Det bästa är alltid att komma fisken, så nära det bara går och slippa att använda sig av dessa lite speciella kastvikter. Men ibland går fisken långt ut från land och man blir tvungen att ha någon form av kastvikt för att nå ut till dem.
Nu är Surfacecontrolleren inte bara en kastvikt, som namnet säger, så får du bra kontroll på din lina och man kan faktiskt styra sin lina i ganska hård vind också.
Jag tänkte med tanke på en del mejl, visa hur jag tacklar upp och vad jag använder för grejer i detta spännande fiske och lite tips hittar ni nog på vägen.
Jag börjar lite bakifrån med kroken, som här är en Gardner Wide Gape Talon Tip i storlek 4, en ganska stor krok med ett bra gap och en beaked point, som fastnar i Gräskarpens stora sega mun och kroken är supervass och enormt stark.Ta gärna en titt på knuten här, det är en Palomar knut och det är den absolut mest säkra och bästa knuten för Fluorocarbonlinorna, som jag använder som tafs mellan krok och surfacecontrollern. Se till att allt ligger rätt i knuten och fukta den med saliv, innan du drar ihop knuten.
Jag använder uteslutande Fluorocarbonlinor till Gräskarpen, grunden till detta är att dessa fiskar har ögon i nacken och de hittar minsta fel, som du har gjord och backar undan.
En del Fluorocarbonlinor har en del blänk eller en blank yta och ett tips är, att du drar av den längden du behöver och sen drar du hela denna tafs längd genom en bit Svinto.
Använd inget vatten, bara Svinto direkt ur paketet och dra tafsen genom 1 - 2 gånger och allt blankt eller blänk är borta och din lina är inte skadad eller försvagad genom denna lilla procedur.
Dimensionen på din tafs är något, du får bestämma efter platsen fisken befinner sig på, jag använder dessa på bilden och de sträcker sig från 0,215 - 034 mm och alla håller minst 10 lb brottstyrka.
Jag använder Wychwoods Epic K10 Baitrunner till detta fiske, jag tycker den har bra bromsar och en väldig fin linelay och gången är som en dröm.
Se alltid till att du i förväg ställer in din broms, så du din rulle ger lina precis innan linan går av. Gör detta mot något fast föremål och testa dig fram, så vet du att din lina inte går av på grund av en för hård broms eller att fisken tar onödigt mycket lina på grund av en för lös broms.
Min huvudlina är oftast en tunn braid och i detta fallet en Strike wire i 0,19 mm, som klarar enligt mina tester 15 kilo eller mer. Braids som flyter är att föredra och tunna braids kastar långt och blir inte påverkade av vinden särskilt mycket, annat att du har bra styr på linan.
Jag använder oftast ett spö med en lång 3 lb aktion, som tröttar ut fisken ganska snabbt, längden på spöet gör att man har bra kontroll på linan, det kastar längre och man sätter kroken lättare på långa avstånd och med ett längre spö, är det lättare att bemästra långa tafsar, som ibland är upp emot 3 meter långa.
Du väljer Surfacecontroller efter kastavståndet och du bör fixera din controller med en av Kordas In - line sleeves, dessa sleeves eliminerar trassel under kastet och genom att de är semi - fixerade, så lossnar de om du skulle få ett linbrott och fisken går fast med controllern i växtlighet eller dyl.
Här ser du hur de är fixerade med ett Korda lekande. I dessa sleeves sitter det en liten vit plastring, som egentligen ska se till att lekande inte pressas fast i sleeven, ta ut denna med en tunn boilieneedle, du behöver inte denna vid detta fiske.
Vill du inte använda braid som huvudlina, så kan jag rekommendera Berkleys IronSilk, som är siliconbehandlad och kastar väldigt bra på grund av sin mjukhet och det är enormt stark och har en bra färg för fiske i eller runt växtligheten.
Ha alltid med dig lite extra grejer, ett par controllers, lite Power gum, om du vill fiska med din controller glidande, extra gummi för din katapult och lite olika dimensioner på tafsmatrialet.
Bröd och Maskrosblommor är några av de bästa beten för Gräskarpen, fiskar du utan controller, kan du doppa dessa beten i vattnet och du får lite extra kastvikt.
Vid fiske med bröd, så ska du ta bort så mycket av inkråmet, så dina brödbitar blir tunna, som denna på bilden. Dels är det lättare att rulla/klämma ihop och dels är det lättare att kroka fisken.
Det fångas ganska många Gräskarpar på pop - up boilies, en del på riktad fiske, men majoriteten är nog lite slumpmässiga fångster.
Boilies med fruktsmak eller med ett visst innehåll av Robin Red, är också effektiva och jag ska prova dessa I 40 Red från Mistral och se om de kan hjälpa mig, men risken är nog stor att det dyker upp en karp kanske?
En pop - up boilies som Gräskarpen tycker om, är Dynamites Green Zing, som har en väldig besynnerlig doft, som jag har lite svår att förklara, men Gräskarpen tar dessa med glädje.
Ett annat tips är att du kan gräva upp lite Maskrosrötter och använda en bit av roten som bete, dessa flyter eller så pressar du fram lite av den vita oljan och rullar ditt krokbete i oljan, det brukar inte ligga orörd, om fisken inte är skrämd eller ser din lina!
Gräskarpen kan ställa upp med ditt livs fight, men den brukar oftast hänga med in och sen börjar fighten inne vid land och de kan flippa ut fullständigt, så se upp med detta!
Att lätta lite på bromsen kan vara en stor fördel, om miljön tillåter det. Oftast sitter kroken i käkvinklen och den sega munnen, gör att man kan ta fisken ganska hårt.
När du får Gräskarpen i håven, är det ytterst viktigt att du så fort som möjligt, stänger håven som du ser på bilden här ovan, många Gräskarpar har fått friheten tillbaka, genom att hoppa ur håven och sliter sönder linan.
Håll alltid runt håvmaskarna, så håven är stängt, när du ska lyfta fisken till avkrokningsmattan, de hoppar och de hoppar högt! Ibland undrar jag om de överhuvudtaget är trötta efter en fight.
Var snabb med dina bilder, säcka inte en Gräskarp, de klarar detta väldigt dåligt. Håll dem i ett stadigt grepp under fotograferingen och sätt tillbaka fisken så fort som möjligt. Var beredd på att de är ganska spralliga av sig på land!
Du kan fånga Gräskarpen under hela dygnet, på natten bottenmetar du efter dem med Tiger nuts och fodermajs, men det roligaste och mest spännande, är att sitta en tidig morgon och se dem cirkulera runt din brödbit.
Mitt på dagen strosar de runt under ytan eller står och solar sig i utkanten av växtligheten och det ger dig en chans. Strosandet sker oftast en bra bit ut från land, solandet sker oftast på utsidan av växtligheten och med en Surfacecontroller i rätt storlek, så har du din chans.
Senare på eftermiddagen eller kvällen och om det är lugnt, så kryper de lite närmre land och ibland hittar du dem i närmsta Kolvassrugge, så håll koll på vart de befinner sig innan du klampar fram och skrämmer dem. Skitfiske i sommar!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.