Man kan använda partikelbeten under hela året, men man bör minska mängden man mäskar ut allt eftersom vattentemperaturen sjunker. Många påstår att dessa beten blir värdelösa i vattentemperaturer under 13 grader, vilket är fel!
Jag använder chilihampa, krossade tigers och fodermajs tills isen lägger sig och ni som tittar in dagligen vet om mina resultat under senhösten och vintern.
Den partikelmix vi ska titta på idag fungera väldigt bra fram tills du inte längre kan få ut dina riggar och den håller fisken på platsen länge och det på grund av en del mindre partiklar som korn, vete och de tillsatta hampfrön mm.
Överst Lantmännens Duvblandning, en billig blandning som kostar 230 kronor för 25 kilo, nederst Tiger nuts som kostar ca 46 Euro för 25 kilo hos Kl - Angelsport i Tyskland och för den summa står jutesäcken framför din dörr och billigare kan du inte få dessa två produkter.Sammanlagt 50 kilo torra beten för ca 600 kronor och du får ut ca 85 kilo beten för den summan, alltså ca 7 kronor per kilo och där kan nog dem flesta vara med utan att spränga sin budget och det räcker ett bra tag.
Jag tillsätter lite hampa till Duvblandningen, hampa finns tyvärr inte med i denna blandning och då får man tillsätta dessa små frön i måttlig mängd.
Duvblandningen är klar för kokning direkt, man behöver inte blötlägga den och det räcker med en koktid på 35 - 40 minuter.
Den Spanska jordmandlen som vi kallar Tiger nuts, ska däremot blötläggas och jag gör det i 3 dagar ute i solen och sen kokas dem i 30 minuter och sen får dem stå i kokvattnet och jäsa i minst tre dagar, ute i solen igen, innan jag använder dem.
Rengör dina Tigers i varmt vatten för smuts och ta bort alla som flyter upp. Häll dina Tigers i en hink och tillsätt salt och sirap och ställ ut dem i solen i tre dagar under lock.
Koka dem sedan i 30 minuter och låt dem stå i kokvattnet ytterligare i solen under lock i tre dagar, sen är dem perfekta, men dem bli bättre med tiden - Jo längre jäsning, jo bättre blir dem!
Duvblandningen kokar du direkt på spisen i 35 - 40 minuter, börjar med att koka upp dem under hög värme och rör om flera gånger och sen sänker du värmen ...
... och låter det hela stå och småputtra på spisen, här ses dem svarta hampafröna och du ser att jag har inte för mycket hampa i blandningen.
Kan det blir bättre än så här? Nu kan du ställa ut blandningen i en hink med lock och låta det stå i solen i tre dagar och det börjar jäsa och dofta som ett litet öl bryggeri eller så gör du blandningen lite mer effektiv genom att ...
... tillsätta chiliflingor efter kokningen, bara rör ner dessa i blandningen och flingorna löser upp sig och ger blandningen en rykande hetta, som karparna och gräskarpana verkligen gillar.
Pricken över i :et är, om du har och kan tillsätta 1-2 dl Corn Steep Liquor till blandningen, denna majsprodukt kommer att framhäva smaken och ge en doft, som ingen fisk kan låta bli att undersöka och sedan mera äta av din blandning.
Salt, Socker, Chili, Sirap och Corn Steep Liquor är alla produkter som du inte kan överdosera, jag har genom dem senaste 20 åren, provat alla möjliga varianter och kommit fram till att jo sötare, jo saltare och jo starkare dina partikelbeten görs, jo bättre är dem och jo bättre fungerar dem i kalla vatten.
Här är det klart för spodden eller Spomben, det finns sälta, sötma och krydda och som ni ser, så har jag tillsatt en del Tiger nuts till Duvblandningen och den är klar för fisket.
Vad du bör tänka på under den kalla årstiden, är att du gör samma blandning, men ser upp med mängden större partiklar som Tigers och fodermajs, som mättar fisken snabbt och fiskens ämnesomsättning går på sparlåga, så öka mängden med hampa, korn och vete i stället under senhöstens och vinterns blandningar.
Hampa, korn och vete gör du enklast genom att hälla dessa frön/korn i en kylbag av plast, tillsätt salt och chili och koka upp vatten, som du sen häller över och sen på med locket och nästa morgon har du en fin mix, som är klar för fisket eller att tillsätta i en Duvblandning och dessa små fröar och korn håller fisken på platsen väldigt länge.
Ekvationer.
Duvblandningen kokas direkt i 35 - 40 minuter.
Hampa, korn och vete kokas inte, ska bara står över natten i kokande vatten, som hälls över.
Tiger nuts 3 x 30 x 3 (3 dagars soak, 30 minuters kokning och 3 dagar i solen under lock)
Spara allt överflödigt vatten som du får kvar till Methodmixer, pelletssoak, mäskbollar eller varför inte ge dem där gamla boilies, som har blivit stenhårda, ett nytt liv, genom att blötlägga dem i 24 timmar i dessa överblivna vatten.
Dessa lekakulor får tillbaka attraktionen och där sparar du ytterligare lite pengar och dessa boilies kan användas som krokbeten, just över din blandning av partikelbeten.
Dessa lekakulor får tillbaka attraktionen och där sparar du ytterligare lite pengar och dessa boilies kan användas som krokbeten, just över din blandning av partikelbeten.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.