söndag 24 januari 2010

Koikarpen del 4.

Det blev några timmar på isen igår med karpspöna ute, men det ville sig inte och man blankade, inte för att jag hade några stora förväntningar i den kyla som rådde. Även Regnbågarna var tröga och jag lyckades dock att få 2 stycken mindre fiskar.
Kylan har en lite dödande effekt på fisket oavsett om det är is eller inte, jag hade dock trevligt och fick en hel del intressant info kring ett vatten från en kille som var och pimplade, en bra info för vårens fiske. Men, men vi skulle titta lite på flötmete och frilinafisket efter den färggranna Koikarpen och här kommer lite tips som kan och vill hjälpa dig.Jag gör dem flesta av mina flöten själv och en del köper jag, Koikarpen har bra syn och den hittar snabbt och oftast dina små misstag som vi alla gör ibland. Vid fiske på grunt vatten använder jag flöten som är korta och kamoflerade eller köpte Crystal clear som finns på bilden. Se upp med dessa crystal clear floats, solens sken kan ge reflexer i vattnet som kan varna en fisk!
Jag montarar aldrig ett flötet genom flötet, utan det fästs bara med rubberbands i toppen och botten. Jag kan nu snabbt byta flöte, ta bort flötet och övergå till frilining och skulle flötet fastna i växtligheten under drillningen, så lossnar flötet och jag kan fria fisken - Alltså bara fördelar med "lösa" flöten!
På bilden ser du att mitt bete är flake, inkråmet från en färsk långfranska och det är ett ypperligt bete för Koikarpen, krama brödet runt kroken och se till att krokspetsen är fri, anpassa storleken på brödet som fisken kan suga in det. Jag flötmetar oftast med betet och mina hagel på bottnen och krokar när flötet lägger sig på ytan.

Det är på sådanna platsen du hittar Koikarpen under dagen, undangömd i sin gröna värld var den känner sig säker. Kan du bara smyga dig fram utan att fisken märker dig och placera ditt bete för den, så är hälften vunnit och den kommer för eller senare att undersöka ditt bete.
Här är bröd ett bra bete, antingen på bottnen, under ett flöte eller varför inte på ytan? Göm din lina vid att lägga den över bladen och ta fisken hårt och bestämmt under drillningen! Här finns bara en väg från krokningen och det är till håven så fort som möjligt!


Små beten som Softees, miniboilies, majs, pellets, mindre bönor o s v monterar du enklast på din hair - rigg, genom att som tidigare nämnd använda en splicing needle. Dessa tunna nålar går lätt genom dessa typer av beten och gör monteringen väldigt lätt utan att dina beten spricker.
Vid frilina fiske använder du enbart ditt bete och din krok, inget annat! Du kan använda sjunkande beten som exempelvis bröd, boilies, pellets mm och du titta på linan var den skär vattenytan och krokar när linan resar sig.
Vid frilinafiske på ytan har du hela tiden koll på ditt bete och fisken samtidigt, ha alltid en sträckt lina till betet och krokar när fisken har betet i munnen och sträcker din lina.
Använd fluorocarbonmaterial till dina tafsar, riggar mm, det kommer att gynna ditt fiske, dessa fiskar går inte bara fram och tar ditt bete med samma naivitet som en karp kan göra, utan här ska det undersökas flera gånger innan man tar sig en munnfull.



Det finns en otrolig mängd med beten på marknaden och ska du fiska efter koikarp så bör du titta på dem som är mjuka eller lite mjukare i konsistensen är boilies. Beten som Bröd, små Doggy, Katt och hundmat, paste, boilies, Softees, Power bait, majs, bönor, partikelbeten i allmänhet, softpellets mm är alla gångbara, men dem bör vara i storleken 6 - 12 mm!
När jag nu har sagt detta, så kommer du säkerligen att få din första Koikarp på 2 stycken 20 mm boilies och du tror att jag är lite ........? Men du kommer snabbt att inse att jag har lite rätt i vad jag skriver om du vill kontinuerligt bra fiske efter dessa skönheter. I sista delen ska vi titta lite på Bag och feederfisket mm, det kommer i morgon.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.