fredag 28 februari 2020

Du använder väl degpasta i ditt fiske?

Deg eller degpasta kan användas under hela året, effektiviteten finns där alltid och likaså doften som snabbt kommer ut. Själva betet kan färgas och smaksättas som det behagar dig och faktiskt så är det så att många började sin karriär med just någon form av deg, när man metade Mört mm.

Min egen erfarenhet är att dessa beten lockar snabbare än exempelvis kokta boilie och dessa beten är suveräna för många arter och framför allt i lite kalla vatten, som vi har just nu när dessa rader skrivs.
Man kan enkelt göra pasta eller deg själv och det är du som är kreatören med din fantasi, bröd, ost, boiliepulver, groundbait, majsmjöl, vetemjöl, korv mm, det mesta går att använda.
Jag tycker att pasta/deg kommer bäst till sin rätt i kalla vatten.
Oavsett vad man fiskar efter i kalla vatten, så kan fisken vara väldig trög och man måste ha lite mer doft eller annan konsistens eller rent av ett lättsmält bete för att dem ska ta det. 

Färg och form kan också vara avgörande mellan en bra dag vid vattnet eller en dålig utan ett nafs. Så testa dig fram under din tid vid vattnet, gör lite degar/pastas och ha med dig.
Dem testade pastarätterna.
Dessa har jag testad med bra resultat, man kan köpa pasta och man kan som sagt göra dem enkelt själv. Jag kommer längre fram med lite recept, som ni kan göra och sen testa, det blir allt från söt till stinkande deg, som du bör göra i din ensamhet, inte med familjen hemma!
Bananpasta är bra för Mört och Braxen.
Banan är en gul frukt som på något sätt blev en doft och som sen kröp in i våra beten. Det växer inte Bananer i Sverige, men våra fiskar gillar doften och man kan fånga fisk på mindre bananbitar.

Banan är väldigt bra när det gäller Mört och Braxenfiske och jag tycker nog att man får lite större Mörtar med just denna doft i pastan.
Oftast lite bättre fiskar på pasta.
Mört framför allt älskar pasta/deg och oftare än ovanligt, så får man lite större snittvikt på just Mörtarna, det är i alla fall vad jag har upplevt i stadens kanal och i Svarte göl.
Finns det någon fisk som ratar Krill?
Krill! Ja vad fan ska man säga om Krill, som inte redan är sagt? Det är för mig lättare att skriva att Krill fungerar till allt, för jag har inte än hittat en ända art som inte gillar Krilldoften.
Regnbågen älskar Krillpasta.
Suverän doft när det gäller mete efter Regnbåge i dem vattnen, var det är tillåtet och dem går nästan besärkagång över denna doft och ett tips är, att du ger dina Räkor eller annat bete lite Krilldoft och håller i spöt hårt!
Rödfärgad Halibut pasta.
Lite av samma scenario har vi med Halibutdoften och den är enormt bra för just Sutare, riktigt varför kan jag inte uttala mig om, men vissa pass är fisket nästintill löjligt enkelt med flera landade fiskar och inga andra beten ger fisk.
Första Sutaren på Halibut Pasta och det skulle bli flera.
Färga gärna din pasta för just Sutaren, då denna har ganska dålig syn och det faktum att dem är lite närsynta. röd, gul eller väldig ljus färg ger bäst och snabbast resultat.
Tiger nut pasta.
Karp och Gräskarp älskar Tigernötter och deras doft, använder du denna doft så nappar det mesta som finns i vattnet och det beror på den mjuka konsistensen på pastan/degen.

Hårda naturella Tigernötter får oftast vara i frid tills Karpen eller Gräsklipparen kommer fram, men för all del testa Tigernötspasta i kalla vatten!
Denna föll för en tiger nuts inbäddad i tiger nut pasta.
En liten Tigernöt på ditt hair och sen lite pasta runt denna nöt och det är bäddat för succé. Ett tips när det gäller att fiska med endast pasta/deg, är att du på ditt hair, har en 6 eller 8 mm pärla fastsatt, denna pärla håller fast degen betydligt bättre och degen ramlar inte av så lätt.
Tutti-frutti är en smak som funkar för alla arter.
Tutti-frutti, vilken fantastisk klassiker eller hur? Denna blandade kompott av olika frukter har fångat miljontals fiskar världen över och den kommer att fortsätta med det lång tid framöver.
Färnan älskar pasta, gärna med ost.
Färnan kan vara en svår nöt att knäcka, antingen tar dem eller inte, något däremellan finns inte. En deg/pasta med Tutti-frutti, en med Krilldoft och en med Ost och du har det förspänd för ett bra fiske, om du inte skrämmer dem.
Trotta med ett Avonflöte i strömmande vatten.
Man kan fiska på flera sätt med pasta/deg. Man kan trotta i strömmande vatten eller bottenmeta, ett tips för fiske med pasta/deg i kalla vatten, är att man gör betet lite lösare i konsistensen, då det kalla vattnet for betet att stelna lite.

Vid fiske i varma vatten är det tvärtom, en lite segare konsistens kan behövas och det är ganska enkelt att justera med att tillsätta lite torra ingredienser och knåda om pastan/degen.
Effektivt sätt med flöte i stilla vatten.
För karpfiske i stilla vatten och boilies, så knådar jag bara pastan/degen runt min boilie eller min Snowman. Vid flötmete använder jag antingen en liten pärla på min hair rigg eller ett fakecorn som visat på bilden ovan. Fiska med lyftmetoden eller som på bilden ovan, med ett glidande tackel och titta på flötestoppen.

Det sistnämnda är nog bäst, för skulle pastan ramla av eller lösas upp under din väntan, så har du ett majskorn liggande som lockar och lite av doften från pastan sitter kvar.

Jag använder väldigt sällan pasta/deg direkt på kroken, dåligt fäste och man kan missa napp. Ett hair med exempelvis ett flytande fakecorn var man lägger lite pasta runt, är bättre och man får ett balanserad bete. Det var allt för denna gång, testa att göra lite pasta hemma nu var vintern kom och tills nästa gång får ni ett skitfiske till er alla!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.