Jag hör en del som säger att i vissa vatten tar dem inget på ytan och jag säger alltid emot dessa påstående! Har du svårt att få upp fisken till ytan, beror det oftast på att dem inte är vana vid att hitta födan på ytan, en hungrig Karp kommer till maten som erbjuds! Vad du ska göra i dessa vatten är att varje gång du är där och tvättar boilies, så ska du sprida ut lite flytande beten på olika platser i sjön.
En påse med 3,75 kilo små Doggy koster dig ca 60 kronor, det är mindre än det tacklet du kanske satte i bottnen och du har en massa små floaters som du kan sprida ut. Gör du det några gånger, så lovar jag dig att en karp kommer upp någonstans i sjön och tar dem och kommer det en Karp, så kommer det snabbt flera till kalaset. Håll på ett tag med detta och ge Karpen ett förtroende i att dessa beten är säkra och kom sen och hämta ditt pris.Det är på sådana platser du hittar fisken och alla platser är inte lika lätta att fiska på, du får göra en bedömning om det överhuvudtaget går att landa en fisk, är du det minsta tveksam, ska du låta bli och leta på annat håll. Bedömmer du att det går att landa en fisk från en svår plats som denna, så är det andra faktorer som spelar in och det är i första hand din självbevarelse!
Du ska innan du börjar fiska, ska du gå genom hela proceduren från krokningen tills fisken är i håven och du ska vara konsekvent i din handling. Har du bestämt dig för att kroka och hålla emot och dra fisken direkt i håven, så gör det! Tvekar du och ger fisken lite lina, så går det oftast åt pipan och fisken går segrande vidare.
Jag vet att det låter enkelt, men du börjar med att få fisken till att ta dina beten, sakta flytter du på fisken genom att lägga dina beten längre och längre bort. Fisken följer efter och när den är en bit ifrån dig, lägger du försiktigt ner din håv i vattnet framför dig, utan att skrämma fisken. Nu ger du den lite mera beten närmre eller framför dig och den kommer om den inte är skrämt, lägg ditt krokbete på ytan och vänta tills Karpen tar det, kroka och dra fisken direkt till håven!
Det går, för det ska gå så snabbt att den inte fattar vad som hände förrän den är i håven, Karpen blir chockad och fenorna och allt står rakt ut! Jag gör det ofta på trånga ställen som andra undviker och jag har landad fisk över 10 kilo på detta sätt i hål som bara har varit 1 x 1 meter, resten har varit grenar, buskar, tuvor och växtlighet. För detta fiske behöver du en stark lina som typ braid och ett spö som klarar dessa påfrestningar.
Jag borrar alla mina floaters och monterar dem med ett baitband, själva baitbandet monterar jag på kroken genom ett halvslag och det ska sitta uppe vid kroköglan så krokens spets exponeras. Jag använder en hair needle för monteringen och drar baitbandet genom betet och drar sedan baitbandet ut över kroken. Nu flyter betet med kroken på undersidan och dem flesta Karpar krokas i underkäken, var du har det absolut bästa krokfäste du kan få och du tappar ingen fisk om inte kroken rättas eller din lina går av.
Här ser du en bit floater cake som är monterar som jag har beskrivit ovan, ett stort bete och en stor krok. Min lina här är Power Pro 0,19 mm och den är min favorit braid för att mitt fiske oavsett om jag stalker, bottenmetar eller spoddar och fletar eatures, en suverän braid med enorm potential.
Floater cakes gör du enkelt genom att till en vanlig boiliemix tillsätta dubbla mängden flavours och dubbla mängden ägg, häll smeten i en form och ställ den i mitten av ugnen i 30 - 40 minuter på 200 grader. När den är klar och inte kladdig inuti, tar du ut den och låter den kallna, därefter skär du dina biter i önskad storlek, kanterana är hårda och dem kan du mäska med innan du presentera den rätta biten. Jag brukar lägga tillbaka alla mina bitar i ugnen igen och ger dem 5 - 10 minuter till på 100 grader, det ger dem en sprödhet som Karpen älskar och dem blir lite tuffare i konsistensen.
Karpen lär sig snabbt att urskilja din lina oavsett hur tunn du än använder och det är inte så mycket man kan göra åt det, annat än att försöka att dölja lina så gott det går. Det finns ett par sätt att tillgå, du kan dölja din lina vid att lägga den uppe på växtligheten och ha ditt bete liggande mot ett blad i växtligheten, det gör det lite svårare för Karpen att se din lina. Ett annat sätt är att hänga upp din lina över ett böjd vasstrå eller en tunn gren och ge ut såpass mycket lina att bara ditt bete ligger på ytan och linan är i luften, det funkar väldigt bra.
Men vad gör man när man inte har dessa blad, vasstrån eller grenar till sitt förfogande? Jo, man tar en vanlig blommpinne och monterar en gummibit i varje ände som visad på bilden, trä kroken genom gummibitarna och linda ett par var runt pinnen och justera avståndet mellan pinnen och kroken/bete till 1 - 2 cm, fisken tror att det är en bit vass och tar betet, krokar när pinnen dras ner eller när betet inte syns. Jag har målad en del av mina såkallade Flower - stick rigs i samma färg som kolvass och har dessa till både Karp och Gräskarp.
På tal om Gräskarp, om du har studerad hur en Gräskarp äter Kolvass, så går den fram och lägger sig på sigan, gapar över strået och rättar upp sig varvid strået knäcks, därefter skakar dem sig samtidigt som dem backar och strået går av. Dem släpper strået som flyter upp till ytan och dem börjar alltid med att tugga på den tjocka delen av strået, det innebär att har du en Gräskarp framför dig som käkar Kolvass, så kan du montera ett långt kollvasstrå på din lina.
Det ger lite kastvikt och ha en krok i storlek 4 i den tjocka änden, fisken tar strået och går med det i ytan med en vinkel av ca 30 grader och det är nu du ska kroka. Andra beten för Gräskarp är bröd och Maskrosblommor, du kan smörja in ditt Kolvasstrå med lite av den vita oljan från Maskrosblomman, det ökar effekten.
Här ses en Karp som gärna vill se håvmaskarna, en ensam fisk som efter ett tag kastade sig över mina små Doggy. Det var så lugnt att jag tog fram kameran och tog lite bilder på den innan jag landade den, ingen stor fisk, men vi bestämmer tyvärr inte över vikten.
Jag hade med ett 12 fots spö och jag höll bara spöet still med betet på ytan och resten fixade Karpen. Vissa dagar är livet så enkelt med spöet i handen, andra dagar sitter man med frustrationen stående ur öronen och kammar noll.
Nästa gång tittar vi lite på fakebaits, lokalisering från träden, spön för trånga platser och dem gör du själv, vi ska även titta lite dip och flavours, vi syns då!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.