fredag 11 maj 2012

Partikelbeten, ett ganska billigt sommarnöje som ger fisk.

Jag har fått flera frågor kring partikelbeten och om jag kunde nämna de mest använda och lite om processen, för att få dem bra och säkra för karpen. 

Flera av dessa frågor kommer från ungdomar och det är mycket bra att ni frågar och inte bara ösar ut dessa beten torra, vilket skulle leda till en smärre katastrof i era vatten. Bra!

Visst, kan jag göra det och det finns egentligen väldigt mycket skrivit om detta ämne redan på bloggen, som ni kan söka upp, men här kommer lite kring det ni efterfrågade.
Partikelbeten är ett samlad ord för allt smått, men också smått i stora mängder. Häng inte upp dig på stora mängder, du ska fiska och mäska med dessa beten med förbehåll och efter omständigheterna för ditt vatten, något jag kommer till.

Partikelbeten är allt från små boilies, som dessa 10 mm och mindre till hampa, fågelfrön och vidare till större beten, som stora vita bönor mm, allt går under termen Partiklar.
Så även pellets, maggots, vete o s v. Så snart du har en massa beten i mindre eller större storlekar, så kommer orden partiklar fram, fast egentligen borde det ordet, bara tillhöra de absolut minsta beten.
Berlottibeans finns torra på hälsokostaffären och på burk i de flesta matbutiker. Blötläggningen sker under 2 dagar och sen kokar du dem i 20 minuter i saltad vatten.
Fågelfrön är dyra, om du inte känner någon som har burfåglar och som är med i en klubb, där kan dessa små frön skaffas betydligt billigare.

Häll kokande vatten över dessa frön kvällen innan och på morgonen är de klara för mäskning och de håller karpen på platsen i åratal, nej, men nästan, åtminstone tills sista fröet är hittat.
Black eyed beans finns på burk och torra i våra matbutiker eller hälsokost affären. Blötlägg dem i 2 dagar och koka dem i 20 minuter. Tillsätt gärna salt, flavours eller Heinz Tomatkethup i blötläggningsvattnet.
Gula ärtor, rödbruna Adzukibeans och gröna Mungbönor, rena kalasblandningen för karparna och priset på respektive sort ligger runt 18 kronor per kilo.

Häll kokande vatten över dessa beten, så vattnet står 5 cm över dem och på morgonen, är de klara för fiske och mäskning.
Kikärtor kostar 18 - 20 kronor per kilo, men ibland har Ö o B dem för 10 kronor, så kolla upp det!

Blötlägg dem i 1 - 2 dagar och koka dem i saltad vatten med en fruktig flavour.
Fodermajs finns på Lantmännen och i 50 kilos säckar. Blötlägg majsen i 2 dagar och koka dem i 30 - 40 minuter med salt och socker. Du kan även passa på att färga dem under blötläggningen.
Tiger nuts, detta suveräna och instanta bete som älskas av Karp och Gräskarp. Blötlägg dem i 3 dagar och koka dem i 40 minuter. Salt, socker eller sirap framhäver dessa jordmandlar och framskyndar jäsningen.

Efter kokningen ställer du ut hinken i solen med ett tätslutande lock under en vecka och dina Tigers bildar ett slem, som är otroligt sött. Testa även att tillsätta stark chili och gör dina egna chilinuts.
Kidneybeans blötlägges i 2 dagar och kokas i 20 minuter. Du behöver inga tillsatser, de är väldigt bra som de är. Men vill du piffa upp dem lite extra, så prova med stark chili eller Cayenne peppar.
Maple peas är bäst som de är, de verkar inte ta emot något, så värst bra och den lite nötiga smaken tycker karpen om.

Ett bra bete i svåra vatten på grund av färgen och att dessa Lönärtor inte använd särskild ofta i Sverige, vilket är till din fördel!
Peanuts och Lupinfrön behöver nog ingen större presentation bland karpfiskare, det bara fungerar överallt, men det kan krävas lite mäskning innan fisket.

Man kan ofta köpa denna blandning i påsar och även separata var för sig, båda dessa beten fungerar bra för både Karp och Gräskarp.
Don´t go banana med dina partiklar! Ta det lugnt i början och bygg upp din fiskeplats och se vad som händer.

Flera av de större partiklar, som jag nämner har en tendens till att snabbt fylla fisken, så lite och ofta är bäst.

Du måste ha med i din beräkning att en massa oönskade arter älskar också partikelbeten och med en blandning av stora och små partiklar, så finns det lite kvar när karparna kommer in, tänk på det!
Jag har sparat hampan till slutet. Väldigt många gör felet att de blötlägger hampan och sedan kokas den! Allt det goda i hampan försvinner rakt ut i köket och resultatet blir ett sämre fiske.

Vad du ska göra med små partiklar, som hampa, fågelfrön, Mungbönor, Adzukibönor, Vete, Bovete och andra partiklar i denna storlek är följande: Skaffa dig en större kylbag i plast. Lägg ner dina partikelbeten i kylbagen, tillsätt dina tillsatser och koka upp 10 liter vatten.

Häll det kokande vattnet över dina partiklar och rör om ordentligt och sen på med locket. Nu stannar allt i kylbagen, inget försvinner ut i det blå, utan det hamnar i vattnet, som sug upp av dina partiklar och det är det som lockar fram fisken, alla oljor, dofter mm.

Alla partiklar, som du köper bör du spola rena i ljummet vatten, innan du blötlägger dem, det finns stenar, skräp, grenbitar mm, t o m i de fina påsarna du köper på hälsokostaffaren.

Prova olika sötningsmedel eller rena Sweetners, testa olika kryddblandningar, men skriv upp vad du gör, så kan du alltid göra det igen, om du hittar på något som visar vara bättre än det vanliga.

Generellt sett fungera partikelbeten bäst under den varma perioden av året, men kikärtor, Tiger nuts, fodermajs, Peanuts och Lupinfrö är bra året runt krokbeten, bara så du vet.

Vilken karpfiskare använder inte hampa året runt?  Ett kilo torra partiklar ger ca 2,1 - 2,3 kilo färdiga beten, när allt är klart. Good luck this summer!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.