onsdag 29 januari 2014

Merck PH - mätare.

Vad ska man ha en PH - värdemätare till i karpfiske eller fisket överhuvudtaget? Är den verkligen viktig att ha? Både ja och nej, skulle jag vilja säga, fast jag behöver den i mitt fiske för att kolla värden på olika vatten, beten mm.

Dessa sticks, som vi kommer till ger mig en liten bild över hur det står till i ett vatten, som man kanske ska arrendera eller vilka boilies som fungerar bäst och det sistnämnda är en längre historia, som jag får återkomma med i framtiden, inte nu.
Jag har sedan länge haft dessa PH - värde sticks från tyska Merck och enligt många, så ska de vara några av dem bästa inom de enkla papperssticks och dessa ger dig bra och tydliga värden.

Inte så perfekt som de betydligt dyrare elektroniska, som ger exakta värden, men som samtidigt tar plats och är ömtåliga.
Dessa sticks klara allt mellan PH - värden 1 - 14 och mer än så finns inte att mäta enligt experter på detta område, du får som du snart ska se, fakta om det är surt, neutralt eller akaliskt i dina mätningar och bra vetskap om hur det ligger till i dina vatten.
100 sticks per förpackning och jag tror jag betalade 60 kronor, men som sagt det är några år sedan, så kanske en 100 - lapp i dagens läge och det är ett bra pris för att veta lite mera om hur det står till med försurningen, som sprider ut sig över allt i en förödande fart.
För att visa funktionen på dessa värdemätare, så tog jag ett glas vatten direkt ur vattenkranen i köket och det bör verkligen ligga på PH - 7 som är neutralt och sedan lades stickan ner i glaset och jag väntade i 5 minuter (man bör vänta mellan 1 - 10 minuter) enligt informationen på förpackningen.
Som synes här, så var det bra och jag kan dricka mitt vatten i lugn och ro, men kom ihåg att man blir rostig i halsen av vatten :-)
Nästa test och i samma vattenglas, blev att jag lade i 4 droppar med ren citronsaft, surt med andra ord och nu ska vi se vad som hände efter exakt 5 minuters test.
Indikatorn började direkt att ändra färg och man ser direkt att det sker lite saker bland dem fyra små fyrkanter som tar upp vattnet eller i det ämne man mäter surhetsgraden.
Efter 5 minuter har vi fått vårt resultat och man ser klart och tydligt att vi hamnade någonstans mellan PH 2 - 3 och det är surt, som sig bör med citronsaft.

Man kan göra sina tester direkt vid vattnet med dessa stickor och man får en ganska bra insikt i hur det ligger till och man kan göra flera mätningar under året, skriva ner dessa resultat och året efter ser man direkt om det sker ändringar mot det bättre eller om det blir sämre. Allt som krävs är att man mäter under samma tidsperiod, typ vår, sommar, höst och vinter.

Du hittar dessa stickor akvariebutiker, hobbybutiker och jag tror att Clas Ohlsson har dem, om inte annat så kan man beställa dem direkt från Merck KGaA 64271 Darmstadt, Germany på telefon 06 151 720 glöm inte landsnummret!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.