söndag 27 februari 2011

Rigg tips!

Jag har lite ont om tid i dag, men jag hinnar med lite tips på lite olike rigg tips som du kan ha med dig i bagaget under den kommande säsongen. Det gäller som sagt hela tiden, att ligga steget före karpen och inte flera steg efter. Allt eftersom säsongen går, blir karpen på ett eller annat sätt, lite mera påpasslig över vad den äter och hur den äter, på din mäskplats.
Dessa riggar är effektiva och du ska inte börja använda dem förrän du märker att dem verkligen behövs, så lär dem inte det bästa först, utan starta säsongen med enkla riggar, som du kommer långt med och öka succesivt med mera sofistikerade riggar, allt eftersom du behöver dem.Först ut prova med en boilie på ett längre hair och en synlig foambit, detta ska du göra, om du började med ett kort hair, du kan trycka ihop foambiten med en Peang eller liknande och lossna det hela i en dippburk.
Foamen suger till sig dippen och du har dels, ett doftande bete som är synlig och dels, ett längre hair som fisken har svårare att bemästra och det ger dig ett bättre hookhold många gånger.
Hur många fiskar med ett trippel hair i dina vatten? Bingo! Gör två lösa hairs och knut fast dem i kroköglan och därefter gör du ett hair i samma längd som dem andra, med en vanlig knotless knot som låser fast det hela och ge sedan hela knuten en liten droppe snabblim.
Fiska med en liten välsynlig pop - up, typ en 12 - 16 mm och montera lite krossade partikelbeten på dem två andra hairen, så betet är balanserad och sjunker väldigt sakta. Ingen använder sig av detta och karpen har inte råkat ut för denna presentation och det är din stora fördel!
Karpen har väldigt svårt för att bli av med tre beten, som samtidigt beter sig helt olika, använd gärna ett liten blyhagel 4 - 5 cm från betet, det håller kroken nere i karpens underkäke, länge nog till att den får panik och boltar iväg.

Vi har mattfärgade krokar, vi har Tefloncoating och vi har krokar som knappt syns i vattnet, men det skapas ändå ibland lite blänk, som kan få en karp till att backa, om den märker att något inte stämmar och det kan du enkelt ändra på.
Ett sätt att göra det är, att ta en bit av höljet från din leadcoreleader och montera det på krokskatet, som visat här på bilden. Trä på höljet som visat och limma fast det, så hairet kommer i rätt läge, som visat.
Du har nu inget blänk från kroken och den bara delen av kroken, döljs av ditt bete om du balanserar det rätt, samtidigt får du en rigg som krokar karpen. Prova att göra denna rigg och lägg den sedan i din handflata och försök att dra bort handen, så ser och märker du effektiviteten!


Ett annat sätt att dölja sin krok, är att använda sig av av olika fkugbindningsmaterialer som till exempel olika tindsel elle maraboufjädrar som jag använder ganska mycket i mitt fiske. Dessa materialer ser ut och beter sig som silkweed, den gröna tunntrådiga algen, som finns i våra vatten.
Karpen märker inte sitt misstag, förrän det är för sent och den ser ditt bete som ett födoämne som hänger i växtligheten. Du kan använda denna metod för fakemajs, pop - ups och även till bottenbeten, låt fantasin spelar och prova dig fram, vad har du att förlora den dagen, var fisken går framför dig och inte nappar?



Karpen kan och vill snabbt lära sig att hantera en vanlig pop - up på en D - rigg eller som många gör: montera pop - up boilien som ett bottenbete. På bilden ser du med egen version av den så kallade Withy - pool riggen.
Ursprungsmodellen var att pop - up boilien, satt på en ring som gled på krokskaftet, jag började med att först ha boilien sittande tight och låst mot shrinktuben och det gick bra ett bra tag. Jag upptäckte lite senare det året, att karpen har än svårare att bli av med kroken, om du lämnar mellan 10 - 14 mm mellan betet och kroken.
Fiska denna rigg med extra mycket putty eller bly, så den inte flytter sig över bottnen utan bara står där. Karpen fastnar på denna rigg, oavsett från vilket håll den tar betet och det är en rigg som utklassar allt, dem dagarna var dem pillar och plockar i dina beten, så gör ett par stycken och ha dem med dig.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.