Man var tvungen och röra lite på sig, innan julmaten skulle ner och även efter, så jag passade på att mäska lite i dammen och i Linnéasjön, samt ta lite bilder till bloggen.
Det blev en del bilder på spots, som karpen gillar och främst är det vasskanterna och dem så kallade Weedbeds, som ligger fria ute på öppna vattenytor.
Dessa spots har allt en karp kan begära under vintern, det finns skydd från ovan och mot den kalla vinden, det finns alltid lite naturlig föda kvar och växtligheten alstrar alltid lite värme, så det blir inte så mycket bättre än så här.
Nu är det många som tänker på djupet och många tror att det ska vara djupt för att fånga en karp under vintern. Vad man ska veta är två saker. Ett är att karpen ställer sig där den trivs med temperaturen, inte var du vill att den ska befinna sig, det andra är att djupet behöver inte vara mera, än att det kan täcka karpen, något många inte förstår.Så med ett djup på 60 - 100 cm är perfekt intill en Weedbed som denna, skyddet finns, den naturliga födan finns och karpen har värmen från vasstråna och karpen cirkulera runt allt eftersom hur vinden ligger mot vassen eller solens bana rör sig.
Här en vasskant som ligger nära land, det är ca 120 cm djupt precis utanför och det är en perfekt spot om denna ligger på östra sidan av ditt vatten. Solen kan ligga på och värma upp vattnet lite, tillräckligt för att karpen trivs här.
Skulle vinden vara kall och solen inte kommer fram, så kan karpen bara gå in ibland stråna och söka skydd och där finns jo födan som är kvar.
Här ett annat hak var jag tidigare har fått karp. Inne i hålet som du ser är det ca 60 cm djupt och utanför går det ner till 1,5 meters djup, ett perfekt ställe att placera en rigg eller sitta med ett flötmete och jag har provat båda dessa metoder och det har sannerligen funkat bra.
Samma ställe, men närmre land är det lite mindre djup och här finns ett hål/öppning, var jag många gånger har lagt lite små mängder med Groundbait, pellets eller några enstaka boilies och karpen har hämtat dessa beten, t o m under dagtid, var jag har kollat att ingen fågel har varit där!
Det är så lite som behövs för att en fisk eller två ska trivas på en plats, lite lagom djup på platsen och lite djupare i omedelbar närhet, så fisken kan flytta ut vid extrema temperaturändringar.
Du mäskar dessa platser och håller koll på vad som försvinner av det du lägger ut och sen fiskar du av dessa platser och du kommer att få dina vinterkarpar, svårare än så är det inte, men det krävs att du är där och mäskar regelbundet och att du fiskar.
Här ett gap mellan två Reedbeds, det blir inte bättre än så här och mellan dessa vassar är bottnen ganska kuperad och djupet ligger mellan 1 - 2 meter.
Tittar man överst i bilden, så ser man vindens tag på vattenytan och jämför det med hur lite vind, som träffar vattenytan mellan vassarna, det finns lä och skydd.
Lägg sen till att solen skulle ligga mot vassen, så förstår du nog vart din rigg och din stick ska placeras en solig dag, det är så nära vassen du kan komma, medans en kall och grå dag, så placerar du riggen ute på djupet mellan vassarna.
Tillbaka till min mäskning! Dammen fick sin beskärda del av burkmajs på fyra spots och jag gav dem även lite av Mistrals Ten pellets, som jag ska prova i mellandagarna, dessa pellets är en salig blandning av olika storlekar och doften sprids över en längre tid och doften känns bra.
I Linnéasjön blir det endast boilies i form av I 40 Red och Tutti - Fruttis som dem får, inga pellets som dra in en massa Braxen och ja, min jakt på Halftail den fortsätter, jag blir mer och mer övertygad om att det var henne jag hade på och som släppte.
Det finns liksom inga andra i sjön som kan åstadkomma med en sådan rusning och power och jag vill ha henne på mattan innan nya året och jag har på känn att hon gäckar mig lite.
Jag spred ut 50 boilies igår och idag ska det ut samma mängd, hälften har jag redan varit nere med och resten ska ut i eftermiddag.
Direkt när dem första boilies landade på ytan, så kommer gräsänderna och försöker nypa åt sig lite julmat, men det är för djupt för dem och det känns bra, hade det varit Knipor, då hade det varit betydligt värre.
Har ni problem med dykande änder och i samband med grunda vatten, så är mitt ända tips att mäska under dygnets mörka timmar, det kan hjälpa lite.
Man ska dock veta att änder har ett väldigt bra luktsinne och dem känner direkt när doften kommer upp till ytan att det finns föda därnere och dykandet börjar.
De har även bra syn och hörsel och det räcker med att man prasslar med en påse och sen kommer hela skocken flygande och ett helvete bryter lös, dessa flygande snyltare var här före oss och vi får bara acceptera det som det är.
Sista boilies ska ut idag och i morgon är man bakom spöna igen och det ska bli skönt efter allt ätande och julstök, funderar på att utöka arsenalen till 4 spö, men vi får se hur jag gör - Ha en riktig god fortsättning allihopa!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.