lördag 11 januari 2020

Krokar för karpfisket.

Jag får många frågor och en av mest ställda, är om krokar för karpfisket. Det kan bli lite villevalla i butiken för en nybörjare och det blir inte bättre om vederbörande bakom disken också är nybörjare!
Så jag ger här mina erfarenheter, fördelar och nackdelar, samt lite om hur, när och varför du ska använda dem nämnda krokarna och förhoppningsvis löser det hela sig.

Jag beskriver endast mina erfarenheter och häng mig inte om just du tycker jag är fel ute. Jag missar väldigt ofta ett take och jag tappar sällan karpen. Andra kan ha andra erfarenheter eller synpunkter om krokar. Alla typer av krokar för karpfisket säljs av olika namn i branschen: Fox, Solar, Korda, E-S-P, Gardner och NGT för att bara nämna några och på senare tid har NGT´s range blivit lite av en favorit!
Choddy.
Choddys använd främst till pop-up riggar av typen: D-rigg, Stiff hinged stiff riggs, diverse Chod-riggs och även för floaters i dem mindre storlekarna.
Curve Shank.
Curve Shanks används oftast för KD-riggs, Claw-Riggs, German-riggs och i vissa fall för Multi-riggen, men även för fiske med Chod-riggs och 360-riggs och en storlek 10 för vinterfisket eller för din floaters, det är inte helt fel.
Multi-rigg, här med Curve Shank.
Här Multi-riggen visat med en hullinglös Curve Shank och bait screw. En väldigt effektiv rigg som verkligen naglar karpen, så den bör du testa med en liten fin synlig pop-up nu till våren.
Long Shank.
Long Shanks är inte en krok som jag använder mycket längre, för gjorde jag det, men jag litar inte riktigt på dessa långa krokar. Dem har gått av och dem kan orsaka skada i karpens mun.

Vill du testa dessa krokar, så rekommenderar jag att du knutar fast ditt hair i krokböjen och har ca 10 - 12 mm mellan krokoch ditt bete. Supereffektivt och egentligen så fisket med hair-riggen började.
Wide Gape.
Wide Gapes är en krok jag använder mycket och främst till fiske på ytan, rena krig bland grenar mm och mot snags. Det breda gapet ger bra och snabba fästen och du tappar sällan en krokad fisk.

Dessa krokar har en inturned point, en inåt böjd spets som är bättre skyddad om du fiskar över hårda bottnar som typ sand, sten eller grus. Superstarka krokar som oftast håller vad dem lovar!
Jag är mycket imponerad av NGT`s krokar.
Det finns nog inte krokmärke eller kroktyp som jag inte har provat genom årens lopp, dock har det dykt upp en del krokar här i landet från Engelska NGT och jag har testa deras Chod, Curve Shanks och även Wide Gapes och dem är sanslöst vassa och starka och har en bra färg. Sen är priset betydligt bättre än andra större märken på marknaden. Så ta en titt hos Karpfiskebutiken som har dessa nämnda och även Long Shanks.

Alla dessa nämnda krokar används främst för karp, men du kan fiska allt med dem. Dem finns oftast i storlekarna 2 - 10 eller 12, beroende på vilken märke. Det var mina synpunkter och jag har säkert missat något? Skitfiske på er!
Du missar väl inte detta evenemang?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.