söndag 2 mars 2014

Sweetcorn, The golden grain.

Majs är ett av de bästa beten för alla Cyprinider och du kan inte föreställa dig hur många karpar som varje år fångas på detta bete och det gäller även stor karp. 

Man behöver bara öppna en karptidning och någonstans, så finns det majs med i något sammanhang och majs är definitivt inget bete för mindre karpar, utan det fångas fisk uppåt 70 lb på detta instanta bete.

Sötman, krispigheten och konsistensen, samt färgen är nog vad som symboliserar detta populära och effektiva bete, jag hade 5 majskorn på Kirbykroken den 15 maj 1982 och det gav mig min första karp någonsin och det har blivit många på detta bete sedan dess.
Färna, Sarv, Mört, Ruda, Gräskarp, Braxen, Björkna och Sutare, är bara en del arter som gladeligen stoppa i sig de gyllene majskorn, direkt från burken utan tillsattsämnen.

Sen har det kommit majs på burk med färg och olika dofter och här finns det mycket att välja på, men man kom sen på det lilla problemet med småfisken och det kom omsider fram plastmajs, de så kallade fakebaits, som numera har blivit så omåttligt populära.

Allt detta är inte utan grund, majs är väldigt effektivt i alla dess former och vi ska inte glömma fodermajs, som de flesta använder som bulk i partikelblandningar och även som krokbete, men kan vi själv göra något med en majsburk hemma i köket?
Visst kan vi det och här kommer ett litet kryddigt tips till dig. Öppna en majsburk och töm den ner i en lagom stor burk med spadet och allt.
Tillsätt en toppat tesked med Curry. 
Styrkan på Currypulvret bestämmer du själv, det kan inte bli för starkt. Men en tesked räcker per burk och har du stora 2 kilos burkar, så tillsätt 3 matskedar med krydda. 
 Rör om ordentligt, så allt blandas.
Så ska det se ut och sen ska detta stå och dra i kylskåpet under ett dygn och sen är det klart för fiske. Majsen blir lite sprödare och du har en fin krydda som fungera under hela året och framför allt för fiske i kalla vatten.

Bland alla kryddor jag känner till och har provat, så är Curry, Paprika, Chili, Svart peppar, vitlök, Koriander, Kanel och Garam masala är bland de bästa kryddor jag har provat i nämnd ordning och de har alltid gett fisk av alla arter.
Här är det bara att försiktigt kliva ner från trädet och lägga ut ett flötmete eller lite kryddade majskorn med frilina och avvakta ett napp, men prova först att ta dig ner, inte det lättaste når fisken står vänd rakt mot dig.

Ska det endast vara kryddor som piffar upp din majs? Nej! Du kan använda koncentrerade saft blandningar också, sila majskornen från spadet och tillsätt t ex lite blandsaft, jordgubbssaft eller vilken saft du vill och låt kornen stå i detta några timmar eller bäst av allt, över natten.

Ett bra tips som du kan göra direkt på plats, är att hälla ner lite av din Coca - cola i majsen, det funkar också bra! Du kan röra ner lite sylt eller marmelad också i majsen, det fungera de med och det ända som kan stoppa dig är din fantasi.
Använd din fantasi och prova olika kryddor, sylt, marmelad eller saftblandningar, det behöver inte vara dyra dipps eller flavours. Du kanske inte ens behöver göra något med majsen, men här fick du i alla fall lite tips, som du kan prova under lite sega dagar eller om karpen av någon grund inte skulle ta dina majskorn direkt från burken.
Jag avslutar med en gammal bild över Linnéasjön, när den togs vet i katten, men det är länge sedan och det ser verkligen lite annorlunda ut i dag, men tallarna på Udden finns här och hörnhuset på Strandvägen, men hela badanläggningen är borta och det är bra, det hade nog varit svårt att fiska på den tiden.

Jag vet inte ens om det fanns karp i sjön på den tiden, var bilden togs, men jag vet att karparna rymde från Svarte göl under en kraftig vårflod 1956 och av dessa fiskar, finns det nog inga kvar längre tyvärr, det var rena vilddjuret på en krok och jag är glad över att jag fick uppleva detta. Stort tack till Liljan för bilden!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.