vårens fiske.

Det är vår i luften och jag väntar bara på att få prova lite karpfiske till helgen och när som, kommer första karpen att vara landat i landet. Troligen kommer den från sydliga breddgrader, som sig bör, men man vet aldrig.

Vad jag vet är, att du kanske har hört dessa kommande tips många gånger eller inte alls och med facit i handen, så kan vi ha frost nätter en bra bit in i maj månad och den kylan, kan och vill påverka ditt fiske.

Som alla vet, så kan vi drabbas av 4 årstider under en och samma dag under denna tid och främst är det april månad, som är värst, ena stunden varmt och gott och i nästa stund kommer det regn, snö eller hagel ner från han däruppe.

Vi måste alltså ha bra skydd för detta och det viktigaste är dina kläder, som bör vara av flera lager, så du kan ta av och på dessa, allt efter vädret. Det gäller vid allt fiske under dagtid och en bra och bekväm stol och ett Shelter är lika viktigt som varma kläder. 

Fiskar du under längre pass, som en hel helg, så är det en bivvy, som gäller, en bra säng och din 5 - season sovsäck, ska med , den kommer att bli din bästa vän under våren. Varm mat och dryck är också väldigt viktigt, för att hålla dig varm och glöm för all del inte dina varma stövlar och fler lager med klädesplagg.
På morgonen var det frost och solen kom upp sakta över träden, 2 timmar senare kom det ett mörkt band på himlen och sen kom snön och den karpen, jag hade tänkt mig, försvann ut i sjön till det stället, var den trivdes bäst under dessa förhållanden.

Något som kan försvåra ditt fiske är, om du mäskar relativt hårt på en plats, i tron att det ska hjälpa dig under våren, det är inte riktigt så! Vädret är så oförutsägbart under våren och det gör att fisken sällan stannar på ett och samma ställe, det sker endast vid längre perioder av stabilt väder.

Du ska fiska där solen ligger på det mesta av dagen och du kan fiska grunt, karpen går in för att värma upp sig och leta efter föda i exempelvis gammal växtlighet.

Undvik kalla vindar, som kyler ner grundvattnet, då är det bättre att ha vinden i ryggen och sitta i på en skuggig plats. Vid ostabilt väderlek, är det bättre att inte mäska en plats, utan bara mäska och sitta där en halv dag och prova en annan plats under andra halvan av dagen, om den första platsen inte ger fisk.
Då det fortfarande är kallt i vattnet, så bör du skala ner dina beten och använda dig av mindre sticks eller bags. Bilden visar mina beten, bag och en 20 mm boilie, som referenspunkt.

Mäskningen ska ske efter metoden lite, men ofta och efter varje kontakt med karp och du kan mäska lite mer, innan du åker hem.

Fiskar du över hela helgen, så kan du leta upp lite spots i lugn och ro och mäskar dessa med exempelvis en spod med pellets, hampa o s v och därefter bygga upp dessa spots, allt efter som de ger fisk.
Oavsett om du bara fiskar en kort stund, hela dagen eller hela helgen, se till att du får lite salt över dina riggar, det är så effektivt och karparna behöver lite extra mineraler under våren och de älskar denna smagsförstarkare.

1 - 2 tejpade spoddar i denna storlek räcker gott och väl över eller runt din rigg, har du inte salt i dina små bags eller sticks, så blanda ner lite extra salt i dem under våren.

Jag brukar krossa pellets, boilies, Tiger nuts med 1 matsked salt i Kordas Krusha och det fungera väldigt bra, det är oftast på den riggen, var runnet kommer.
Karpen rör sig ganska mycket under våren och den behöver energi, genom att du sprider dina beten, så förbränner karpen energi på att leta.

Ett av dem bästa sätten att sprida dina boilies, är att ha flera boilies i ditt kaströr, spridningen blir bra och inte för stor och karpen får röra på sig mellan dina beten.

En karp i rörelse bland dina beten, är en karp i stor fara, om den har ett av dina krokbeten i munnen och din effektiva rigg avgör fiskens öde - Mattan eller inte!
Det är väldigt lätt att sitta i stolen och dåsa i solen, men vad du ska göra, är att hela tiden hålla koll och titta efter rörelser från karp på ytan, som värms upp, eller som här, bubblor från ätande fisk.

Det är så viktigt att upptäcka detta och du vet vad du har framför dig och du vet att du sitta på rätt plats och någon större confidence boostar än detta, finns inte i vår lilla värld.
Karparna rullar och visar sig ofta på ytan under våren, det kan vara allt från en liten ryggfena som syns, till ett gigantiskt hopp ur vattnet.

