Hur väl kan du dina fiskeplatser? Vet du vad du har i din närhet? Vad döljer sig under ytan framför dig? Kan du lägga ut ett kantspö, utan att du fastnar i en snag? Hur nära buskarna kan du fiska?
Som du ser finns det en massa frågor, kring en fiskeplats och vad gör 90 procent av karpfiskarna? Jo, man lodar kanske djupet och känner efter lite grann på sin höjd och detta kan få katastrofala följder för karpen.
Jag tänkte ta tillfället i akt och visa lite från Rismåla göl, som numera är riksbekant, som karpvatten och bilderna är främst från Stenviken och Bloms vik och jag vet att dessa bilder kommer att höja ögonbrynen, även på många av dem som fiskar i gölen.
Vi börjar med Stenviken, var jag senast jag fiskade här, landade två fina karpar på floaters. Det är rena rama idyllen och normalt vattenstånd på denna bild.Visst ser det härligt ut, men skinnet eller ska vi säga ytan bedrar oss alla, som inte vet. Viken kallas Stenviken på grund av de steniga kanter, som branter ner mot ner mot 3 - 3,5 meters djup, men ett mera passande namn, hade varit Bråteviken eller The bay of fallen trees!
Redan i början av viken ser det ut så här, hela träd ligger rakt ut från kanten och de syns inte vid normalt vattenstånd och man kan väldigt lätt räkna ut, vad som händer om en karp går in i detta.
Lite längre ner i viken är det fullt av trädstammar, som ligger i kanten och i denna Tall, satte jag en av mina absolut största gäddor för ett par år sedan.
Jag tog alla dessa bilder en höstdag, var vattennivån var väldigt låg och jag försökte att få bort en del av dessa snags, men det krävs en traktor för att få upp dem ur dybottnen, som de ligger över.
Karparna älskar dessa tillhåll för kräftorna och man ser ofta karp på dessa platser och jag tar en del på ytan över dessa snags, men man får vara hård och beslutsam i drillningen och inte ge fisken en ända centimeter lina.
Längst ner i viken, ser det ut så här, sten, stubbar och kullblåsta gamla träd överallt, att lägga ett kantspö här är ingen bra idé, men man kan lyckas, något jag kommer till.
Med den vanliga sydväst vinden, som oftast råder, så flyter allt in i denna del av viken och vasskanten här, är ett super ställe för karparna.
Jag vet om denna tjocka gren, tuvan som syns och alla grenar i vattnet och jag tar fisken, så hårt det går och än så länge, peppar, peppar, har jag inte satt fast någon karp.
Lite längre upp åt kanten ser man busken, som de flesta karpar i viken besöker för skydd, skugga och födosök.
Man ser även att under busken finns det plats att komma nära med en rigg, men fisken får inte gå verkan åt höger eller vänster.
Det finns grenar i vattnet på båda sidorna och det gäller att vara tuff och bestämt, samt ha planerat sin drillning i minsta detalj, nu sitter nog någon och tycker att detta är väl inte så farligt...
... men sen har vi samma bild, fast lite mer i perspektiv och nu ser ni varför det kan bli svårt! Jag tror att Jens Hermansson, som videofilmade mina två karpar från denna plats, troligen blir lite förvånad över stocken, som ser ut som en krokodil, den ligger rakt över platsen, var jag håvade båda karparna!?
Vi har en del buskage i denna vik, som hyser gott om karp under vissa tider, det är inte toppen av isberget, men du har lika mycket ut stickande grenar under vattnet och det gäller att hålla karpen från dessa.
I ett privatvatten, var jag fiskar Gräskarp av större kaliber, är det totalt rent, förutom just här och jag trodde att det skulle gå att hålla undan en Gräskarp och det gjorde det flera gånger, så pass, att man nästan blev lite van under drillningarna.
En vacker dag klev "Tyson" på min brödbit och vi snackar här, om en Gräskarp mellan kanske 17 - 18 kilo, flera gånger var den nära att gå runt den lilla ön, men jag klarade mig.
