fredag 6 mars 2020

Boosta dina boilies och gör det nu!

Jag ska inte ge några kommandon eller pressa någon, jag vill bara ge er lite tips denna gång! Rubriken är både rätt och lite fel! Boosta dina boilies är rätt, men gör det nu är lite mer tveksam, du bör göra det nu, men bäst hade varit om det är klart.

Har du inte gjord något åt dina beten, så gör det nu och uppnå bättre resultat detta året, du vet lite extra doft mm, skadar aldrig. Använd det du vet fungerar för karparna eller så håller du ett öga här på bloggen, för jag kommer att lägga ut lite saker du kan köpa och dem fungerar på ett mycket bra sätt. Bättre sent än aldrig, stämmer bra här!
Boilies (hookbaits) med Super feed Speed Booster!
Nu till saken, vi har alla lite gamla boilies liggandes från förra eller för för årets fiske, stenhårda som Lekakulor eller annat. På bilden ovan rör det sig om pop-ups, som på ett eller annat sätt inte har den rätta doften, eller har blivit för gamla.

Lite ny doft eller rent av färg och dem får att fungera igen, sen kan det vara lite mer effektivt att boosta dem, utan att det påverkar flytkraften hos dessa beten o s v, ni vet vad jag menar!
Japp! Jag älskar dessa Speed Boosters, hela serien finns och dubbletter!
Man behöver inte köpa det dyraste för att förbättra sina beten, vissa märken är absolut lika effektiva, som dem som är 3-4 gånger så dyra och mitt eget val har bevisat detta ett otal gånger och jag älskar effektiviteten, hos dessa speed boosters från Tandem Baits och du hittar dem hos Karpfiskebutiken för 39 kronor per flaska.
Äldre 15 mm boilies får här ett nytt liv!
Här rör det det sig om ett gäng äldre boilies, som har fått sig en coating av lite blandade saker, som jag vet karparna gillar. Allt sugs in i betena och ursprungsdoften finns ändå kvar längst in i betena, samtidigt blir dem lite mjukare, nästan som nya och färska. Skriv upp dina blandningar så exakt du kan, så har du det inför framtidiga soaks av beten.
20 mm boilies under behandling.
Här är det samma sak, fast med ett gäng 20 mm boilies, igen en coating och dem blir som nya. Blanda din mix av dofter med lite varmt vatten och häll det över betena och sen skakar du rejält, så alla beten blir täckta av sörjan, därefter skakar du 1-2 gånger varje dag, tills allt har krupit in i dina beten och dem är klara för fisket.
Washed out boilies med chili eller annan krydda.
Det var lite om beten för våren och sommarens fiske, har du lite beten kvar under hösten, så kan du göra en blandning av dofter och tillsätta lite kryddor och vatten och dina boilies får dels en ny doft och dem blir lite urvattnade. Perfekt inför den kalla perioden, en period, var karparna har varit jagade under under flera månader.

Doften ändras lite, likaså utseendet, samt effektiviteten och mycket mer än så behövs inte. Skaka dem igen och igen dagligen,  tills allt har sugit upp och sen är det dags att prova dem.
Saltade eller crumbade Boilies.
Du kan även precis innan dem torkar till, ge dem salt eller någon form av powder, som sen fastnar i höljet, även detta höjer effektiviteten väsentligt. Karp behöver mineraler och främst under våren, salt och främst Himalayasalt är att föredra, men torra pulver av kräftor, musslor eller andra bra saker, är att föredra och jag kommer längre fram att visa er en del powders.
Släng inte dessa deformerade bitar!
Här kommer lite att tänka på och den första frågan, jag vill ställa er är följande: Vad är karpen mest van vid när det gäller boilies? Svaret är superenkelt - Dem runda direkt ur påsen eller hur? Nästa tanke blir då,vad är karpen van vid att hantera? Jo, samma boilies och den lär sig att bli av med dessa runda saker snabbt och det är inte till vår fördel.

Du kan testa själv, prova att spotta ut en rund boilie och sen provar du med en annan form och du kommer att märka skillnaden direkt. Jag rekommenderar att du sparar dessa deformerade boiliebitar som finns i varje påse eller spara ändbitarna, om du rullar själv, dem kan och vill, göra stor skillnad!
Vad karparna är vana vid!
Alla karpar har stött på dessa, ätit dem och spottat ut dem och lärt sig att hantera dessa runda beten och varför är dem runda? Jo, det är enklast att tillverka dem i den formen. En liten ändring och det hela ställs på sin ända och gör det betydligt effektivare för dig, men svårare för fisken.
Ändra formen på dina bete, bara ett tips!
Ändra dina krokbeten till andra former än just den runda formen, ett exempel är dessa tre varianter av en 20 mm boilies, alla gör det svårare för karpen och alla avger betydligt mera doft. Det som blir över kan du ha i mäsken eller pulverisera och ha i en liten PVA mesh bag, så inget behöver gå till spillo.
Vilket avger mest doft?
Priserna varierar en del på boilies och vi skickar ut dem hela och det fungerar förhållandevis bra, vi får in karp på dem och vi fångar karp. Skulle du inte kunna dela upp dem i bitar och få mera att lägga ut, hålla fisken längre på platsen och samtidigt få ut mera doft? Vad tror du ger ut mest doft av bilden ovan? Fiskar du sen med krokbeten, som inte är klotrunda, så sker det oftare än sällan att du får dina runs!
Spara alltid lite boiliedeg.
Om du rullar själv, så spara gärna lite av boiliedegen. Av den sparade mängd, kan du göra andra former eller knåda lite okokt deg runt dina beten, allt för att få lite extra doft till just det väsentliga, ditt krokbete.

Vill du göra lite udda former, när du rulla dina boilies, så kan du använda ett 16 mm munstycke och sen rullar du strängarna på en 18 mm rullbräda och vips, så har du nu ett gäng barrelshapes framför dig. Alltså är regeln 2 mm mindre munstycke än diametern på ditt rollertable, oavsett vilken storlek dina barrels ska ha.
Lite extra doft kan aldrig skada.
Svårare än så är det inte, det gäller bara att tänka efter lite, karparna är hungriga och dem vill ha föda. Men dem är inte dumma och en liten ändring här och där, kommer att ge dig flera karpar på mattan framöver.

Jag kommer framöver med lite tips om kryddor, tillsättningsmedel, diverse pulver mm. Allt för att du ska kunna effektivisera ditt fiske, men samtidigt ta hand om dina lite äldre boilies, så keep your eyes open! Till dess önskar jag er alla skitfiske!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.