onsdag 22 december 2021

Riggar, du kanske behöver?

Jag tog en titt på vädret och  ... Nej, jag låter mig inte knäckas av dessa siffror, bara minusgrader så långt sidan räcker! Jag har att göra med beten, riggar och en del annat som ska vara klart inför den kommande våren. En titt bland andra nyheter visar att vi snart står inför en kraftig ökning av jävelskapet som sprider sig som en löpeld över världen och jag ber er om att vara försiktiga!

Vi kör lite riggar, det kanske får oss på lite bättre humör, vi slipper andra i vår närhet och vi jobbar hemifrån och du slipper munskyddet, det blir väl bra eller hur? Se till att hålla kattskrället borta under tiden du jobbar med vassa krok mm och med dessa ord går vi vadare och jag hoppas du får lite inspiration och gör dig lite nya kreationer till riggpouchen.

Enkel standard rigg.
En simpel och enkel rigg fångar karp, så är det och då återstår det bara två saker för att du ska lyckas och det är att fiska där karpen befinner sig och med ett bete som karpen vill äta.

Dessa två saker är upp till dig, där kan jag inte hjälpa dig. Det rör sig om lokalisering och ditt val av bete, samt kanske lite mäskning för att vänja karpen vid dina beten och att den återkommer med garden sänkt.

Riggen består av Gardners Talon Tip Wide gape i size 4 och en 25 Lb Gardner Sink Link och där har vi en sanslös styrka och en vass krok, som ingen fisk rättar. En Knotless knot med 7 varv runt kroken och 3 tillbaka över dem 7 varven och knuten är extra stark och inget vrider sig.

En 2-3 mm siliconetube på kroken, gör att du kan fixera ditt hair i olika positioner längs skaftet och även se om karpen har varit framme utan att den har fastnad. En enkel och ganska effektiv rigg, men som vanligt, så kan allt göras bättre!

Combi-riggar, ett bra val i många vatten.
Samma riggupplägg, dock här som combi-riggar, var man använder en styvare del från blyet och har en mjuk del, som ger betet rörlighet. Karpen får enkelt betet i munnen, då materialet är mjukt och den styva delen lägger ut riggen. 

Riggar med mjuka material från krok till bly, kan och vill ibland hamna i en hög och inte ligga utsträckt på bottnen och det ger karpen tid att kunna göra sig av med bete. En utsträckt rigg gör detta svårare, då karpen snabbare kommer i kontakt med blyets vikt.

Öglor med Fig. 8 knut, sleeves skyddar och låser knuten/riggen.
Alla öglor, bör knutas med en så kallad figure of 8 knut, den glider aldrig och är stark och passar för alla typer av linor. En Anti-tangle sleeve ser till att dels hålla din rigg trasselfri under kasten, men den skyddar även din knut och ser till att dig rigg sitter säkert på din Quick Change Swivel.
Kan användas för både flytande och sjunkande beten.
Denna bild var kanske med tidigare, men jag har fått lite frågor kring om man måste byta rigg om man växlar mellan fiske med flytande och sjunkande beten?

Jag personligen skulle göra det, men tittar man på bilden och tänker använda t ex en pop-up, så är hairet för långt och man kan minska hairet genom att göra några knutar på hairet och på den vägen anpassa längden, så det stämmer. 

Allbright-knuten.
Allbright-knuten är den starkast knuten för att skarva ett mjukt material till ett styvt och den finns på annan plats på bloggen. Jag ska beskriva i stora drag hur du gör den.

Knut din rigg med mjukt material först och se till att du har en längd, så du kan arbeta fritt. Vik det styva materialet dubbelt och för genom det mjuka och se till att du anpassa avståndet du önska. Jag ska redan här säga att du kan ha kroken ganska nära den styva delen.

Nu lägger du 8 - 10 varv upp och sen går du 4 - 5 varv tillbaka och för det mjuka materialet tillbaka genom öglan, men från motsatt håll, inte samma håll som du började. Nu fuktar du allt med saliv och drar i båda lintamparna till knuten lägger sig fint och du är klar. Man kan som jag gör ge knuten en lite droppe snabblimm, det ger lite extra ro i kroppen!

Wafter rigg med 360 funktionen.
Som ni vet finns det en massa olika riggar för fiske med Wafters, en lite svävande boilies, dem flesta har en glidande funktion och så även den på bilden ovan.

Man knutar vanligt vist med en knotless knot och har ett styvare material och det fungera bra! jag gillar att experimenterar under tiden man fiskar och använder en vanlig Quick Change Swivel för att fäste kroken och det gör att kroken ligger på bottnen och håller mitt bete nere, men denna QC Swivel ser till att kroken spinner runt och kroken får snabbare fäste i karpen mun, så testa gärna detta och ha lite tyngre mängd Putty ett par cm från kroken.