En ända gång var jag inte riktigt med och den fastnade i dessa grenar, jag gjorde flera försök för att få loss fisken och till slut fick jag kliva i spadet och på vägen ut, fick "Tyson" panik, när han såg mina vackra ben och i en explosionsartad rusning, slet han av min Power Pro braid i 0,23 mm och var borta..... you can´t beat them all! Men man lär sig av sina misstag!
Vid fiske i miljöer som Stenviken, så rekommenderar jag dig inte att använda back - leads, dels är det ingen mening, du kan inte dölja din lina med all bråte på bottnen. Din lina kommer att ligga över allt möjligt och karpen ser din lina eller simmar mot den och blir varnat.
Jag kan nästan garantera att din lina kommer att fastna i något och du har inte styrsel på fisken och till slut går fisken fast och du får slita av din lina. Karpen kommer kanske fri på egen maskin eller inte och den går en säker död till mötes.
Samma sak gäller flying back - leads! Ända sättet att fiska effektivt, är att sitta vid spöna vara med hela tiden. Fiska så tight du kan mot snags, som buskar, grenar och träd, men var med och lämna aldrig spöna. vad du än gör!
Det går att fiska med Pod, men se till att den står stadigt och rakt mot dina beten, samt att du har snagbars på dina larm eller mellan larmen och Buzzerbaren. Fiska med tight lina och relativt lätta hangers och så känsligt ställda larm, som bara är möjligt och igen, var med hela tiden!
Den bästa set - up för detta fiske, är banksticks, som är uppställda, så spöet pekar direkt mot betet, ner med dessa sticks en bra bit i marken, så de verkligen står stadigt och inte flyttar sig framåt under runnet.
Fiska med tighta baitrunners eller spolar och ha backrests, som verkligen låser fast spöet, ett bra alternativ är dessa Fox Rod Lok och även Solars justerbara Backrests.
Hur nära kan du fiska här? Väldigt svårt att säga, men ett tips är, att du känner efter med ett litet blysänke. Är det väldigt besvärlig terräng, så ska du alltid veta, att ett bra bete flyttar på fisken och den kommer ut här ifrån och du kan fiska effektivt och veta att du kan landa fisken.
Det är inte alltid att man har möjligheten att ta bilder på olika platser, men med polaroidglasögon och ett bra träd som man klättrar upp i, utgör en stor fördel.
Man ser betydligt mera, än man tror från ovan, kanske inte allt, men man kan göra en någorlunda bra bedömning, om det är möjligt att fiska eller drilla en karp, innan man gör bort sig.
Rådfråga de lokala fiskare, om du är i ett nytt vatten, som du inte känner till. Jag tror inte att de håller tyst, ingen vill ha skadade karpar i sitt vatten och än mindre kanske en död fastnaglat karp i ett träd eller en gren.
Ytfiske är det bästa, man ser fisken komma och man är beredd. En stum braid och starka krok, gör att vi snabbt kan pressa bort karpen från olika hinder och med frilinafiske, håller fisken sig i de övre vattenlagren hela tiden.
Vid bottenfiske är man inte lika förberedd och man får se till att våra tunga bly kan släppa. Blysänket håller nere karpen bland stubbar och grenar, vilket vi inte önskar.
Släpper blyet från tacklet, så stiger karpen upp i vattnet och risken för att landa den, är betydligt större. Så se till att dina bly kan släppa eller fiska någon annanstans, var det är mer säkert, att du kan landa dem.
Kolla alltid botten, var du tänker säcka en eventuell fisk, fundera först och främst på, om du överhuvudtaget måste säcka fisken.
Men om, så ska du kolla bottnen, så denna är hård och ren för grenar, stubbar och träd, man vill inte uppleva det, som hände mig i Black pool för länge sen, jag hade en fin Gädda i säcken och väntade på en polare för bildtagning och säcken fastnade i något på bottnen.
Vi fick skära sönder en Hutchinson säck och håva gäddan och sen tog vi bilderna. De visade sig senare, att det var en inköpsvagn från ICA - Kvantum! Great fun! Det kunde lika gärna ha varit en stulen cykel!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.