Sommaren står för dörren och billiga partikelbeten, ger bra med fisk under värmeböljorna, som komma skall.
Du kan antingen fiska över en stor matta med partiklar eller fiska med PVA - bags, som innehåller dina partiklar, något som drar karpen, direkt ner till ditt krokbete.
Du kan ha dina kokta partikelbeten i en PVA - mesh eller bag och för att denna inte ska lösa upp sig, så går du tillväga på följande sätt och du kan göra dem hemma eller ute vid din fiskeplats.
Börja med att fylla en skål eller burk med sötvatten och häll i ett par tre matskedar med vanligt salt. Jag har här en skål med osaltad vatten och den är bara med i demonstrationssyfte.Rör om i det saltade vattnet, tills saltet har löst upp sig ordentligt. Lägg ner önskad mängd partiklar i det salta vattnet och vänta några minuter.
Nu kan du göra dina bags med partiklar och PVA - bagen löser inte upp sig på grund av saltet, här är en bag klar för fiske.
För att demonstrera det för dig, har jag lagt tillbaka bagen i det saltade vattnet och det löser sig alltså inte! Kolla tiden på klockan! Det kan ligga här i evigheter, det löser sig inte.
Lägger vi bagen i skålen/sjön med sötvatten, så löser bagen upp sig, så snart salthalten förtunnas och dina partiklar, ligger fint på bottnen runt din rigg, detta tar bara någon minut.
Flytande fakecorns är vad jag använder till dessa riggar som jag tänkte visa dig, för lite svårare karpar är denna cammocorn - rigg, ett perfekt val och främst över gräsbottnar, men även över en total ren dybotten, som aldrig är helt ren.
Det finns alltid lite "Chod" på bottnen här och där och karpen är van vid detta. Vad denna lilla kamouflerade rigg gör, är att den döljer din krok och fluorocarbonlinan syns inte. Men ditt lilla fakecorn sticker ut och karpen är inte sen att hitta och ta det.
Här en bild tagen i ett akvarie och hade jag gett blyhaglet lite färg med en vattenfast tuschpenna, så hade allt varit kamouflerad på bästa sätt och ingen karp märker något, förrän det är för sent.
Du kan, precis som med nästa rigg, använda vilka fakecorns eller andra flytande beten med dessa riggar, men det måste vara flytande beten och du kan variera höjden över bottnen, genom att flytta ditt blyhagel.
Bäst är dock om du kan få camocorn - riggen till att stå precis över gräset eller någon centimeter över bottnen.
Nästa rigg ska ligga på bottnen, längden på Amnesialinan är mellan 10 - 15 cm och du måste ha antingen en ring swivel eller en större loop, så riggen får lite rörlighet.
Ett flytande fakecorn placeras mellan två widges på krokskaftet och lite leadcore placeras på linan ovanför kroköglan. Det är viktigt att balansera riggen, så den sjunker ner sakta och lägger sig med bete ståendes upp från bottnen.
Kroken på bilden är en kurveshank och det ska det vara, kroken här är en Tiemco 2457, men jag har börjat med Gardners Mugga, som är lite starkare i godset. Du kan även ha blytråden på krokskaftet och då ska det ligga dikt an mot kroköglan.
Här ses kroken och betet under vattnet och denna rigg prickar 98 % av dem nyfikna, lite som en Sit up and Beg - rigg gör det.
En väldig bra rigg för fiske över större områden med partiklar, områden var karpen knappt rör sig, utan bara går med munnen tätt mot bottnen och suger i sig dina free offerings.
Båda riggar kan fiskas med Tiger nuts och allt du behöver göra, är att få dessa flytande, genom att du borra genom dem halvvägs och monterar en liten bit av dessa korksticks.
Det fungera bra över gräs, rena bottnar och även, som ett balanserad bete på en längre rigg, var betet kan lägga sig uppe på silkweed mm.
Testa dessa riggar genom att sprida ut ett gäng mindre boilies typ 10 mm och fiska sedan med en 10 mm pop - up över dessa, prova olika höjder över bottnen.
Jag har dock märkt att 1 - 2 cm över bottnen med camo - riggen och den andra riggen ska ligga utsträckt med ett balanserad bete, som precis ligger mot bottnen.
Vid allt partikelfiske är en kort rigg, det bästa, karpen rör sig sakta och jo kortare rigg, du kan komma undan med, jo snabbare krokar karpen sig mot blyet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.