Jag valde dammen och det har blivit ett par fiskar i håven min, jag kommer att berätta helgens begivenheter under måndagen, om inget annat kommer i vägen.
Vädret är surt, blött och väldigt mörkt över Småland och det är nog tur att man har lite extra vinterplagg, att ta till mellan dagspassen, men mer om mitt fiske på måndag.
Jag brukar förbereda mig inför alla fiskepassen och även inför nästa säsong, främst vid denna tid på året och nu var jag inne på diverse riggar förra veckan, så kan vi ta en titt på mina KD - riggar och dessa som är på bild, vet jag vart dem ska användas, annars gör jag dem lite längre och knutar aldrig öglan.
Jag gör dessa riggar för olika betes storlekar och antal beten, typ 2 x 10 mm, 2 x 15 mm, 2 x 20 mm, för Snowmans, Muzzas eller som här, för en singel 20 mm och jag gör minst 10 av varje sorts rigg, jag gillar inte att sitta ute och göra detta, men ibland blir man tvungen.Jag ska fiska i andra vatten under nästa säsong, vatten med större karp och har stepped up mina krokar lite till dessa Kurv Shanks i size 6 från Korda.
Jag brukar fiska med dessa krokar i storlek 10 och 8, men dessa storlekar läggs åt sidan, för vinterfisket nästa år och fram till dess är det större karp som gäller.
Riggmaterialet är Sufux Heavy i 25 lb Weed Green, ett sjunkande material som Gardner Tackle saluförde för flera år sedan.
Jag gillar styrkan och nötningståligheten och samtidigt är detta material väldigt mjukt, men för efter att det har varit i vatten.
Sufix Heavy sjunker snabbt och tungt, men jag vill ändå har lite extra tyngd på mina riggar och har därför 3 stycken Small eller 2 stycken Medium Sinkers från Korda på varje rigg, beroende på riggens längd.
Bottnarna är aldrig helt plana och det ligger alltid något, som sticker upp och en Sinker kanske hjälper till att få ner riggen även över ett sådant hinder, det känns åtminstone lite bättre i mig!
Det viktiga med en KD - rigg är längden på ditt hair och du kan antingen mäta upp detta med en passande boilie på hairet eller använda dig av en hairgauge från Solar Tackle ...
... din boilie ska precis kunna snudda böjen på din krok eller max 1 mm från krokböjen, så blir det rätt och bingo i 9 ut av 10 takes med dessa effektiva riggar.
Jag dribblar lite ibland med längden, mest för att jag vill kunna montera en 10 - 14 mm pop - up eller kunna montera ett fakecorn på toppen av min boilie och med 1 mm längre av stånd, så kan jag lätt montera alla dessa beten med hjälp av Kordas Extenda stopps, som kommer i längderna large, medium och small.
Det blir perfekt varje gång och jag tappar väldigt sällan fisk eller missar ett take, fast det händer oss alla, tro inget annat, vi har inga 100 procent effektiva riggar och kommer aldrig att få det, men vi kan arbete på det.
Fiskens sätt att äta ändras hela tiden, det handlar om en rörlig kroppsdel (fiskens mun) det handlar om fisken hetsäter i följe med andra konkurrenter eller om den äter i lugn och ro, om den är ensam och det handlar till stor del om hur naiv och hungrig fisken är eller om det är en gammal fisk, som har varit på mattan 40 gånger dem sista 5 åren!
KD - riggen är enligt mitt tycket en av dem bästa riggar för sjunkande boilies och gjord på rätt sätt, så naglar den fast fisken, oavsett om den suger upp ditt bete på avstånd eller bara lägger munnen över betet för att känna efter.
Den aggressiva vinkeln krokar fisken, oavsett om den blåser ut betet eller står stilla och försöker att skaka ut betet, krokens utformning och vinkel tillsammans med ett mjukt riggmaterial ger riggen sin effektivitet!
Jag skyddar numera alla mina färdigknutna riggar med en liten bit riggtube i 0,75 mm. Jag har 900 meter av detta (skämtar!) och använder det endast för en del Blow back - riggar och för att skydda mina krokspetsar.
Jag använder mest leadcore leaders och om jag ska använda en riggtube, så är det Gardners Tungstens tubing, som sjunker som en sten och båda dessa skyddar fiskens fjäll under fighten på ett bättre sätt, än en tunnare riggtube i plast, som samlar en massa luft och inte sjunker riktigt.
Så ser mina riggar ut, när dem sitter i den nya Rig boxen från Leeda, allt är perfekt, bara att montera sina beten och det bästa av allt, jag slipper blödande fingrar, mina krokar håller sig vassa och med ett större antal riggar och diverse betes storlekar, så kan jag välja och servera det karpen vill ha och det känns onekligen väldigt bra.
På tal om beten, i detta fallet boilies från Mistral, så kommer metebolaget att under 2014 kunna hålla priserna nere till 80 kronor per kilo boilies, vid köp av 5 kilos påsar och det gäller följande boilies: Coconut Krill, Pure Pineappel, Kriller och Tutti - Frutti.
Det ser jag och många fram emot och vill du veta mer kring detta, så besök: www.metebolaget.se och klicka in dig på bloggen. Det ser ljust ut för den kommande säsongen och med den milda vintern vi just nu upplever i södern, må det fortsätta så!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.