Ingen köper repade, skitiga eller slitna spön i dagens läge. Passa på att ge dem en genomgång nu var isarna ligger och du ändå inte kan använda dina långa karpspön eller vad du nu har som behöver vård.Spola av spöna med ljummigt vatten och tvätta dem försiktigt med en tvättsvamp med skumgummiytan på klingorna och dem råa ytan på svampen använder du till dina handtag i foam eller kork. Spöna blir som nya efter denna makeover. Spola av dem och torka dem med en mjuk trasa av bomull.
Det mesta av smutsen, sand, dy, slem, fjäll, bugs och blod mm samlas i dina rullfästen. Det bästa sättet att komma åt i alla vrån är en mjuk tandborste och lite tvålvatten. Spola gärna av dina spöklingor på insidan, så slipper du dem retfulla reporna på klingorna eller holkarna.
Sandkorn har en förmåga att krypa in här och du får repade klingor eller holkar. Häng upp spödelarna så vattnet och smutsen kan rinna ut och torka sedan så gott det går.
Spöringar samlar också mycket smuts och här kommer du åt med tandborsten. Kolla alltid dina spöringer, så dem inte är skadade.
Är dem det måste du antingen byta innerringen eller kanske hela ringen. Gör du inget åt skadan kommer det att förstöra dina linor på sikt och kanske även kosta dig fisk genom linbrott.
Ge dina holkar lite stearin. Dels så sliter du inte på holkarna något nämnvärt och dels skyddas dem mot smuts, fast inte hur mycket som helst! Båda dessa spön har 12 - 14 år på nacken, men jag har sluppit repade holkar genom att jag vårdar dem och jag tycker du ska göra likadant med dina spön.
Har du ett spö eller flera som är så slitna att dem glappar i holkarna, så ge dem lite stearin och du ska få se att glappet minskar betydligt eller rent av försvinner. Gör detta från första början när du köper nya spön och förläng livslängden på dem.
Ha alltid koll på dina toppöglor, det är dem som får mest stryk bland grenar, vass, under kast och diverse linor som också med tiden sliter på dina toppöglor. Jag viser här tre stycken toppöglor och det finns lite du ska tänke på när du ska köpa spön.
Till vänster har du en Fuji ögla med aluminiumoxid, den klara alla nylonlonor, men är inte bra i längden om du ska fiska med braids. Öglan i mitten på bilden är en Fuji Siliconcarbid och den klarar både braids och nylonlinor och dessa öglor är att föredra för dina karp och gäddspön.
Den sista öglan är en vidarutveckling av öglan i mitten, jag har hört att det är en blandning av siliconcarbid och zirkonium, öglan är större på utsidan och det är främst gjord för fiske med braids och andra hårda linor.
Denna ögla finns på en del Free Spiritspön och på en del äldre spömodeller från Nash, bland annat Pursuit och pursuit extreme och det finns andra spöserier som också har dessa S - lite rings. Det var lite om hur du vårdar dina spön, vill du även gå genom dina rullar, så kan du gå in på min gäddblogg, var jag har ett inlägg kring vård och service på dina rullar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.