Antingen solar dem sig i det varma ytvattnet eller så försöker de att bli av med olika blodsugande iglar, som har fastnat på kroppen under vintern, var fisken i det närmsta stod stilla över längre perioder.

Detta är ett säkert tecken på fisk och du kan lägga ett bete på dessa fiskar, som oftast inte är ensamma. En karp på ytan, kan vara ensam, men oftast finns det flera karpar i omedelbar närhet och det är dem du behöver.
Vattnet är fortfarande klart, som en ny uppslagen Vodka och välsynliga beten, ger oftast mer fisk än beten med en dov färg.

Mitt tips är att du provar pop - ups i lite ljusare färger och tippar dem med antingen ett välsynligt fake corn eller som här röda fake maggots.
Detta koncept är så super effektivt i kalla vatten och just dessa små röda larvar på ett bete, ger oftast utslag, när allt annat får ligga orört, så ge detta en chans under ditt kallvattensfiske i vår och till hösten/vintern.

Mindre beten, som boilies i 8 - 15 mm ger oftast bättre resultat, än en stor fet 20 mm, som oftast mättar karpen vid bara åsynen av detta stora bete. Så mindre beten och krokar i storlek efter fisken och förhållanden, är det bästa du kan använda.
Skulle mitt gamla liv hänga på ett bete, för att fånga en karp, så blev det med all säkerhet att jag valde Tiger nuts, dem är så instant och någon mäskning behövs inte, så glöm aldrig att ha med dig lite av dessa, när du fiskar, oavsett på vilken tid av året du är ute.

Fiska dem direkt på bottnen, balansera dem eller poppa upp dem med lite korkskivor, det är en enkel procedur och det är så effektivt året runt. Välj så små Tigers du kan och har till ditt fiske, de ger flera napp, än dem stora jumbo sixed, som blir upp till 6 - 8 cm, när dem är färdigpreparerade.

Vart ska vi leta efter karpen under våren? Snags, som solbelagda buskage, nerhängande grenar, döda träd, här trivs karpen, den har föda, den har skydd, värme och den kan gnugga bort iglarna.

Gammal nerruttnad växtlighet, som alltid alstrar lite värme och här finns alltid lite naturlig föda kvar och nytt är på gång. Vasskantarna, här finns föda och ligger solen på, så går karparna och stryker fram och tillbaka.

In - och utlopp i sjön, här tillförs nytt syre och en del föda kommer ut eller har fastnat. Fiska mot den soliga delen av ön i sjön eller i norra delen av vattnet, var solen ligger på hela dagen.

Fiskar du hela helgen, så finns det risk för nattfrost och det innebär att karpen går inne på grunt vatten under dagen och när kylan kommer, så går den ut på djupare vatten.

Ha alltid två mäskplatsen, en på grunt vatten för dagfisket och en på djupt vatten för nattfiske, karparna växlar mellan dessa platsen, beroende på vattentemperaturen.
Ha alltid koll på vattnet, där du fiskar och ha koll på dina spötoppar, du vill se att dina spötoppar knyckar och rör sig, men dina känsliga larm, registrerar inte dessa små rörelser, som är ett tacken på att du sitter på fisk.

Detta håller dig i gång under dagen och du är med på noterna hela tiden och missar inget. Var även uppmärksam på enstaka bleeps i dina larm, tänk på att under en vindstilla april natt, så är ett bleep i ett av dina larm, ett bra och säkert tecken, på att du har besök i ditt swim!
Single bleeps, jag har förklarad detta många gånger förut vid fiske i kallt vatten, karpen kan röra sig väldigt sakta ibland och pillar ofta på dina beten. Den kan suga upp ditt krokbeten och spotta/skaka ut det utan att man upptäcker det.

Jag fiskar med så känsligt ställda larm, som jag bara kan och har så lätta hangers, som bara är möjligt och jag titta hela tiden på vattnet, mina spötoppar och mina hangers för att upptäcka vad som är på gång och jag krokar på minsta indikation, som visar mig, att en fisk har betet i munnen, det lär man sig av erfarenhet.
Det var lite vårtips, det finns flera, men följer du vad jag har sagt här, så kommer du att lyckas och du får fisk på mattan oftare, än de som inte bryr sig ett dugg och bara sitter och solar sig.

Sola det kan man göra hemma, du åker ut för att fånga karp, så gör det bästa av situationen, snart börjar det och jag tror och hoppas att du håller med mig i detta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.