lördag 28 januari 2017

Enkelt, billigt och så förödande effektivt!

Snart öppnar det sig och snart är våren här ... Eh jag hoppas dock på det. Vi ska ta en liten titt på några väldigt effektiva beten som du enkelt kan tillverka under 30 minuter av din dyrbara tid.

Allt du behöver är följande: Gardner riggfoam, sax, en vass kniv, dina krok och superlim... Ja och så 30 minuter av din tid och du är på god väg att få en fin säsong med lite flera karpar på mattan.

Har du inte riggfoam, så fungerar det bra med kork, skumgummi, liggunderlag, sittdyna eller gamla madrassen och glöm inte att tömma den sistnämnda för pengarna....
Fakefloaters, zigbugs or whatever du vill kalla dem.
På bilden ser du lite olika saker som jag använder i mitt fiske och de används både för fiske på ytan och under, många tänker då på zigfiske, men du kan ha dessa som en vanlig pop-up också!

Jodå karpen bryr sig inte om betet finns på ytan, på mellanvattnet eller 3 cm över bottnen. Blir den sugen, så får du napp och det har hänt mig åtskilliga gånger att en foambit har gett bättre resultat än den finaste väldoftande pop-up boilie.

Under våren när värmen värmer upp de översta vattenlagren är det på eller precis under ytan som oftast gäller och under senhösten och isfria vinterdagar och nätter är det på mellanvattnet du hittar karpen och här är det en stor fördel att söka på olika djup.
Högflytande.
Dessa fakebaits flyter högt och i evigheter och innan du limmar och går vidare, ska du kolla att de håller kroken flytande och att krokspetsen vänder åt rätt håll, alltså neråt och du får de fina hookholds i underkäken, som vi eftersträvar.
Flyter med krokspetsen neråt.
Så ska de ligga och vända sig och till 98 % sitter kroken i underkäken och karpen måste spränga din lina för att bli fri och med dessa hookholds kan du pressa fisken hårt med vetskapen att det hela håller hela vägen in.
Skär ner halva dimensionen på din rigfoam.
Skär din riggfoam/bete i lämplig längd först och sedan skär du en skåra längs med och ner till ca halva diameter med en vass kniv. Du ser på bilden vad jag menar.
Montera och fixera din önskade krok.
I denna skåra monterar du din krok och fixerar den så den ligger rakt och se till att du har så stor gap kvar att fisken kan krokas/kroka sig obehindrat.
Lite superlim fixerar kroken och foambiten sitter fast.
När allt ligger rätt, lägger du lite superlim i skåran längs med krokskaftet och klämmer ihop riggfoamen till det limmas fast och nu är det dag att kolla hur dit bete flyter, det gör du i ett glas med vatten.
Trimma foamkropparna med en bra sax.
Allt väl så här långt och du kan du trimma ner dina beten lite och forma något for av kropp och igen ser du på bilden hur jag gör mina, inga konstigheter och det är bara att prova sig fram.
Låt fantasin flöda och skapar dina egna kreationer!
Sedan kan du använda vattenfast tuschpennor för att ge dina beten ögon och ränder eller varför inte ta en tunn boilieneedle och dra genom 4 bruna sytrådar som du limmar fast och sedan trimmar i önskad längd och du får en exempelvis en gul bug med 8 sladdriga bruna ben, ingen karp kan låta bli dessa kreationer, så låt fantasin flöda!
Job done! Dessa färger fungerar väldigt bra.
Japp! Klappat och klart för fiske på ytan, under ytan på olika nivåer eller som sagt som en pop- up över en liten mängd små pellets, dessa fakebaits fungera på alla nivåer, i alla vatten och framför allt, året runt.
En liten Getingimitation var allt som behövdes!
Gul/svart, Gul,/Svart och orange, röd/svart, helvita, helgula, helsvarta... Alla dessa färger är kanonbra, men prova dig fram, de flesta insekter, larver, sländor mm har oftast lite bruna och gröna färger i sig, så prova dessa färger också.

En av mina favoriter är en kropp som imiterar en Geting, den tar oftast utan minsta tvekan av karpen och denna imitation syns bra på långt håll under exempelvis fiske med en Surfacecontroller.

Bordet fullt med nya leksaker.
Ja, det är en del som ska tacklas upp med olika metoder och jag kommer framöver att visa er varje metod från vilket spö, rulle, lina och metod.

Det blir allt från bottenfiske till uppe på ytan, det blir från fiske under spötoppen till fiske på långa avstånd och jag har några mindre artiklar som jag kommer att blanda in i detta också.

Vi ska se till att ni är sugna, motiverade och inspirerade när det väl är dags att börja utöva vår fina hobby, så håll ögonen klistrade här! Du har väl 30 minuter över för lite nya effektiva beten? Tänkte väl det!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.