söndag 23 februari 2014

Zigfiske del 1.

Jag har på senaste tiden uppgradera mina grejer för Zig fisket och det både för fiske på och under ytan, så jag visar lite av dessa grejer och hur de fungera, samt vad du får för pengarna, om du investera lite i detta super spännande fiske.

Jag har en massa bilder kring detta och jag delar upp det på två inlägg, och nästa kommer i morgon och det rör sig om Zig Bugs och hur du enkelt kan göra dem själv med egna krokar, färger och olika flytkraft.
Fox Bolt Bubbles fylls med vatten, bra kastvikt och bra bolteffekt!
Först ut är det dessa Bolt Bubbles från Fox, man fyller dessa med vatten och får då en önskad kastvikt, som samtidigt ser till att karpen kan kroka sig mot den tunga kroppen.

Jag valde storlekarna medium och extra large, medium för vanliga distanser och den stora för avstånd upp emot 70 meter eller mer. Jag har provat med vanliga platskulor för regnbåge, de fungera, men inte på ett bra sätt, de kastar dåligt och krokar inte fisken, så dessa får ta över.
Vad du får i paketet: 2 Bubbles, lekanden, sleeves och baitbands.
Varje paket innehåller två Bolt Bubbles och två lekanden, som passar i dessa Bubbles och det finns med två anti - tangle sleeves och lite baitbands i olika storlekar.
Väldigt bra instruktion, som vanligt med Foxgrejer!
Det finns en bra beskrivning på hur du ska göra i paketet, det är enkelt och jag använder en tunn braid som huvudlina och har en infettat fluorocarbonlina som tafs.
Montaget och jag byter ut lekandet mot en Quick Change Swivel!
Så här ska det monteras ihop, jag använder inte lekanden, utan en Quick Change swivel i storlek 8, som gör det snabbare att byta till en längre tafs eller en tafs med annan krokstorlek.

Jag har inte tid att sitta och knyta, trä på sleeves mm, när karparna går i ytan och äter, det ska gå snabbt och mitt ska vara bland karparna, inget annat!

Dessa Bubbles är semi - fixed, så skulle de fastna i växtligheten eller annat, så dras lekandet ut ur flytkroppen och i värsta fall går fisken med tafsen och kroken.
De fungera även bra som Sunkfloats för Zigfiske på djupt vattten.
Det finns Sunk Floats att köpa, men dessa Bubbles fungera även väldigt bra som Sunk Floats, både för Zigfiske med en Bug under ytan, men även för dig som fiskar gädda och använder ett Sunken Paternoster tackel.
Gardner Tackles Zig - rig session pack.
Ett Gardner Zig - rig paket ger dig krokar, i detta fallet var det 10 stycken Muggas i storlek 12 och du får med en spole med 20 meter 12 lb Zig - link, som är en stark och följsam lina, som inte syns spå värst bra på eller under vattenytan och du får med 8 bitar foam i 4 olika färger, samt en beskrivning.
Vad du får med i paketet, krok, lina och foam i 4 olika färger.
Hur mycket jag kommer att använda de små krokarna, det vet jag inte än, vi har lite andra förhållande i våra vatten, det är inte klippta gräsmattor eller rena ytor i våra svenska vatten.

Det rör sig om betydligt mera snags i våra vatten och det är fram för allt mera otillgängliga vatten vi har och vi har näckrosor och annan växtlighet lite överallt, men vi får se, jag ska testa dem och se styrkan i krokarna.
Så tycker Gardner man ska göra, jag håller inte med!
Enligt beskrivningen ska man montera sig foambit på detta sätt, jag gjorde detta förut, men tappade en del fisk och ganska många fiskar backade i sista sekund, då de ser kroken under "betet" och jag ändrade det hela ...
Så här gör jag och krokfästet blir avsevärt bättre! 
... till mitt eget sätt, som du ser här och det ger bättre hookholds och fisken skyggar inte nämnvärt för kroken, du avgör själv vilket som du tycker är och blir bäst för dig och ditt fiske!
En killer på vilket djup du än fiskar på!
Vid fiske på djupt vatten, var detta står en bit under ytan, så kommer fisken oftast ner och tar betet och den kan inte se eller urskilja kroken.

Jag knyter fast min lina på krokskaftet först med en så kallad Domhoff Knot typ 4 - 6 varv och sedan trär jag på foambiten med en tunn hair needle och avslutar det hela med en knotless knot och glöm inte att "betet" ska sitta tight mot ryggen på kroken.
Extra foam, det går alltid åt och främst, när man gör egna Bugs.
Lite extra foam skadar aldrig att ha med sig eller om man vill göra egna Zig Bugs. Jag gör en del själv och det kommer jag att visa er i morgondagens inlägg.

Man får sina egna färgkombinationer och man har sina egna krokar som man litar på, inte det skräpet som jag har sett med egna ögon och som kostar en förmögenhet.
Foam i tre olika färger i paketet, samt beskrivning.
12 stycken 28 mm långa bitar med foam, ger dig upp till 36 bitar, genom att du delar varje foambit i tre bitar och du kombinera själv dina färger på dina Zig Bugs.

Dessa foambitar går att limma ihop med snabblim och även på krokskaftet och ett tips är, att du gör några Bugs i den tyska flaggans färg, dessa är super effektiva, men mer om detta i morgon.
Fox Zig Aligner Kit och det ska bli svårare för karpen eller?
Dessa Aligners ska göra det svårare för karpen att hinna spotta ut betet, det återstår att se, men jag har köpt ett paket och ska testa dem.

Det kan nog fungera bra, då en del karpar tar betet väldigt snabbt och krokar sig själva och den lilla stjärten ska se till, att allt vrider sig rätt och kroken ska sen sitta i underläppen, men vi får se!
Foam och Aligners i samma färger, samt det lilla verktyget.
Du får detta, verktyget som ser till att du kan placera de 6 mm tjocka foamstavarna i dessa Aligners, som kommer i gul, röd och svart färg, samt en bra beskrivning medföljer paketet.

Det är enkelt, du för bara din lina genom Alignern, knyter fast din krok och drar sedan fast kroken i Alignern och montera foamen med verktyget och sen ...
Klipp foamen snett och det blir svårare för fisken!
... är det bara att trimma foamen i önskat storlek, jag gör mina i 14 mm längd och det räcker för att hålla en krok i storlek 8 uppe. Se till att du trimmar foamen lite på snedden, så Alignern kan fungera på bästa sätt.

Du ser här på bilden vad jag menar, har du för lång foam, så maskas Alignern och effekten försvinner. Kombinera olika färger, svart och gult, rött och gult, svart och rött mm, prova dig fram tills du får napp och ändra färg direkt fisken slutar nappa!
Mina Zig Bugs, vi tittar mer på dessa i morgon!
Det var första delen i detta, jag kommer med resten under morgondagen, där får du ser mera kring Nash Bolt Machines och hur du enkelt kan göra egna effektiva Bugs med väldigt enkla medel.

Hur långa dina tafsarna bör vara och hur du bevarar dina Bugs och tafsar på bästa sätt, så häng med i morgon och kanske öppnade det sig en ny värld för dig.

 - Du vet Zigfiske är inte poppis i Sverige, men det kommer det att bli och man kan fånga andra arter än karp på denna metod, exempelvis Färna, Sarv, Gräskarp och andra arter som tar sin föda från ytan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.