Det är inte varmt i vattnet än, men karparna är uppe ibland och det ska du ta vara på under de korta stunder eller de få varma dagar, vi nu får under ledigheten.
Jag har märkt att de perioderna, var fisken dels äter från ytan och dels upphåller sig nära ytan, är väldigt korta och det gäller att fiska snabbt och effektivt.
Jag tänkte idag gå genom hur du fiskar och montera dina floaters på bästa sätt, vi tar en bra knut för nylonlina, hur du monterar dina beten, i detta fallet Doggy och på slutet lite tips om, vad du kan göra, när mörkret faller eller om du är tvungen till att fiska med en Surfacecontroller.
Kroken jag använder för mitt ytfiske är uteslutande JRC´s Connect MBT 1, som har rak ögla, bredare gap, är superstark och vass, samt har en inturned point, som ger perfekta hookholds.Den använder jag i storlek 8 - 4 och för alla situationer, vara sig det är öppet vatten eller rena djungelkriget, bland buskar, träd eller grenar, den håller med råge för min krigsföring!
Palomarknuten är en av de starkaste knutar, du kan göra på en nylonlina och här kommer den steg för steg, så du kan öva på den. Börja med att lägga linan dubbelt och stick dessa genom kroköglan, som visat här på bilden.
Gör sedan en överhandsknut, som visat här och se till att linorna inte ligger tvinnade i kroköglan, gör de det stryper du knuten, när du stramar den och den går sönder lätt.
För linöglan ut över kroken och dra med fingrarna upp knuten på själva huvudlinan, håll tummen och pekfingret vid kroköglan, så inte linan tvinnar sig i kroköglan.
Fukta rikligt med saliv och dra ihop knuten sakta tills den samlar ihop sig vid kroköglan och därefter drar du knuten hårt och provdrar den med något.
Ligger allt rätt i kroköglan och knuten är stark, så är det bara att trimma knuten med en sax och den är klar. En välgjord Palomarknut håller enligt olika tester 96 procent av huvudlinans brottstyrka, men mina går av 30 cm upp på huvudlinan och jag försöker dra sönder knuten!
Nästa steg är monteringen av ett baitband och jag använder uteslutande Gardners Baitbands i storleken 6,4 mm till mina stora Doggy, som är mina krokbeten.
Lägg baitbandet mot undersidan av krokens skaft och med en hairneedle drar du genom baitbandet genom sin egna halva och över krokskaftet, nu bildas ett halvslag, som visat på bilden.
Dra åt hårt, så baitbandet sitter fast och sedan för du det upp mot kroköglan och rättar till det, så öglan sitter som visat på bilden.
Denna montering ser till att ditt krokbete, alltid sitter på ryggen av kroken och kroken flyter med krokspetsen neråt i vattnet.
Nu sticker du din hairneedle genom en förborrat Doggy och tar tag i baitbandet och drar ut det genom Doggyn.
Baitbandet ska nu dras ut över hela kroken och det låser fast ditt bete, som sitter fixerat på krokens rygg och hela kroken, är i princip exponerad och detta ger väldigt bra krokfäste i karpens mun.
Här är det klart för fiske och precis så här, flyter detta bete på vattenytan. Som du ser så är det väldigt mycket fri krok och jag lovar dig, att timer du bara krokningen rätt, så släpper karpen aldrig genom att kroken till 98 procent sitter bakom underkäken.
Vid fiske i mulet väder, sena kvällar, tidiga mornar eller på längre avstånd eller kanske rent av karpen verkar lite tveksam till dina beten, så kan en liten bit öronpropp i en skrikig färg göra susen.
Dels ser du ditt krokbeten bland alla andra beten på ytan och jag har märkt att lite färg skapar en viss form av nyfikenhet och blir mera iögonfallande för karparna, som går runt under dina vanliga bruna beten. Jag monterar för det mesta den färgade biten, så här som visat, det är enklast och det går snabbt.
Du kan dock även montera dessa färgade bitar på detta sätt, fördelen med detta är att ditt krokbete syns på väldigt långa avstånd, men nackdelen är att i o m att betet blir lite högre, så har betet en tendens att lägga sig på sidan på vattenytan och jag kan inte garantera att kroken sitter bakom underkäken!
Närhållsfiske, var karpen går framför dina fötter och bara smaskar i sig dina små Doggys, under dessa situationer, behöver du inte ens ha en Doggy på kroken.
Det räcker gott med en bit kork, som har en något så när form som en större Doggy och de tar detta "bete" utan minsta tvekan.
Korken suger även till sig en dipp på ett bra sätt och korkbiten flyter i evigheter eller åtminstone, tills en karp tar den och du kanske blir av med den.
Ett perfekt "bete" för situationer, var du får vänta på att karpen ska ta ditt bete och för fiske ibland grym växtlighet och andra snags.
Nash har kommit med sina Zig Bugs, varför dröjde det så länge? Jag har använd dessa under många år och jag gör dem av olika bitar från just öronproppar och foambitar med lim på ena sidan.
Låt fantasin spela fritt och prova olika kreationer och se vad som fungerar bäst i ditt vatten eller för stunden, de är så enkla att göra.
Du behöver bara lite öronproppar i olika färger, dina krokar, en bra sax och lite snabblim. Det syns på långt håll och karpen blir verkligen nyfikna på dem.
De är inget för frilinafisket vid dina fötter, jo kanske, om det är vindstilla, men bakom en Surfacecontroller är de perfekta eller varför inte på en Zig - rigg 30 cm under ytan.
Flytkraften är stor och oftast försöker karpen att försiktigt att suga ner dessa skapelser från ytan, men under nästa take, suger den ordentligt och man får ofta leta fram Peangen för att få loss kroken.
Vanlig svart foam och så klipper du försiktigt ut ett par vingar, som du fixerar med snabblim, så dessa står ut från kroppen. Ett par röda, rosa, oranga eller gula ögon limmas fast och sen är det klart, jag lovar dig att varenda karp, som du har framför dig kommer att undersöka dessa "beten"
Det var det hela för i dag, ut med dig till helgen och prova detta, mäska ett par tre platser med små Doggy och sätt dig i bakgrunden och avvakta och se vad som kommer upp.
Fiska med de stora Doggy, använd monteringsmetoden som jag visade dig här. Ha koll på vädret och vinden, stick ut på morgonen eller på kvällen, nu vid denna tid, senare i sommar, när värmen sätter in, är det fiske mitt på dagen, som är bäst.
Var inte för ivrig i din jakt på karpen. låt dem äta ett tag och de sänker garden och det blir lättare för dig att nypa en av dem. Använd vinden till din hjälp, är det så, att vinden driver in dina beten i en vik, så kan jag garantera dig att finns det karp, så följer de med och mumsar och du smyger bara dit och tar en eller två. Lycka till!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.