Lågt stående pop-up rigg.
Ibland kan en lite skillnad vara lösningen mellan runs eller total silence, det har vi nog alla märkt. Ibland kan det vara hur högt ditt bete står över bottnen och man får prova sig fram med betet på bottnen, svävande över denna eller högt stående eller lågt stående.

En lösning kan vara att använda en QC Swivel utan ringen som på bilden ovan. Lite Putty  på flötesstoppet, som placeras på mitten av riggen och lite runt knuten och testa att antingen balansera betet, så det sjunker sakta eller med större mängd Putty för att förankra betet.

360 riggar.
Här är det svårt för karpen, dessa riggar spinner runt direkt dem kommer i rörelse och Gardners Long Shank Mugga är svår att bli av med. Puttyn monterar du på ögleknuten eller som här över Crimpen och se till att den lilla öglan är fri och riggen får än med rörelse.
Material jag använder och Solar Tackels Rig Cone.
Om dessa material finns kvar på marknaden vet jag inte, Amnesialinan finns i olika färger och dimensioner, men om Solars Chod Rig, ett styvt material i 0,41 mm och Fox Rigity Stiff Rig finns kvar, det är osäker. 

Jag hittade dessa för flera år sedan och köpte på mig ett större antal spolar. Solars Rig Cone är ett suveränt verktyg för att forma Shrink tube och dessa styva linor. Man sätter kroken i en skåra och bestämmer sin böj/Kurva och håller allt över ångrande vatten och det är klart.

Stiff hinge rigg.
En suverän rigg för fiske med flytande beten, allt som fattas är betet och lite Putty över knuten och på mitten av riggens längd. Justeringar kan göras angående höjden på betesplaceringen och riggens längd. En rigg som bara fortsätter att levererar år efter år och den fiskar bra överallt och över dem flesta bottentyper.
Forma öglan med en penna, det ger större rörlighet.
Tänk på när du gör riggar med styva material, att det finns rörlighet. Ett sätt är att öppna upp öglarna med typ en penna eller liknande. 

Se till att allt som sitter i öglan ligger mot pennan, annars förstör med öglan. Bilden visar vad jag menar och du kan vrida penna fram och tillbaka, denna friktion skapar värme som formar öglan och den behåller sin form.

Montera din Putty på knuten.
Jag ser ofta att man placerar sin Putty på lekandet och jag förstår inte riktigt varför? Jag har alltid min Putty runt knuten, så att hela öglan är öppen och betet har och får stor rörlighet, men jag kan ha fel?
Så bevarar du kurvan på riggen.
När du väl har skapat din önskade kurva i det styva materialet, så vill man gärna ha det kvar hela tiden. Det tar ibland en stund att få det rätt och bilden visar det bästa sättet att bevara kurvan i dina riggar.

Ha dem på detta sätt i din Rig pouch eller under transport till och från vattnen och du slipper att sitta med kalla händer och fippla med detta.

Överst 3 korta riggar för Method feeder eller Solid PVA-bags.
Ett par frågor kom angående fiske med Method Feeders och Solid Bags, man ville ha tips på riggar och samtidigt undrade man hur mycket dessa metoder används.

Solid bags, det används ofta, det syns lite överallt, men Method Feeders, det var nog bara en trend, som försvann och det är lite tråkigt! Dem är väldigt effektivt, fast många tror att denna metod bara ger mindre fiskar, det är helt fel! Och amvänds inte dessa två metoder i ditt vatten, så börja med det nu till våren!

En större ögla gör det enkelt att byta rigg.
Riggarna gör kortare än vanligt, grunden till det är att du har en större mängd föda ute och karparna puffar oftast på Feedern innan den hittar ditt bete och jag tror samma sak med Solid bags.

Båda dessa metoden är väldigt bra att använda var det finns gräs och silkweed (tråd alger) då kroken ligger skyddat i sin påse eller intryck i Feederns mäsk och tyngden pressar bort växtligheten, åtminstone är det min erfarenhet.

Längden på dessa riggar bör var runt 8 - 13 cm och ha en större ögla, så går det snabbt att byta rigg, genom att göra ett halvslag genom lekandet i ditt in-linebly eller Feederns insert. Se till att ditt bete kommer genom öglan utan större problem. Det var allt för denna gång, jag önskar er all skitfiske, stor försiktighet i samhället och att ni håller avstånd och restriktionerna. Nästa gång kommer julhälsningen!
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.