
onsdag 14 september 2011
Så gör du din Hampa på snabbaste sätt.
De flesta vet hur effektivt Hampa är och allt det där tidsödande med att blötlägga och koka behöver du inte, utan här kommer hur du ska göra. Jag har haft med detta tidigare, men 13 mejl kring detta efter mitt lilla spoddinlägg, har väckt ganska stor intresse och jag tar upp det igen. Jag skulle ändå göra en satts inför helgens höstträff och det vore jo dumt inte att förmedla lite bilder, när man ändå håller på med detta.
Du behöver en gryta på 10 liter, hampa, salt, vatten och dina kryddor, samt en visp och en gammal kylbag av plast. Bland kryddor som fungerar bra, är svart peppar, curry, chillipeppar, sambal Oleg, Piri-piri, kummin, kanel och Anisfrön för bara att nämna några som karpen störtar sig över i höstrusket som råder och det fungerar året runt. Allt du behöver tänka på är mångden hampa du lägger ut, karpen kan präglas på dessa små svarta korn till den milda graden, att de inte tar något annat och när det väl händer, så rör de sig väldigt långsamt över din mäskplats och du är nu varnad! Häll 3 - 4 kilo hampa i kylbagen och tillsätt dina kryddor och rör om, så allt är blandat ordentligt. Du ser de små klumparna av chilli och Sambal oleg, som jag har i denna blandning.
Koka upp 10 liter vatten och tillsätt 300 - 400 gram vanligt salt och rör om, vattnet måste stormkoka ordentlig,t innan du hällar det över din hampablandning. Du kan även använda socker om du vill ha en lite mer sötma bland de starka kryddorna.
Du ska ha så pass mycket vatten, att det står minst 3 cm över hampan och sedan är det bara att vispa tills alla kryddor har löst sig.
Allt är här blöt och täckt av vatten och du ser chilliflingorna, som dem röda inslagen bland hampfröna. Detta gör du på eftermiddagen eller kvällen, innan du ska använda din hampa och du ska hela tiden se till, att det är täckt med vatten och att det är varmt så länge som bara är möjligt.
Sen är det bara på med locket och låta det stå över natten och på morgonen är din hampa klar för användning. Det varma vattnet har fått hampan att spricka upp och en massa oljor mm, har löst upp sig i vattnet och allt doftar ljuvligt av kryddorna du tillsatte. Jag har provat det mesta och inte funnit att man kan överdossera kryddorna, snarare tvärtom, jo starkare, jo bättre blir det. Du kan ha detta stående upp till 2 veckor i en hink och därefter ska du frysa in det och helst i rengjorda mjölkpaket, som inte tar något större plats i frysen och varje paket räcker gott och väl till en dygns fiske. Spara vattnet till din groundbaitmix eller blötlägg större partiklar i detta, du kan även använda detta vatten i dina spodmixer eller till att blöta upp olika pellets. Släng det inte, det är fullt av oljor mm, som karpen älskar och den hittar snabbt dina beten och din mäskplats.

Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.