Det märks på fisken, det där med färgen och dem har vet troligen om detta att dem syns bra på öppet vatten. Det finns flera faror än vi sportfiskare, Minken, gäddan och andra rovfiskar, Fiskgjusen mm. Alla är ett hot mot denna fisk.Jag vet inte hur stor en Koikarp kan bli i Sverige, men jag vet om fiskar på kontinenten på vikter upp emot 15 - 20 kilo och det vore något att fånga. Dem är otroligt vackra och dem flesta går i privata vatten, men sen finns det dem som köper små gulliga Koikarpar och sätter ut i trädgårdsdammen var dem växer.
Första vintern kanske blir mild och dem klarar sig, till nästkommande höst har dem blivit för stora och man slänger dem i närmsta damm eller sjö för att bli av med dem. I dessa vildvatten kommer Koikarpen att bli stor med tiden om den överlevar alla nämnda faror och det är dessa individer som vi ska titta närmre på.
Oftas står dem gömda inne i vasskantar eller i annan växtlighet, man ser dem och dem ser dig, men att få ut dem är en sak, att få dem till att ta ett bete är en helt annan sak och inte det lättaste.
Jag stalker många av mina karpar och man lär sig ett och annat knep under åren, men Koikarpen är inte lätt att lura efter att dem har hamnad i vildvatten med naturlig föda och fiender.
En del av Koikarparna har betydligt mindre munnar än den vanliga karpen som har en stor flapp jämför med en del av dem Koikarpar jag har fångad genom årens lopp. Det innebär att man använder mindre beten och mindre krok, något som jag kommer till senare i artiklarna.
Koikarparna föredrar oftast lite mjukare beten som dem kan mumla på, lite typ Sutaren som gärna går och pular en stund med betet i munnen innan det åker ner i svalget. Mjuka pellets, boilies, paste och som här Softees mm är dem beten jag föredrar.
Ska jag fiska med hårdare beten, så skalar jag ner dem till 8 - 12 mm storlek tillsammans med en större stick, det brukar fungerar bra.
Som sagt dem finns i alla möjliga färger, oftas är dem oranga med lite svarta fläcker eller fjällkantar, en del går överi guloranga och nästan rött, en del kan vara vite med pärlemorskimmer ha röda, svarta och oranga inslag.
Denna har faktiskt 8 olika färger om du kolla nogrannt, det finns silver, guld, brunt, orange, grå, svart, vit och rosa. Den ser mera ut som en mix av Ghostkarp och Koikarp, än en ren koikarp och jag har ingen aning, men vacker är den! Denna är en fjällkarp, men Koikarpar finns som spegel, fully scales och läder också!
Jag vet att denna karp inte har landads på snart 6 år och jag har sett den flera gånger under förra sommaren och den är inte så liten längre och jag ska göra mitt bästa för att visa upp den igen.
Jag kommer nästa gång att gå in på krokar, beten, tackel, metoder mm. Det finns hur mycket som helst att skriva om kring detta och vi får se hur långt vi kommer. Håll tillgodo!
Jag kommer nästa gång att gå in på krokar, beten, tackel, metoder mm. Det finns hur mycket som helst att skriva om kring detta och vi får se hur långt vi kommer. Håll tillgodo!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.